Yeşil yapraklı sebzeler içerdiği antioksidan maddeler ve lifler sayesinde mutfakta düzenli olarak tüketilmesi gereken besin grubunda yer alır. Yeşil sebze yemekleri tüketen kişilerin damar sağlığı, tüketmeyen kişilere göre daha güçlüdür. Yeşil sebzeler sayesinde sindirim probleminin de önüne geçilir.
Roka; havuç, domates ve tatlı patates gibi sebzelerden daha fazla besine sahip bir yeşilliktir. Özellikle turpgiller yeşil sebzeler ailesine ait olan roka, sülforafan bileşiği içerir. Bu bileşik kanserin büyümesini durdurduğu bilinmektedir.
B2 Vitamini (Riboflavin);
Yeşil sebzelerde (kuşkonmaz, brokoli ve ıspanak gibi), Güçlendirilmiş tahıllar, ekmek ve tahıl ürünlerinde bulabilirsiniz.
İlgili 31 soru bulundu
Besin değeri olarak yeşiller kalsiyum, magnezyum, potasyum, fosfor, çinko ve A, C, E, K vitaminlerinden zengindir. Lif, folik asit, klorofil gibi birçok mikro besin maddesi ve faydalı bitkisel kimyasallarla doludur. Tüketmek için birçok yeşil bitki seçeneği mevcuttur.
Yeşilliklerin önemli bir özelliği pişirilmiyor olmaları. Yapraklarını taze bir şekilde salataların üzerine serpebilir, sandviçlere ya da çorbalara katabilir, blender'da meyve, sebze suyunuzun içine karıştırabilirsiniz.
Yeşil yapraklı ıspanak, zengin besin profili ile en sağlıklı sebzeler listesinde baş sırada yer alıyor.
D vitamini içeren bitkisel kaynaklar oldukça sınırlıdır. Ulusal Sağlık Enstitüsü'ne göre sebzeler arasında brokoli ve havuçta, meyveler arasında ise elma ve muzda, bademde, mercimekte, tam tahıllı ekmekte de eser miktarda D vitamini bulunabilir 1.
B12 vitamini nelerde var? Bazı besinler B12 vitamini açısından zengindir. Başta ciğer olmak üzere kırmızı et, balık (özellikle uskumru), süt, peynir, yoğurt, kefir, yumurta (özellikle yumurta sarısı), midye-istiridye gibi kabuklu deniz ürünleri, beyin böbrek gibi sakatat türleri bol miktarda B12 vitamini içerir.
Yeşil yapraklı sebzeler ve çiğ sebzeler mükemmel bir doğal lif kaynağıdır ve her gün yeterince lif tüketmenin sağlık açısından birçok avantajı vardır: Lifler LDL veya “kötü” kolesterolü azaltmaya yardımcı olur. Kan şekeri kontrolüne yardımcı olur.
Dünya Sağlık Örgütü günde en az 5 kez bol yeşillik, sebze ve meyve yemeyi öneriyor.
6-YEŞİLLİK: Kahvaltıda yeşillikler de hem hazmın kolaylaşmasını hem de ekstra vitamin ve mineral ihtiyacının karşılanması için önemlidir. Unutmayın yeşil sebzelerde de bitkisel proteinler ve karbonhidrat kaynağı da vardır.
Yeterince sebze ve meyve tüketmezseniz diyabet riskiniz zaman içinde artabilir. Öncelikle daha fazla meyve ve sebze yemek, kilonuzu azaltmanıza yardımcı olur ve bu da tip 2 diyabetin gelişmesi riskinizi azaltır. Ayrıca meyve ve sebzeler lif bakımından yüksektir ve bu da kan şekerini düzenlemeye yardımcı olur.
Folik asit bakımından çok zengin olan yeşilliklerin kalori değeri sadece 20'dir. Bu demek oluyor ki kilo verme sürecinde güvenle tüketebilirsiniz!
Marul, ıspanak, pazı, tere, semizotu, maydanoz, dereotu, nane gibi çoğu zaman yemeklere aroma ve lezzet veren taze yeşillikleri kahvaltı, ara öğün ve yemeklerde bolca kullanmalısınız. Dilerseniz bunu mutfağınızda, balkonunuzda, saksıda, küçük çapta da olsa kendiniz de yetiştirebilirsiniz.
D vitamini eksikliğinde; vücut ağrısı, halsizlik, yürüme güçlüğü, kemik ağrısı, güçsüzlük, saç dökülmesi, baş ağrısı, depresyon, değişken ruh hali, uykusuzluk, gözaltı morlukları, aşırı terleme, kilo vermede güçlük çekme, sürekli üşüme gibi belirtiler hakimdir.
Narenciye, muz ve avakado en çok b12 vitamini bulunan meyvelerdir. Meyveleri gün ışığının aktif olduğu gündüz saatinde tüketmek faydalı olmaktadır.
D vitamini gereksinmesini karşılamak için en iyi kaynak güneş ışınlarıdır. D vitaminin diyetle alımı ise sınırlıdır. Diyette D vitamini en fazla somon, uskumru, sardalya gibi yağlı balıklar ve yumurta sarısında bulunmaktadır.
Portakal, mandalina, çilek, kivi, yaban mersini, kızılcık… Bu meyvelerin hepsi de C vitamini deposu. C vitamini, vücudun antioksidan kapasitesini artırarak stresin zararlı etkisini azaltır. Sabah kahvaltınızda antioksidan, C vitamininden zengin sebze ve meyvelerden tüketerek güne zinde başlayın.
"Acai meyvesi, beslenme ve sağlık alanında büyük sansasyon yarattı ve dünyada "bir numaralı süper meyve" olarak adından söz ettiriyor..."
Sulama sularına karışan atıklar nedeniyle yeşillikler yetiştirilirken çok fazla kirlenmektedir. Yeşillikler iyice yıkanıp, dezenfekte edilmediğinde çeşitli bakteri ve virüslerin vücudumuza alınmasına sebep olabilir. Bunun için yeşilliklerin çok iyi bir şekilde yıkanması ve ondan sonra tüketilmesi gerekir.
Yeşil yapraklı sebzeler nasıl saklanır? Bir kaç saat yeşilliklerin üzerindeki fazla su kuruyana kadar bekletin. - Ardından bu yeşillikleri elinizle gevşek bir demet yapın. - Bir kavanoza yeşilliklerin sapları aşağıda kalacak şekilde yerleştirin ve daha sonra kavanozun kapağını kapatıp buzdolabına koyun.
Nane, maydanoz, havuç, ıspanak, semizotu ve tüm yeşil yapraklı sebzeler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri