Etin yerini mercimek tam anlamıyla alamaz. Çünkü etteki demir oranı, hiçbir baklagilde bulunmuyor.
Bu yüzden de spor ve diyet yapanlar için oldukça önemli besinlerdir. Etle eşdeğer proteine sahip olan mercimek bu besinlerin en başında gelmektedir.
Bezelye, fasulye, nohut ve mercimek kurubaklagiller grubunda yer alır ve protein, folat, demir, magnezyum ve potasyum kaynakları olduğu için et yerine kullanılabilecek harika besinlerdir. 100 gramında yaklaşık 20-25 gr protein, yaklaşık 5 gram posa, 2 gramdan daha az yağ içerirler.
Mercimek köftesi, Türk mutfağının sevilen yemeklerinden biridir. Et yerine mercimek kullanılarak hazırlanması ile, vejetaryen ve veganlar için de hem lezzetli hem de protein kaynağı bir alternatiftir.
İlgili 15 soru bulundu
Kırmızı mercimek yüksek lif oranı sayesinde kilo vermeye yardımcı olur. 100 gram mercimekte yaklaşık olarak 116 kalori bulunmaktadır. Yeşil mercimekten daha düşük kaloriye sahip olan kırmızı mercimek diyetlere daha çok tercih edilmektedir.
Yeşil mercimek köftesi; bulgurun ve yeşil mercimeğin yoğurulması ile oluşan, salça ve bol yeşillikler ile renklenen, içindeki baharatlarla lezzetlenen bir tariftir. Altın günlerinde ve 5 çaylarında mutlaka tercih edip, çok kolay bir şekilde hazırlayacağınız, pratik, besleyici ve doyurucu bir ikramlıktır.
Etin yerini mercimek tam anlamıyla alamaz. Çünkü etteki demir oranı, hiçbir baklagilde bulunmuyor. Et alamayanlar, kurubaklagillerle tahılları bir arada tüketerek protein oranını yükseltebilir.
2. Yumurta: Et olmayan ama besin değeri bakımından et yerine geçen besinler yumurta ve peynirdir. Tamamı vücutta kullanılan ve kaliteli protein içeren yumurta, etten sonra protein ihtiyacı için en ideal besindir.
Vejetaryenlik ya da etyemezlik, çeşitli nedenlerle et, balık, kümes hayvanları tüketmemeye denir. Et tüketmemenin yanında ayrıca hayvanların ürettiği yumurta, süt, bal vb. ürünleri de yemeyenlere ise veganlar denir.
Tüm bu araştırmalar ve bilimsel veriler neticecsinde et yemezsek ölür müyüz endişesine girmemize gerek olmadığını görüyoruz. Yaşamak için ihtiyacımız olan besinleri bitkilerden alabildiğimiz gibi aynı zamanda et ve diğer hayvansal ürünleri tüketmediğimizde bunların sebep olduğu zararlardan da korunabiliriz.
Etle yoğurt da yenir, ayran da içilir ve hiçbir şey de olmaz. Etle yoğurt-ayran tüketiminin etteki demir emilimini azaltacağı da bir şehir efsanesinden ibarettir.
Demir ve magnezyum oranı bakımından yüksek olması sebebiyle, kansızlık problemlerini giderir. Anemi hastalarının öğünlerine eklemesi tavsiye edilen yeşil mercimek; kırmızı kan hücrelerinin oluşumunda ve sağlığını korumasında etkilidir.
Kıymalı yeşil mercimek yemeği için ilk olarak, mercimekler bol suda güzelce yıkanmalıdır. Yıkanan mercimekler, 5 dakika kaynatılmalı ve suyu süzülmelidir. Soğan, salça ve kıyma güzelce kavrulmalıdır. Yemeğin su miktarı mercimeğin cinsine göre değişebileceği gibi, piştikçe de azalabilir.
EN YÜKSEK PROTEİN DANA ETİNDE
Koyun ve dana etinin 100 gramında bulunan protein oranlarına bakıldığında en yüksek değerin dana etinde olduğu karşımıza çıkıyor. Zira dana etinde 28 gram protein varken koyun etindeki protein 17 gram.
En iyi protein nelerde var? En iyi ve kaliteli protein anne sütü ve yumurtada bulunmaktadır. Ayrıca miktarı bakımından kırmızı et, tavuk ve hindi eti, deniz ürünleri ve balık, süt, bezelye, chia tohumu, mercimek, keten tohumu, badem, fındık, soya, peynir, kabak çekirdeği gibi besinler protein zenginidir.
Ördek eti de protein oranı yüksek olan beyaz etler arasında yer alır. 100 gramında yaklaşık 23 gram protein ve 3 gram yağ olan ördek eti 0.2-0.4 gram kadar karbonhidrat içerir ve bir porsiyonu yaklaşık 130 kaloridir.
Yeşil mercimek sindirim sistemine çalıştırarak metabolizmayı hızlandıran bir besindir. Lif açısından zengin olan yeşil mercimek diğer besinlere göre daha çok tokluk hissi verir. Antioksidan kaynağıdır. Antioksidan açısından zengin olan yeşil mercimek tüketimi antioksidanlar açısından zengin olan bir besindir.
Sağlıklı vejetaryen diyetinde et yerine örnek protein olarak yumurta, süt, yoğurt, peynir, kefir; bakliyatlardan özellikle yeşil mercimek, nohut, kuru fasulye ve soya fasulyesi, sebzelerden mantar, karnabahar ve ıspanak gibi yüksek protein içerikli besinler öne çıkıyor.
Un ilave etmek çorbanızın daha kıvamlı olmasına yardımcı olacaktır. Eğer çok yoğun kıvamlı çorbalardan hoşlanmıyorsanız un ilave etmenize gerek yoktur.
Demir deposu yeşil mercimek özellikle kış günlerinde tam bir direnç kaynağı. Yemeğinin yanı sıra çorbası da çok lezzetli oluyor.
Yeşil Mercimek Kısırı Malzemeleri
İçerisine salçaları ekleyin ve kokuları çıkana kadar kavurmaya devam edin. Mercimek ve bulgurlu harca bu soğanlı karışımı yedirin. Yeşillikleri ince kıyın, harca ekleyin, kalan ½ su bardağı zeytinyağını, tuz, karabiber ve pul biberi de ilave edip karıştırın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri