Üzüm çekirdeğinin kendisi ve üzüm çekirdeği yağı beyin sağlığı üzerine oldukça etkilidir. Alzheimer hastalığı riskini önleyen çekirdekler, daha güçlü bir hafızaya sahip olmanızı sağlar. Dikkat dağınıklığı ve dalgınlık gibi durumların da önüne geçmek için çocuklara ve yetişkinlere üzüm çekirdeği tüketilmesi önerilir.
Siyah üzüm çekirdeği olduğu gibi çiğnenerek ya da yutularak yenebileceği gibi toz haline getirilerek de tüketilebilir. Oldukça faydalı olan bu çekirdek, özellikle de siyah üzüm yenirken tüketilmeli ve çöpe atılmamalıdır.
Üzüm çekirdeği; kolajeni arttırır. Bununla beraber kemik ve cilt sağlığını korur. Bilhassa yaşlanmanın önüne geçerek, ciltte oluşma olasılığı olan akne ve sivilcelerin tedavisinde kullanılır. Bunun dışında vitamin eksikliğinden ötürü görülen deri ve saç dökülmesi adına birebir yarar sağlar.
Antioksidan kaynağı olan üzüm çekirdeği, vücutta meydana gelen toksin, iltihap ve enfeksiyonun en kısa sürede atılmasına yardımcı olur. Yüksek kolesterolü düşürerek kalp ve damar sağlığını korur.
Üzüm çekirdeğinin günde bir tatlı kaşığı kadar tüketilmesi önerilir. Beyaz üzüm ve kara üzüm çekirdeği tüketilebilir. İki üzüm çeşidinin de çekirdekleri oldukça faydalıdır ve gençlik iksiri olarak da bilinir.
İlgili 24 soru bulundu
Üzüm çekirdeği yutularak tüketilebilir. Bunun yanı sıra üzüm çekirdeği çiğnenirse de faydasını etkili bir şekilde gösterecektir. Üzüm çekirdeği oldukça güçlü bir antioksidan olarak bilinmektedir. Sağlığa pek çok yararı bulunan bu üzüm çekirdekleri istenildiği takdirde çiğnenerek ve ya yutularak tüketilebilir.
Gençlik besini olarak kabul edilen üzüm çekirdeği günde iki tane düzenli yuttuğunuzda hücrelerin yenilenmesinde yardımcı olur. Mide asidini dengeler. Ağrı ve kramp riskini azaltır. Yapılan araştırmalarda göz nezlesi, alerjiye bağlı oluşan durumların etkilerini ortadan kaldırır.
Siyah ve sarı üzümün çekirdekleri, kalp sağlığınızı koruyacak kadar etkilidir. Çekirdeklerde bulunan maddeler, kalp kaslarının daha sağlıklı çalışmasını sağlar ve hasar görmesini engeller.
Genel olarak üzüm çekirdeği zayıflatır mı diye merak ediyorsanız diyet listenizde yer verilmesi gerektiğini bilmenizde fayda var. Metabolizma hızlandırıcı etkilerinin yanı sıra vücutta bulunan ödemin de atılmasını sağladığı için zayıflama planlarında oldukça etkili sonuçlar almanızı sağlar.
Üzüm çekirdeği % 40 lif, % 16 esansiyel yağ, % 11 protein, % 7 fenolik bileşik (tannin vb.) ve diğer bileşiklerden (şeker, mineral vb.) oluşur ve bunun yanında yüksek miktarda E vitamini içerir. Proantosiyanidinler askorbik asit ve E vitamininden daha başarılı antioksidan özelliği gösterirler.
Üzüm çekirdeği direk olarak üzümü yerken tüketilebilmektedir. Farklı olarak üzüm çekirdeği toz haline getirilerek yoğurt ya da bal gibi ürünlerin içerisinde de tüketilebilir. Üzüm çekirdeğinin çiğnenerek de tüketimi sağlanabilir.
Üzüm çekirdeğinin içindeki ana antioksidan; proantosiyanidinlerdir. Ayrıca yüzde 15 protein, yüzde 25 yağ, yüzde 45 posa (lif), bol aminoasit, mineral (demir, kalsiyum, çinko, bakır) ve bir miktar da vitamin (özellikle E vitamini) içerir.
Üzüm çekirdekleri, güçlü biyolojik etkiye sahip, polifenolik bileşiklerce zengindir. Flavonoidler ve fenolik asitlerden oluşan bu polifenoller (Monagas ve ark., 2005), antioksidan, antibakteriyel ve antiülser aktiviteye sahiptir (Saito ve ark., 1998; Jayaprakasha ve ark., 2003).
Yapılan çalışmalarda üzümün çekirdeği, kabuğu ve sapında östrojenin özelliklerini gösteren fitoöstrojenlerin bulunduğu ve bunların kolesterolun birikimini önlediği bulundu. Üzümün kadınlarda aterosklerozdan koruyucu rolünün de bununla ilgili olduğu düşünülüyor.
Üzüm çekirdeğinden elde edilen proantosiyanidinler ayrıca şişliği azaltmaya ve kan akışını iyileştirmeye yardımcı olabilir.
"Meyveler son derece faydalı yiyeceklerdir. Siyah üzümünde tüketilmesi vücut için oldukça yararlıdır. Üzümün kendisi kadar çekirdeği de insan vücuduna fayda sağlamaktadır. Üzüm çekirdeğinin en önemli özelliği ise antioksidan bir yapıda olmasıdır.
- Uykudan önce siyah üzüm yemek uyku kalitesini artırabilir. - Siyah üzümdeki C vitamini seviyeleri hücrelerin yenilenmesine yardımcı olur. - Güneşin zaralı ışınlarından koruma sağlar. - Kan dolaşımını iyileştirir ve böylece saç köklerini güçlendirir.
Üzüm, içinde bulunan polifenoller sayesinde obeziteyi önlemeye yardımcı olur. Kilo vermeyi de önemli ölçüde kolaylaştırır. Bu nedenle yaş ya da kuru üzüm fark etmeksizin pek çok diyet listesinde üzüm de yemeniz tavsiye edilir. Fakat üzümü fazla tüketirseniz kilo almaya neden olabilir.
Siyah Üzüm Çekirdeği 1 kg Fiyatı 85,40 TL.
- Ürün kapağı açıldıktan sonra 3 ay içinde tüketilmeli.
- Aktarların üzüm çekirdeğini kendileri öğüterek sattığı üzüm çekirdeği tozundan kaçınılmalı. Çünkü uzun süre açıkta kalan toz, alfatoksin üreterek zararlı hale geliyor. - Ürün ambalajı açıldığında tozun üzerinde görülebilecek beyazlık, küflenme işareti sayılmalı.
Sakın tükürmeyin kabuğunu, şifadır kendisi. İçerisinde yüksek düzeyde bulundurduğu resveratrol antioksidan, antimutajenik, antikanserojenik etki göstermesinin yanında kalp-damar ve şeker hastalarına ilaçtır.
Yaz aylarında özellikle çocukların ya da anne adaylarının; başta kayısı olmak üzere acı badem, zerdali, kiraz, şeftali ve elma çekirdeklerini tüketmesi, zehirlenmelere yol açabiliyor.
Uzmanlar, kayısı, şeftali, erik, kiraz, hatta elma çekirdeğinin bile fazla tüketildiğinde tehlikeli olduğunu söylüyorlar. Bu meyvelerin çekirdekleri vücutta siyanüre dönüşen bir bileşik olan “amigdalin” içeriyor.
Günde 5-6 tane zeytin çekirdeği yutmak, vücuttaki kötü kolesterolün düşmesini sağlıyor. Kanserojen hücre oluşumu riskini azaltarak vücudunuzun dirençli hale gelmesini sağlıyor. Kahvaltıda yutulan 1-2 zeytin çekirdeği, sindirim sistemini güçlendiriyor ve selüloz içeren birçok yiyeceğin sindirimini kolaylaştırıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri