Kamuda çalışan veya kamudan emekli olanların alabileceği yeşil pasaport sayesinde dünyanın her kıtasında yüzlerce ülkeye vizesiz olarak seyahat edebilirler. Yeşil pasaport sahiplerinin çocukları da 25 yaşına kadar öğrencilikleri devam ettiği sürece yeşil pasaport kullanma hakkında sahiptir.
– Kadro derecesi 1.,2. veya 3. derece iken emekliğe ayrılan veya görevden çekilen memur ve diğer kamu çalışanlarına, Yukarıda bahsi geçenler emekli olduktan sonra da yeşil pasaport ayrıcalıklarını korurlar. Aynı şekilde görevlerinden kurum tarafından çekirlerse de yeşil pasaport haklarını korurlar.
Yeşil pasaportun sağladığı en büyük avantaj, tam tamına 160 ülkeye vize almadan giriş yapabilmeniz. Vize işlemleriyle uğraşmanızı önleyen bu pasaport aynı zamanda bazı ülkeler için kapıda ya da online şekilde vize almanızı da sağlıyor. Yeşil pasaport diğer pasaportlara oranla çok daha fazla ülkenin kapılarını açıyor.
Yeşil pasaport harcı alınmamaktadır. Hem ilk kez hususi pasaport alacaklardan hem yenileme yapacaklardan sadece defter bedelini ödemeleri talep edilmektedir. 2023 yılı yeşil pasaport defter bedeli ise tüm başvuru süreleri için 501 TL'dir.
İlgili 16 soru bulundu
Buna göre; hususi (yeşil) pasaportun geçerlilik süresi 5 yıldan 10 yıla çıkarılması nedeniyle, süresi dolan veya dolmasına bir yıldan az süre kalan pasaportların bugünden itibaren geçerlilik süresinde uzatma işlemine başlanırken, süre uzatma işlemi ücretsiz yapılıyor.
Yeşil pasaportlular, bordo pasaportluların vizesiz giremediği 67 ülkeye vizesiz giriş ayrıcalığına sahiptir.
Hizmet, Hususi (Yeşil) ve Diplomatik pasaport hamili vatandaşlarımız, 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla, Almanya'ya yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
Bordo pasaporta kıyasla daha fazla ülkeye vizesiz seyahat imkânı sunması, pasaportun imkânlarından belirli aile bireylerinin de faydalanabilmesi, bazı durumlarda emeklilik sonrasında da pasaporttan yararlanılabilmesi ve harç ücretinin bulunmaması, yeşil pasaportun avantajları arasında yer alır.
Hususi pasaport alınırken pasaport harcı ödenmez. Yeşil pasaportun dolaşım gücü oldukça yüksektir. Yeşil pasaport sahibi kişiler dünyada resmi olarak tanınan 195 ülkeden 160'ına vizesiz ya da kapıda vize veya online vize ile giriş yapabilmektedir.
Hususi(Yeşil) Pasaport,
Bunlardan emeklilik veya çekilme sebepleri ile vazifelerinden ayrılmış olanlara da bu nevi pasaport verilir. Büyükşehir Belediye Başkanları ile İl ve İlçe Belediye Başkanlarına, görevleri süresince Hususi Damgalı Yeşil Pasaport verilir.
Yeşil (Hususi) Pasaport
Yeşil pasaporta sahip olan vatandaşlar emekli olduklarında da bu pasaportu koruyabilirler. Yeşil pasaport sahipleri, bordo pasaport sahiplerinin girdiği bütün ülkelerin yanı sıra bordo pasaportun giriş yapamadığı 67 ülkeye de vizesiz giriş yapabilirler.
mümkün bulunmamaktadır. Bilgi edinilmesini rica ederim.
Sosyal Güvenlik Kurumlarından (SSK, Emekli Sandığı veya Bağ-Kur) birine kaydı bulunup maaş alıyor ise, ALAMAZLAR ve daha önceden Müdürlüğümüzden almış iseler kullanma hakları ortadan kalktığından Pasaport Şube Müdürlüğümüze teslimi gerekmektedir.
Yeşil pasaport bir diğer adıyla hususi pasaport belirli kademe ve kıdemi dolduran devlet memurlarına, kamu çalışanlarına, eski TBMM çalışanlarına, belediye başkanlarına ve tüm bunların ailelerine verilen, pek çok avantajı bulunan pasaport türüdür.
Emekli Sandığı Kanunu hükümlerine göre emekli olanlardan (5434 sayılı Kanunun 104. maddesine göre emeklilikle ilgili görevlere yeniden atanamayacaklar hariç) sınıfında yazılı nitelikleri taşımakta bulunanlar Kanunun 92. maddesi hükümlerine göre kurumlarda boş kadro bulunmak şartıyla yeniden memurluğa alınabilirler”.
Pasaport türleri içinde en avantajlı olanı siyah pasaport olarak da bilinen diplomatik pasaporttur. Dışişleri Bakanlığınca sadece üst düzey devlet yetkililerine ve diplomatlara verilen diplomatik pasaport, birçok ülkeye vizesiz giriş sağlar.
Diplomatik pasaport sahiplerinin, umuma mahsus pasaport ve diğer pasaport sahiplerine oranla ayrıcalıkları fazladır. Örneğin siyah pasaport sahibi kişiler, birçok ülkeye vizesiz bir şekilde girebilmektedir.
Yeşil pasaport, kadro derecesi 1, 2, ya da 3 olan devlet memurlarına ve eski bürokratlara veriliyor. Yeşil pasaport çıkarma hakkı olan kamu personeli arasında, devlette çalışan doktor ve öğretmenler de var ama kadro derecelerinin 1, 2, ya da 3 olması şartı gözetiliyor.
ABD'ye seyahat etmek isteyen Umuma Mahsus (Bordo) pasaport, Hizmet (Gri) Pasaport, Diplomatik (Siyah) Pasaport ve Hususi (Yeşil) pasaport hamili Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları seyahatlerini gerçekleştirmek için ABD Konsolosluğu'na vize başvurusunda bulunmak zorundadırlar.
Yeşil pasaport almak içinse kamuda çalışma ya da kamudan emekli olma şartı aranır. Yeşil pasaporta sahip olanların çocukları da belirli ülkelere vize almadan seyahat edebilir. Türk vatandaşları Schengen vizesi uygulayan Avrupa ülkeleri başta olmak üzere yeşil pasaportla dünya genelinde çok sayıda ülkeyi görebilir.
Yeşil pasaport 6 ay kalış kuralı kısaca yeşil pasaport sahiplerinin Avrupa ülkelerinde son 180 günde (6 Ay) maksimum 90 gün kalabiliyor olmasıdır.
Yeşil pasaport çıkarma veya yenileme işlemlerinde harç talep edilmemekte, yalnızca defter bedeli alınmaktadır. Buna göre 2023 yılı yeşil pasaport ücreti 501 TL olarak belirlenmiştir.
Bu pasaportlar, ülkenin dış ilişkilerini yürüten devlet memurlarına, diplomatik misyonlara, konsolosluk görevlilerine ve bazı hükümet yetkililerine verilir. Kırmızı pasaport sahipleri genellikle ülkeyi uluslararası arenada temsil etme veya hükümetin resmi işlerini yürütme görevleriyle ilgilenirler.
Umre vizesi için onaylı bir Umre seyahat acentesi aracılığıyla başvurmalıdırlar. Suudi Arabistan Umre vizesi için Umuma Mahsus (Bordo), Diplomatik (Siyah), Hizmet (Gri), Hususi (Yeşil) pasaport sahibi T.C. Türk Vatandaşlarının vize alması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri