Sibirya bölgesinde yer alan dünyanın en soğuk şehri olarak bilinen
Dünyanın en soğuk yerleri listesinde birinci sırada Antarktika yer alıyor. Dünya üzerinde bilimsel araştırmalar için orada bulunan insanları saymazsak, insanların yaşamadığı tek kıta Antarktika. Kıtada bulunan Vostok, -90 derecelik sıcaklığıyla 'dünyanın en soğuk bölgesi'. Yanlış duymadınız -90 derece...
Ayrıntılar haberimizde... Anadolu'nun en soğuk illerinden biri olan Sivas'ta Sibirya soğukları kendini göstermeye başladı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü Türkiye'nin en soğuk ili ve ilçesini kendi sayfasında yayınladı. Alınan bilgilere göre Türkiye'nin en soğuk yerleşim yeri Sivas'ın İmranlı ilçesi oldu.
(Olonho Topraklarının Başkenti!) Kuzey Kutup Dairesi'nin 450 km güneyindedir. Ortalamalama hava sıcaklığı 8.8 C olan Yakutsk, dünyanın en soğuk şehridir ancak Yakutsk kış mevsiminde daha soğuktur.
Türkiye'de gece en düşük hava sıcaklığı, sıfırın altında 10,2 dereceyle Bolu'da ölçüldü. Meteoroloji Genel Müdürlüğü 1700 Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu'ndan alınan il ve ilçelere ait meteorolojik parametrelerde, bu gece Bolu, Türkiye'nin en soğuk ili olarak kayıtlara geçti.
İlgili 28 soru bulundu
Meteoroloji Genel Müdürlüğünün 1981 yılından bu yana yaptığı hava ısısı ölçümlerine göre Türkiye'nin en soğuk beş ile sırası ile Ardahan, Kars, Ağrı, Erzurum ve Sivas. Türkiye'nin en soğuk illeri arasında ilk sırada Ardahan yer alırken, en düşük ısı ise Ağrı'da ölçüldü.
Türkiye'nin yıllık sıcaklık ortalamaları en yüksek şehirleri ise Meteoroloji Genel Müdürlüğü raporlarına göre Mersin, Antakya ve Adana.
Sibirya bölgesinde yer alan dünyanın en soğuk şehri olarak bilinen Yakutsk'ta sıcaklık eksi 47 dereceye kadar düştü. Dondurucu soğuğa rağmen Yakutsk'ta hayat durmuyor. Yakutsk'da yaşayan 250 bin kişi bu soğuğa alışkın. Okullar ve resmi kurumlar sıcaklık eksi 52 derecenin altına inmediği sürece tatil edilmiyor.
Uydular yardımı ile tespit edilen ve dünyanın en soğuk noktası olarak geçen Antartika'nın tam merkezi -93,2 derece olarak ölçüldü. Antarktika'nın tam merkezinde bulunan en soğuk nokta 2010 yılının 10 Ağustos tarihinde tespit edildi.
Oymyakon, Rusya: Eksi 71,2 derece
Doğu Sibirya'da bulunan Oymyakon köyü, Dünya'da yerleşim olan en soğuk yer olarak biliniyor.
Kış aylarında da zaman zaman Türkiye'nin en soğuk ili olarak kayıtlara geçen Bolu, yazın unvanını korudu. Ülke genelinde aşırı hava sıcaklıkları yaşanırken Bolu'nun yüksek kesimlerinde hava sıcaklıkları 0 dereceye kadar düştü.
Nedeni ise Konya ovasının bir çanak şeklinde bulunmasıdır. Uzun zamanlarda ölçülen en düşük sıcaklık -29 °C, en yüksek sıcaklık ise 41 °C'dir.
Sivas'ın Altınyayla ilçesi, eksi 15,3 derece ile 'Türkiye'nin en soğuk yeri' oldu. İlçede soğuk nedeniyle yol ve kaldırımlar buzla kaplandı, çatılarda da sarkıtlar oluştu.
Halkın geçim kaynakları arasında kürk avcılığı ve balıkçılık önemli yer tutar. Ülkede bulunan samur, kutup tilkisi, sincap, tilki ve nadir balık çeşitleri; avcılar ile maceraperestleri kendine çeker. Bu avcılar sayesinde üretilen kaliteli kürklerin ve balıkların şöhreti bütün dünyada meşhurdur.
Güney Yarım Küre'nin en güneyinde yer alır. Türkiye'den yaklaşık 14 kat büyük bir yüzölçümüne sahip. Kıtanın yaklaşık %98'i buzla kaplıdır, geriye kalansa kara kısmıdır. Burada bulunan buz yeryüzündeki toplam buz miktarının yaklaşık %90'ını oluşturduğundan dünyanın buzdolabı olarak adlandırılır.
Death Valley, Kaliforniya, ABD'de bulunan bir çöl alanı olarak biliniyor. Bununla beraber de dünyanın en sıcak yeri olarak biliniyor. Bu bölgede de 10 Temmuz 1913 tarihinde, 56.7 °C'lik bir sıcaklık ölçülmüş.
Mutlak sıfır değeri −273.15°C veya 0 K olarak tanımlanır. Teorik olarak mutlak sıfır sıcaklığına ulaşan (inen) bir maddenin iç enerjisi 0 (sıfır) olacağından daha fazla soğutmak mümkün değildir. Mutlak sıfır moleküllerin durduğu (hareketlerinin çok küçük titreşimlere indirgendiği) noktadır.
Tabii Akdeniz dışında Ege Bölgesi'nde de yine kışı nispeten sıcak geçiren noktalar vardır ki bunların başında İzmir ve Muğla gelir. Kışın Türkiye'nin en sıcak yeri neresi sorusuna spesifik olarak bir cevap vermek gerekirse kesinlikle Antalya'dan bahsetmek gerekir.
Bugüne değin ölçülen en yüksek sıcaklık 46,2 derece ile 21 Temmuz 1937 gününde, en düşük sıcaklık ise -24,2 derece ile 11 Ocak 1933 günü olmuştur. 496 milimetre olan yıllık ortalama yağış tutarının ancak yaklaşık yüzde 2'si yaz aylarında düşer. Kuzeydeki dağların eteklerine doğru gidildikçe yağışlar da artar.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün internet sitesinden alınan verilere göre, Ankara, Türkiye'nin en soğuk ili olarak kayıtlara geçti. Gölbaşı ilçesine bağlı Ahiboz köyünde sıcaklık -11,6 derece olarak ölçüldü.
Kışın Eskişehir zaten Ankaradan daha soğuk oluyor derece olarak.
Kaydedilen en düşük sıcaklık 30 Aralık 1948 tarihinde -27.2 derece olarak ölçülmüştür.
Soğuk havanın etkisiyle kentte araçlar, kapı kilitleri, şadırvanlar ve otobüs durakları buz kesti. Bölgede en düşük sıcaklık ise Erzurum'un Tekman ilçesinde eksi 33 derece olarak ölçüldü.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri