Vücuda verdiği enerjiyle tercih edilen yeşil mercimek, sporcuların ve diyet yapanların vazgeçilmez besinidir. Yeşil mercimek faydaları diyetisyen ve beslenme uzmanları tarafından da sık sık dile getirilmektedir. Kas hücrelerinin yenilenmesini sağlar ve sporcularda kas oluşumunu hızlandırır.
Yeşil mercimek özellikle kış aylarında yoğun olarak tüketilmektedir. Zengin bir lif kaynağı olan yeşil mercimek haşlanarak tüketilir. Yeşil mercimek bakliyatının yemeğinin yanı sıra salatası ve çorbası da yapılabilir.
Yeşil mercimek yemeğini sade olarak da yapabilirsiniz ama bir patates ve bir havuç yemeğe hem hareket hem lezzet hem de ekstra besleyicilik katıyor.
Yeşil mercimek sindirim sistemine çalıştırarak metabolizmayı hızlandıran bir besindir. Lif açısından zengin olan yeşil mercimek diğer besinlere göre daha çok tokluk hissi verir. Antioksidan kaynağıdır. Antioksidan açısından zengin olan yeşil mercimek tüketimi antioksidanlar açısından zengin olan bir besindir.
Yeşil mercimek tüketmek isteyenler, bunun aşırı olmamasına dikkat etmelidirler. Diğer tüm yiyeceklerde olduğu gibi yeşil mercimek tüketimin aşırı olması, vücutta bazı sorunların yaşanmasına neden olur. - Fazla tüketimi, ishal sorununu ortaya çıkarabilir.
İlgili 36 soru bulundu
Kuru baklagiller besin öğesi bileşimi ve posa içeriği açısından haftada en az 3 kez mutlaka tüketilmelidir. Yeşil mercimek özellikle kadın sağlığı açısından çok önemlidir. Sindirim sistemi hastalıklarının, bazı kanser türlerinin, kalp ve damar hastalıklarının önlenmesinde çok önemlidir.
Diğer baklagillerde olduğu gibi çiğ mercimek de lektin ismindeki ve diğer proteinlerin tersi şekilde sindirim sisteminize bağlanarak kusma ve ishal gibi çeşitli toksik reaksiyonlara neden olan bir protein türünü içerir. Bu yüzden yeşil mercimeği çiğ bir şekilde tüketmemelisiniz.
Kas hücrelerinin yenilenmesini sağlar ve sporcularda kas oluşumunu hızlandırır. Demir ve magnezyum oranı bakımından yüksek olması sebebiyle, kansızlık problemlerini giderir. Anemi hastalarının öğünlerine eklemesi tavsiye edilen yeşil mercimek; kırmızı kan hücrelerinin oluşumunda ve sağlığını korumasında etkilidir.
Mercimek yemeği her ne kadar faydaları ile bilinse de gaz gibi yan etkisi bulunmaktadır. Mercimek lif açısından zengin olduğundan, gaz yapmaktadır. Kırmızı mercimeğin, yeşil ve sarı mercimeğe oranla daha fazla gaz yaptığı bilinmektedir.
Kırmızı mercimek yüksek lif oranı sayesinde kilo vermeye yardımcı olur. 100 gram mercimekte yaklaşık olarak 116 kalori bulunmaktadır. Yeşil mercimekten daha düşük kaloriye sahip olan kırmızı mercimek diyetlere daha çok tercih edilmektedir.
1 Porsiyon (Orta) Zeytinyağlı Yeşil Mercimek 206,23 kaloridir. Zeytinyağlı Yeşil Mercimek içeriğinde 26,11 Karbonhidrat(g), 8,61 Protein(g), 7,31 yağ(g), 4,28 lif(g), 82,57 Sodyum(mg), 377,32 potasyum(mg), 54,69 Kalsiyum(mg), 67,85 A Vitamini(ui), 13,97 C Vitamini(mg), 2,97 ve Demir barındırır.
Yemekten hemen önce kaynatıp süzmek mercimeğin içindeki suda çözünen vitaminleri kaybetmenize neden olur. Bu sebepten geceden ıslatmak, ya da pişirmeden önce mümkünse bir saat kadar ılık suda pişirmek daha doğru bir yöntemdir. Bu işlem aynı zamanda pişirme sürenizi de azaltacaktır.
Genelde bu sorunun cevabı hayır olur çünkü mercimeğin suyunun gaz yaptığı düşünülür. Yeşil mercimeğin ilk kaynatma suyu aslında besleyici ve lezzetli bir su. Genelde gaz yaptığı inanışı olsa da mercimeğin ilk suyu aslında gaz yapmıyor.
150 gram gelen 1 su bardağı yeşil mercimek 449 kalori değerindedir. 200 gram gelen 1 kupa yeşil mercimek 598 kalori değerindedir.
Yeşil mercimek yoğurtla yenir mı? Yoğurtlu yeşil mercimek karbonhidrat, protein, demir, potasyum içeriği yüksek bir besindir. Öğünlerde kurubaklagil ve yoğurt yerine tüketilebilir.
Bu yüzden de spor ve diyet yapanlar için oldukça önemli besinlerdir. Etle eşdeğer proteine sahip olan mercimek bu besinlerin en başında gelmektedir.
Yeşil mercimek diğer mercimek çeşitlerin göre daha sağlıklı olarak bilinmektedir. Yarım bardak pişmiş mercimek şu besin değerlerini içerir: Kalori: 140. Yağ: 0.5 gram.
Sofralarımızdan eksik etmememiz gereken yeşil mercimek, diyette tüketilebilecek en ideal yemeklerdendir. Kilo vermek istendiğinde günlük kalori alımını azaltan mercimeği haşlayıp 2 yemek kaşığı miktarında salatalarda da tüketebilirsiniz.
çorba da bir yemektir.
Yeşil mercimek tencereye koyulur. 4 su bardağı su ile 20 dakika haşlanır. Haşlandıktan sonra suyu süzülür ve azıcık yıkanır. Soğan ve sarımsak yağda kavrulur ve üzerine salçası ilave edilir ve az daha kavrulur. Sonrasında tencereye alınan yeşil mercimeklerin üzerine kavrulan soğan ve salça ilave edilir.
Mercimek nişasta barındıran bir bakliyat olduğu için iyi yıkanmazsa hem lezzeti etkiler hem de kıvamın daha katı olmasına yol açar. Bu yüzden mercimekler mutlaka yıkanmalıdır. En az 10 su yıkayıp nişastadan tamamen arındırıp bir süzgeçten geçirmek gerekmektedir.
Mercimeğinizi mutlaka yemeği yapmadan önce ıslatıp ayrı bir yerde kaynatmalısınız. Böylelikle hem yeşil mercimeğin gazı gidecektir hem de kara suyunu salacaktır.
Bağırsak hareketlerini arttırarak sindirimi kolaylaştırır. Ağır işlerde çalışanlar için faydalı bir enerji kaynağıdır. Kan şekerini düşürücü etkileri sayesinde diyabet hastalarına fayda sağlar.
Kırmızı mercimek besin lifi bakımından zengin olduğu için bağırsak hareketlerini düzenliyor, bağırsakları yumuşatırken kabızlık sorununa da çözüm olabiliyor.
Suya biraz limon suyu ya da elma sirkesi eklemek de soğuk suyun bu etkisini önemli ölçüde artırır. Ertesi sabah ise, suyu boşaltarak, mercimekleri güzelce yıkayıp yeni suyla pişirebilirsiniz. Mercimeği bir gece suda bekletmek de gaz sancısına ve şişkinliğin önlenmesine önemli ölçüde yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri