Yeşil pasaport, Türkiye Cumhuriyetinin devlet memurlarına tanıdığı özel bir pasaport çeşididir. Devletin belirli kurumlarında çalışan veya emekli olan kişilere verildiği gibi aynı haktan birinci derece akrabaları da yararlanabilmektedir.
Yeşil pasaport sahibinin 18 yaşından küçük çocukları, 18 yaşına kadar bu hakkından faydalanır. Ancak çocuklar 18 yaşından büyük ise bu haktan faydalanmak için belirli şartlara bağlıdır. Ama temel bir şart vardır: 25 yaşından büyük çocuklar, anne veya babasının üzerinden yeşil pasaport hakkından faydalanamaz.
Yeşil pasaport bir diğer adıyla hususi pasaport belirli kademe ve kıdemi dolduran devlet memurlarına, kamu çalışanlarına, eski TBMM çalışanlarına, belediye başkanlarına ve tüm bunların ailelerine verilen, pek çok avantajı bulunan pasaport türüdür.
· Hayır. Sizinle yaşasa da bakmakla yükümlü olsanız da anne, baba, kardeş vb. aile fertlerinizden eş ve çocuklarınız dışında hiçbirisi sizin pasaport (yeşil/gri) hakkınızdan yararlanamaz.
Kimler Yeşil Pasaport Alabilir? En genel tanımıyla belirttiğimiz gibi yeşil pasaportu devlet çalışanları ve çalışanların aileleri alabilmektedir. Peki daha detaylı şekilde yeşil pasaportu kimler alabilir sorusunu yanıtlayalım.
İlgili 26 soru bulundu
Aile Üyelerinin Yeşil Pasaport Alma Şartları
Yeşil pasaport hakkına sahip kişinin çocuğu 18 yaşından küçük ise şartsız bir şekilde pasaport alabilir. 25 yaş altı için de birlikte ikamet etmek, herhangi bir işte çalışmamak, evli olmamak, öğrenimine devam etmek gibi şartları sağlaması gerekir.
(Bu durumu resmi sağlık kurumlarından alınacak sağlık kurulu raporu ile belgelenmek şartıyla, yaşlarına bakılmaksızın) ÇOCUKLAR anne veya babasının haklarından yararlanarak hususi pasaport alabilir.
18 yaşından büyük erkek ve kız çocukları anne veya babalarının yeşil yada gri pasaport haklarından bekar olmaları, gelir getiren bir işte çalışmamaları, hak sahibi anne babalarıyla birlikte ikamet etmeleri ve öğrenci olduklarını belgelemeleri halinde 25 yaşına kadar faydalanabilecekler.
Yeşil pasaport hak sahibi vefat etmişse, eşinin veya çocuklarının hususi pasaporta başvurabilmesi için kişinin çalışmış olduğu kurumdan vefat ettiği tarihteki ünvanını ve derecesini gösteren yazıyı talep etmesi gerekmektedir.
MEMUR EŞİ VE ÇOCUKLARININ YEŞİL PASAPORT ALMA HAKKI VAR MI? Eşleri ve Birlikte yaşadıkları 25 yaşını geçmeyen, evli ve iş sahibi olmayan, öğrenim gören çocukları ile 25 yaşını geçse bile sürekli bakıma muhtaç, evli ve iş sahibi olmayan engelli çocuklar da hususi damgalı pasaport alabilmektedir.
Öğretmen eşleri yeşil pasaport alabilir mi? Öğretmen eşleri yeşil (hususi) pasaport alabilir mi? Hususi damgalı (yeşil) pasaport alabilecek durumda bulunanların eşlerine de aynı nevi pasaport verilir.
Öncelikle kadro derecesi 3 olan bir polis memuru -meslekte çalıştığı süreye bakılmaksızın- otomatik olarak yeşil pasaport almaya hak kazanır. Yeşil pasaport hakkı olan bir polis memurunun aynı zamanda eşi, çocukları yeşil pasaport hak kazanmış oluyor.
Bu şartlardan bazıları şu şekilde sıralanabilir: Yeşil pasaport hakkına sahip kişinin çocuğu 18 yaşından küçükse şartsız bir şekilde alabilir.
Bir öğretmen ortalama olarak her bir derecede 3 yıl çalıştığı için, öğretmenin 3. dereceye varması yaklaşık olarak 15 yıl sürüyor. Bu sürenin sonunda 3. dereceye ulaşan öğretmen yeşil pasaport almaya hak kazanıyor.
2-3'üncü dereceli 657 sayılı Kanuna tabi doktor kadrosunda çalışmakta iken istifa eden memurun hususi damgalı pasaport (yeşil pasaport) alması mümkün bulunmaktadır.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Yeşil pasaport, vatandaşımızın uluslararası dolaşımı için tanınan bir haktır. Kimlerin bu pasaportu alacağı mevzuatımızda bellidir, geri alınması veya iptal edilmesi söz konusu değildir" dedi.
Yeşil Pasaport (Hususi damgalı pasaport) alabilecek durumda bulunanların eşlerine de aynı nevi pasaport verilir. Yeşil Pasaport pasaport almaya hakkı bulunduğu sırada vefat edenlerin dul eşlerine başkası ile evlenmemiş ise ayrı neviden pasaport verilmesi mümkündür.
Evlendikten Sonra Pasaport Yenilemek
Türkiye Cumhuriyeti, pasaportu da bir kimlik belgesi olarak saydığı için evlendikten sonra pasaportunuzun geçerli olması için kimlik kartınızdaki isim ve pasaportunuzdaki ismin aynı olması gerekmektedir.
10 yıllık pasaport fiyatı 2023 yılında toplam 5444,75 TL'dir. 10 yıllık pasaport harç ücreti 4943,50 TL, defter bedeli ise 501 TL'dir. Bu tutarların toplamında ise 5444,75 ödemiş olacaksınız. 2022 yılında toplam 1703 TL ödenirken bu sayı 2023 yılının temmuz ayında yapılan güncelleme ile 5444,75 TL'ye ulaşmıştır.
Süresi dolan hususi pasaportlar 5 yıl daha uzatılabilecek
05 Mayıs itibariyle hususi (yeşil) pasaportun geçerlilik süresinin 5 yıldan 10 yıla çıkarılması nedeniyle geçerlilik süresi dolan veya dolmasına bir yıldan az süre kalan hususi pasaportların bugünden itibaren geçerlilik süresinde uzatma işlemine başlandı.
Yeşil pasaportlular, bordo pasaportluların vizesiz giremediği 67 ülkeye vizesiz giriş ayrıcalığına sahiptir.
– Bunun için kısa yol https://randevu.nvi.gov.tr/application/index linkine tıklamak olabilir. – Linke tıkladıktan sonra sizden sorgulamaları yapabilmeniz için istenen bilgiler kimlik no, adınız, soyad, doğum tarihinizdir. – Eksiksiz bir şekilde doldurduktan sonra dilediğiniz sorgulamayı görebilirsiniz.
Anne babasının hakları üzerinden yeşil pasaport alacak olan çocukların anne babalarının pasaport çıkarmalarını beklemelerine gerek yok. Anne babanın yeşil pasaportu hiç çıkmamış olsa bile çocuklar yeşil pasaport hak sahibinin birinci dereceden yakını olduğu için bu hakka sahipler.
Yani ilkokul (ilköğrenim) mezunu olan bir memur 1'inci dereceli basın ve halkla ilişkiler müşaviri kadrosuna veya özel kalem müdürlüğüne atanırsa bu durumda yeşil pasaport alabilir.
MADDE GEREKÇELERİ. MADDE 1- 657 Sayılı Devlet Memurluğu kanununa tabii olarak fiilen 10 yıl çalışan Kamu çalışanlarının Hususi Pasaport (YeşilPasaport) hakkından yararlandırılması hükme bağlanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri