Erk, özellikle son birkaç ayda "yeşil yumurtlayan tavuk" haberlerinin bu kanatlıya talebin artmasında etkili olduğunu vurgulayarak, "Araucanaların üretimi, diğer cinslere göre daha kısıtlı. Bu süs tavuklarına meraklı olanlar, misafirlerine, yakınlarına yeşil ve mavi yumurtalarını gösteriyorlar.
Yeşil yumurta Türkiye'de nerede üretiliyor? Yeşil yumurta fiyatı ne kadar? Son zamanlarda ünlenen yeşil yumurta, merkezi Şili olan 'Araucana' ırkına ait tavuklardan çıkıyor.
Doğal ortamlarda yetişen tavuklar 20 – 26 haftalıkken yumurtlamaya başlar. Suni ortamlarda yetişen tavuklar ise 18 – 20 hafta iken yumurtlayacaktır. Normal bakımlarda bile australorp tavukların yıllık ortalama 250, bakımlı tavukların ise ortalama 309 yumurta ortalamasına sahip olduğu biliniyor.
Mavi Yumurta Nedir? Mavi yumurtanın kökeni Güney Amerika'ya dayanır. Şili'de bulunan Araucana isimli bir tavuk ırkından üretilen bu yumurta türüdür. Yumurtanın mavi renkte olmasının en önemli nedeni ise Araucana tavuklarının genlerinde yer alan renk pigmentleridir.
Ticari yumurta üretiminde sadece kahverengi ve beyaz yumurtacı tavuklar kullanıldığı için, çoğunlukla yumurta kabuk rengi ya kahverengi ya da beyazdır. Tek istisnası 'Araucana' adı verilen tavuk ırkıdır. Bu tavuk ırkının kökeni Şili'nin Araukanya bölgesidir. Türkiye'de 'yeşil yumurtacı' olarak da bilinir.
İlgili 21 soru bulundu
Erk, renkli yumurtaların tanesinin de piyasada 15-20 liradan alıcı bulduğunu belirterek, "Ancak her üretici de bu yumurtalara sahip olamıyor. Profesyonel kuluçka makinesi olanların şansı daha yüksek.
Siyah tavuk Ayam Cemani: Eti, yumurtası, kemiği bile siyah!
Endonezya'da yetişen siyah tavuk görenleri hayrete düşürüyor Siyah-tüylü tavuk olmanın ötesinde kemiğinden yumurta kabuğuna ve etine kadar simsiyah olan bu tavuk Asya'da herhangi bir markette bile satılıyor.
Yaygın bilinenin aksine siyah tavuk siyah yumurta eşleştirmesi yanlış bir eşleştirmedir. Siyah tavuklar yumurtalarını krem ile hafif pembe bir ton arası yumurtlar. Her bir yumurtanın ağırlığı ortalama 80 ila 115 gram arasında değişmektedir. Siyah tavuklar yılda ortalama 60 ila 80 adet yumurta arası yumurtlarlar.
Günümüzde pek çok kişinin ilgisini çekerek merak konusu olmasına rağmen; daha çabuk stres altında kalmaları nedeniyle Saso, Star Gomes ve Ataks ırkları çift sarılı yumurta tavuğu olarak bilinmektedir ve bu ırkların tavuk sürülerinden %20-25 oranında çift sarılı yumurta alınabilmektedir.
Ayrıca, mavi yumurtaların içerdikleri pigmente bağlı olarak normal yumurtalardan daha yüksek seviyede protein, A vitamini ve kalsiyum içerebilirler. Mavi yumurta ne işe yarıyor sorusuna yanıt olarak, mavi yumurtaların faydaları normal yumurtalarla aynıdır ve sağlıklı bir diyetin bir parçası olarak tüketilebilirler.
Eğer uygun şartlar sağlanır ve tavuklar iyi bakılırsa, her tavuk her gün ortalama 1 adet yumurta üretiyor. Ancak hormonlar, mevsim ve iklim şartları, tavuğun yaşı ve cinsi gibi etkenlere bağlı olarak üretim miktarı değişiyor. Bir tavuğun yılda ortalama 300 yumurta verdiğini aklınızda tutabilirsiniz.
Farklı rengi ile dikkat çeken mavi yeşil yumurta, sarı beyaz yumurtaya göre 10 kat daha fazla kalori içerir. Aynı zamanda insan vücudunun ihtiyaç duyduğu A, B, D ve E vitaminlerini içerisinde barındırır. Mavi yeşil yumurta, Türkiye'de Bursa İnegöl'de bulunan Ar-ge tesislerinde üretilir.
En Çok Yumurta Veren Tavuklar
En çok yumurta veren ve en verimli tavuk cinsleri; Lohman Brown, Ligorin ve Atak-S tavuklarıdır. Bu yumurta tavukları ise, yıllık olarak ortalama 320 yumurtaya kadar yumurtlayabilir. Soğuğa en dayanıklı olan tavuk türleri ise; Brahman, Australop, Ameraucana ve Easters Egger'dır.
Kabuk rengi kalıtsaldır. Yani genelde kahverengi renkli tavuklar kahverengi yumurtlar. Beyaz renkli tavuklar ise beyaz yumurtlar.
Nitekim 22 ile 26 hafta arasında yumurta yapmaya baslayan tavuklarda bu sürenin öne çekilmesi yahut gecikmesi besicinin yeteneklerine kalmıştır.
1-Ligorin Tavukları: Dünya üzerinde en önemli tavuk türlerinden biridir. Bu hayvanın yumurta verimi oldukça yüksektir. Ortalama yıllık 300 adet yumurta verebilen bu tavuğun, zaman zaman verdiği yumurta sayısı 340 kadar çıktığı görülmüştür. Günümüzde yumurta verimi en yüksek olarak bilinir.
Çiftçinin aklına bir gün tavuğun içinde daha fazla altın olabileceği ihtimali gelir. Bunun üzerine tavuğu keser. Böylece hem altından hem de altın yumurtlayan tavuktan olur. Anlamı: Yetenekleriyle, sanatıyla ya da mesleğiyle ortalamanın üstünde para kazanan kimse.
İzmir'in Torbalı ilçesinde, Araucanas cinsi tavuklardan elde ettiği yumurtaların tanesini 10 TL'ye satan Bekir Çetin, kısa sürede servet kazandı. Fransa'ya bile yumurta gönderen Çetin'in telefonları biran olsun susmazken, Türkiye vatandaşlar, yumurtalar için adeta sıraya girdi.
Dünyanın en pahalı tavuğu
Endonezya'da fiyatı 300 ile 500 dolar arasında değişen Ayam Cemani tavuğu, yurt dışından 5 bin dolar bile alıcı buluyor. Farklı görüntüsü ve pahalı olmasının yanı sıra Ayam Cemani tavuğunun sağlığa faydalı olduğu belirtiliyor.
Cinslerin çoğunluğu yaklaşık 16-20 hafta aralığında salmaya başlayacaktır. Eğer çok yakında başlamazlarsa, umutsuzluğa kapılmayın! Daha sonra salmaya başlarlar bu durum kötü değildir sağlam genler ve uzun süreli yaşayan çoğu tavuğun yumurta salma süresi uzundur.
Genetiğiyle oynanarak mavi renkte yumurtlayan tavuk ırkları
Playmouth Rock ve Araucana cinsi tavukların karışımıyla alınan genler sayesinde oluşturulmuşlardır. Arkansas Blue adı verilen tavuk cinsi ise, Amerika'nın Arkansas eyaletindeki araştırmacılar tarafından geliştirilen bir tavuk cinsidir.
Yumurta tavuğu besiciliği yapanların en çok tercih ettiği ırklardan biri olan australorp tavuklar, hijyen koşullarına uygun muhafaza edildiğinde yüksek verim sunuyor.
En çok yumurta yapan ve verimli tavuk cinsleri; Ligorin, Lohman Brown ile Atak-S tavuklarıdır. Bu yumurta tavukları yıllık olarak 320 yumurtaya kadar yumurtlayabilir. Soğuğa en dayanıklı olanlar ise; Brahman, Ameraucana, Australop ve Easters Egger'dır.
Yumurta kabuk rengi beyazdır. Denizli horozları sesi ve çok uzun ötüşleri ile ünlüdür ( 2, 5, 17 ).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri