Zinkhan ve Carlson (1995) yeşil reklamı, çevresel endişeleri olan paydaşların istek ve ihtiyaçlarını hedef alan, doğa dostu, çevresel sürdürülebilirlik ya da ekolojik gibi mesajlar içeren tüm çekicilik unsurlarının kullanıldığı reklamlar olarak tanımlamaktadır.
Yeşil pazarlama; kirlilik, enerji tüketimi ve tükenebilir kaynakların tüketiminin olumlu ve olumsuz yanlarını inceleyen toplumun ve tüketicilerin ihtiyacını tatmin etmede sorumluluk anlayışı içerisinde uzun vadeli karlılığı hedefleyen bir iş stratejisidir.
Yeşil Fiyatlandırma Stratejisi: Ürünlerin çevreye en az zarar verecek şekilde üretilmesi için ortaya çıkan maliyetin fiyata olan etkisidir. Yeşil Tutundurma Stratejisi: İşletmeler tarafından yapılan açıklamaların doğru olması konusunda test yapılabilmelidir.
Yeşil pazarlama, ürün ambalajından, son kullanımından sonra atık haline geldiği aşamaya kadar, yeşil kaliteyi içermesini öngörür ve bu amaçla, tüketicileri bilgilendirici işaret ve açıklamalara, ürün veya hizmeti sunum aşamasında öncelik verir.
İlgili 42 soru bulundu
Üretim, kullanım ya da atık yönetiminde dünyayı kirletmeyen veya doğal kaynaklara olumsuz etkisi olmayan ve dönüştürülebilen ya da muhafaza edilebilen ürüne yeşil ürün denir. Yeşil ürün, ister somut isterse soyut bir ürün olsun, tüm yaşam döngüsü boyunca doğrudan ya da dolaylı çevresel etkisini en aza indiren üründür.
Yeşil tüketicilik, yeşil tüketime dayalı olarak ürünlere dair etkin araş- tırma, değerlendirmeyi içerir ve çevreyi korumaya bağlı olan yeni tüketici davranışını açıklar (Ottman, 1992). Yeşil tüketiciler, satın alma kararları ile çevreyi etkileyebilen tüketicilerdir.
Çevreci pazarlama, ekolojik pazarlama gibi isimleri de olan yeşil pazarlama, ürünlerin çevre dostu, sürdürülebilirliğe dayalı olarak tanıtım ve pazarlamasının yapılmasıdır. Ürün materyalleri, üretim süreci, ambalaj, reklam gibi geniş bir yelpazeye sahiptir.
Çevre dostu ürünlerin ve hizmetlerin geliştirilmesi için yapılan bu araştırmalar, işletmelerin daha yenilikçi ve rekabetçi hale gelmelerine yardımcı olur. Bununla birlikte, Yeşil Pazarlama stratejileri işletmelere maliyet tasarrufu sağlayabilir. Enerji ve kaynak verimliliği sağlanarak işletme giderleri düşürülebilir.
Yeşil pazarlama çevre üzerinde zararlı bir girdisi olmaksızın, müşterinin istediği ve Kalite performans, uygun fiyatlandırma ve kullanılabilirlik ürün ve hizmetleri geliştirmeyi ve tanıtmayı içeren çevre açısından güvenli olduğu düşünülen ürünlerin pazarlanmasıdır.
Yeşil Pazarlama, verimlilik açısından Yeşil Verimliliği, tüketiciler açısından Yeşil Tüketicileri, üreticiler açısından ise Yeşil Etiketlemeyi (eko-etiket) gündeme getirmiştir. Yeşil Pazarlamada uygulanan beş strateji; yeşil ürün, yeşil fiyatlandırma, yeşil tutundurma, yeşil dağıtım ve yeşil etiketleme stratejileridir.
Yeşil E-ticaret Nedir, Neden Önemlidir? Yeşil e-ticaret, en yalın tabirle çevre bilincine sahip olarak online satış yapmak anlamına geliyor. Bu tanıma ek olarak e-ticaret yapan markaların ürünlerini sürdürülebilirliğe dayalı, çevre dostu şekilde üretip tüketiciyle buluşturması da diyebiliriz.
Bu bağlamda faaliyetlerini çevreye duyarlı yaklaşımlarla sürdürebilen, çevresel ve ekonomik açıdan üretim esnasında çevreye verilen zararları en aza indirmeyi hatta ortadan kaldırmayı hedefleyen işletmeler yeşil işletme olarak değerlendirilmektedir.
4.4 Yeşil Tutundurma
İşletmeler tüketicilere, çevreyi ve doğal kaynakları koruma konusundaki duyarlılıklarını ve yeşil pazarlama faaliyetlerini bu tutundurma araçlarıyla aktarmalıdır. Bu süreçte bir sivil toplum kuruluşu ile ilerlemeleri tüketici algısında daha etkili olacaktır.
Yeşil yaklaşımı benimseyen anlayış, bir işletmede üst yönetimden alt yönetim kademelerinde çalışanlara kadar herkesin iş yapma biçiminde radikal değişimleri beraberinde getirmektedir (Özkaya, 2010:249). Bu değişimlerin arkasındaki en önemli kavram ise sürdürülebilirliktir.
Yeşil üretim, üretim süreçlerinin yenilenmesi ve üretim alanında çevre dostu süreçlerin oluşturulmasıdır. İş gücünün daha az doğal kaynak kullanması, kirliliği ve atıkları azaltılması, materyalleri geri dönüşümü yeniden kullanımı ve bertaraf edilmesi şeklindedir.
“Ekolojik paketleme” olarak da bilinen yeşil ambalaj; insan ve hayvan sağlığına olduğu kadar çevreye de değer veren tamamen doğal bitki materyalinden oluşan, yeniden kullanılabilir veya geri dönüştürülmüş malzemeler kullanarak uygulanan bir ambalajlama yöntemi olarak tanımlanmaktadır.
Nöropazarlama; müşterilerin kararları, tercihleri, motivasyonları hakkında fikir sahibi olabilmek için sinirsel ve fizyolojik sinyallerin ölçülmesi şeklinde tanımlanır. En yaygın olarak kullanılan yöntem, nöral aktiviteyi ölçen beyin taraması ile göz hareketlerinin fizyolojik olarak incelenmesidir.
Niş pazar çok dar bir tüketici grubunun istek ve gereksinmelerine göre bölümlenmiş pazarlardır. Büyük işletmelerin girmek istemediği ya da göremediği özel pazar bölümleri, sınırlı tüketicisi olan bir yapıya sahiptir. Ortopedik ürünler, çok büyük numarada giysi, ayakkabı, özel turizm etkinlikleri gibi.
Greenwashing kavramının Türkçe karşılığı “yeşil yıkama ya da yeşil boyama” olsa da anlamını tam olarak karşılayan çevirisi “yeşil aklama”dır. Yeşil aklama kısaca, bir kuruluş tarafından çevreye karşı sorumlu bir imaj yaratmak için yanlış veya eksik bilgilerin sunulmasıdır.
Yeşil Dağıtım: Ürünlerin satışındaki lojistik planların; aracın yakıtı, taşıma sıklığı ve ürünü satacak olan aracılara olan uzaklığı gibi faktörlerin, çevreye minimum düzeyde zarar verecek şekilde planlanmasıdır.
Sürdürülebilir tüketim dünya kaynaklarının sürdürülebilirlik sınırları içerisinde kullanılmasını temel alan ve doğal yaşama verilen zararı en aza indiren yolları arayan tüketim biçimidir.
Bu yüzden yeşil ürünün birçok tanımı olmakla birlikte tanımların ortak noktalarından yola çıkarak; Yeşil ürün; çevreye zarar verecek atıkları oluşturmayan, diğer ürünlerin atıklarını hammadde olarak kullanan, doğaya ve canlılara zarar vermeyen ve kaynakları daha az tüketen ürünlerdir şeklinde tanımlanabilir.
UNEP ve ILO tarafından hazırlanan Yeşil İşler Raporu 'nda ise yeşil işler, tarım, üretim, araştırma ve geliştirme, idari işler ve hizmetler ile ilgili sektörlerde, çevrenin korunmasına ya da çevre kalitesinin arttırılmasına katkı sağlayan işler olarak dile getirilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri