İstenen kıvama geldiğinde sebzeler kaynar sudan alınır ve buz dolu bir kaba atılır. Bu işlem sebzelerin hem renginin hem de besin değerlerinin korunmasını sağlar. Blanching yöntemi sebzelerin renginin korunmasını sağlar, özellikle yeşil sebzelerin yeşil ve canlı kalmasına yardımcı olur, kararmayı önler.
Ayrıca bu yöntem şok haşlama ve ön haşlama gibi değişik olarak adlandırılır. Blanching işlemi, haşlama yöntemi yani ağartma ile genelde sebzelerdeki, meyvelerdeki ve etlerdeki renk bozucu enzim olan "polifenol oksidaz" ın etkisiz hale getirilmesini, böylece de ürünün renginin korunmasına sağlar.
Haşlanmış olarak kullanılan sebzeler cildi canlandırır, vücuttaki toksinlerden arındırır ve metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olur. Sebzeleri haşlanmış olarak tüketmek oldukça önemlidir. Bu nedenle haftada en az iki kez sebzeleri haşlama olarak tüketmemizde fayda var.
Yeşil yapraklı sebzeleri haşlamak için kaynattığınız suya az miktarda karbonat veya şeker eklemek sebzelerin renklerinin canlı kalmasını sağlayacaktır. Kerevizin kabukları soyulduktan sonra yarım limonla her tarafı limonlanıp daha sonra pişirilmesi, renginin koyulaşmamasına yardımcı olur.
Blanche işlemini buzlukta ya da derin dondurucuda bir süre saklamak istediğin sebzeler için de uygulayabilirsin şefim. Özellikle brokoli, fasulye, kuşkonmaz gibi parlak yeşil renkli sebzelerin renklerini ve besin değerlerini daha uzun süre muhafaza etmiş olursun.
İlgili 35 soru bulundu
Çünkü meyve ve sebzelerde vitamin kayıpları çok fazla olabiliyor. Bunlarda suda eriyen vitaminler olduğu için en ufak bir müdahaleye, yani suya, ışığa, havaya maruz kaldığında vitamin kayıpları oluyor. Büyük parçalar şeklinde doğramak, kesme işleminde bıçak kullanmamak kayıpları aza indirir.
Sebzelerin haşlama suyu kesinlikle dökülmemelidir. Dökülürse suda eriyen vitaminlerin büyük bir kısmı (vitamin C, B2, folik asit vb) suya geçtiği için, besin değeri kaybı çok fazla olacaktır.
Pişirme sırasında sebzelerin kendi suyunu bırakacağı Unutulmamalı ve sebze yemekleri az suda pişirilmelidir. Böylece; Besin değeri korunarak vitamin kayıpları önlenmiş olur. sebzelerde pişirme sırasında B vitamininde % 30- 90, C vitamininde % 70 civarı kayıplar görülmüştür.
Tencere içinde suyla beraber brokoli haşlamak istediğinizde 5 dakikayı geçmemelidir. Eğer havuç ve patatesle beraber brokoli haşlamak isterseniz; tüm sebzeleri aynı boyutta kesip 6 – 7 dakika haşlayabilirsiniz.
1- Gıdaların (genellikle sebzeler) pişmeden önce çok kısa haşlaması. 2- Şok haşlama. 3- Blanşi yapmak.
Bazı meyvelerde ve sebzelerde üretim öncesi enzim aktivitesini önlemek amacıyla haşlama işlemi uygulanır. Haşlama işleminin sterilizasyon, dehidrasyon ve dondurma işlemi gibi ana işlemler öncesi hammaddeye uygulanan bir ön işlem olarak da önemi vardır.
Kaynatılan sebzelerin içindeki suda çözünen vitaminler %50-60 oranında azalmaktadır. Daha az oranlarda olmakla birlikte bazı mineraller ve A vitamini de pişirme sırasında kaybolur.
Etinizi haşlarken içerisine tuz ilave etmeyin. Tuz etinizin sertleşmesine neden olur.
Et haşlama terbiyesi için bir kaseye 1 yumurta sarısı, yarım limonun suyu, 1 yemek kaşığı un ve 2 yemek kaşığı haşlama etin suyundan ekleyin. Karışımı güzelce çırpın. Tencerede pişmiş olan et haşlamaya yavaş yavaş ekleyerek ve sürekli karıştırarak kesilmesini engelleyin.
Haşlama için en uygun etler kemikli, özellikle kuzu gerdan ve ilik kemiği içeren parçalardan olmalıdır. Kasabınızdan isteyeceğiniz bodigo jöleli yapısıyla haşlamaya en uygun olarak haşlama suyunu jelleştirir.
Hafif haşlama (Poşe)
Yöntemin amacı, besinleri daha iyi sindirilebilir ve bakterileri yok ederek daha hijyenik hale getirmek.
Buharda pişirme aparatını süzgeçin tabanını su geçmeyecek şekilde tencereye yerleştirin. Pişirmek istediğiniz sebzelerinizi süzgecin üzerine yerleştirin. 8-10 dakika sonra sebzeleri çevirin. Diğer yönü de haşlandıktan sonra servis tabağınıza alın.
Buharda pişirme ile besin içeriğindeki nişasta yumuşar ve sebzelerin yumuşak hale gelmesi sağlanır. Böylece sindirim kolaylaşır, besin rengi, dokusu, görünümü ve kokusu değişmez. Yiyeceğin kendine özgü tadı ve görünümü korunmuş olur.
Tencerenin kapağını kapatıyorsunuz
Tencerenin kapağı olduğunda içeride oluşacak ısı ve su buharı sebzeleri yumuşatacaktır. Bu da renklerinin solmasına, formlarının bozulmasına sebep olacaktır. Bu yüzden kapağın açık olmasına dikkat edin deriz.
Sözün kısası, kullanacağınız sebzeyi, meyveyi alıp suyun altında iki dakika tutmakla kirden, parazitten, kimyasaldan kurtaramazsınız onları. Daha çok özen göstermeli, her birine az da olsa zaman ayırmalısınız. Çünkü bu dünyada sağlıktan değerli hiçbir şey yok. Bırakın, kaybedeceğiniz 5 dakikanız olsun.
- Yüksek lif içeriğinden ötürü aynı zamanda formda ve fit kalmaya yardımcı olur. - İyi bir sindirim sistemi sağlığına katkı sağlar. - B1, B2, B3 ve C vitaminlerinin sağlamış olduğu enerji sayesinde yorgunluk ile mücadele etmeye destek verir. - Mısır suyu; yüksek doymamış yağ içeriğiyle, kötü kolesterolle savaşır.
Altını açtığınız tencerenin içindeki suyun kaynamasını sağlayın. Su kaynarken içine bir tutam tuz atmanız faydalı olacaktır. Kaynayan su içerisine brokolileri atın ve 10 dakika kadar kaynatın. Bu süre 7-8 dakika kadarda yeterli olmaktadır.
İlk olarak güzelce yıkadığımız brokoliyi çiçeklerine ayıralım. Uygun bir kapta hazırlamış olduğumuz sirkeli suyun içerisinde 5 dakika kadar bekletelim. Bir tencerede kaynattığımız suya, tuz ilave ederek, brokolileri içerisine koyalım ve 7-8 dakika haşlayalım.
Brokolilerin üzerini aşmayacak miktarda kaynar suyun içerisine brokolilerin çiçekleri üst kısımda kalacak şekilde koymalısınız. Brokolileri haşlarken tencerenin kapağı mutlaka açık olmalı. Brokolilerin besin değerinin kaybolmaması için mümkün olduğunca az pişirilmeli. Bunun için maksimum 2-3 dakika yeterli.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri