Son zamanlarda ünlenen yeşil yumurta, merkezi Şili olan 'Araucana' ırkına ait tavuklardan çıkıyor. Kolesterol değerinin asgari miktarda olması, kalori değerinin çok yüksek olması, boyutu ve rengiyle diğer yumurtalardan farklı olan yeşil yumurta ülkemizde Bursa İnegöl'de üretiliyor.
Türkiye'de "yeşil yumurtacı" ismiyle bilinen, yeşil ve mavi renkteki yumurtaları dolayısıyla geçen yıl süs tavuğu besleyenlerden fazla talep gören Şili kökenli "araucana" cinsi tavuklar, az bulunması nedeniyle mezatlarda yüksek fiyattan satılıyor.
Cevap oldukça basittir, yumurtanın rengi tavuğun cinsine bağlıdır. Örneğin, Beyaz Ligorin tavuğu beyaz kabuklu yumurtlarken, Plymouth Rocks ve Nick Brown tavukları kahverengi yumurta yumurtlar. Araucana ve Ameraucana gibi bazı tavuk türleri mavi veya mavi-yeşil bile yumurtalar bırakabilir.
Doğal ortamlarda yetişen tavuklar 20 – 26 haftalıkken yumurtlamaya başlar. Suni ortamlarda yetişen tavuklar ise 18 – 20 hafta iken yumurtlayacaktır. Normal bakımlarda bile australorp tavukların yıllık ortalama 250, bakımlı tavukların ise ortalama 309 yumurta ortalamasına sahip olduğu biliniyor.
Tavuk yumurtasının rengi kahverengi, beyaz, mavi ve yeşil olabilir. Tavukların yumurtalarında renklenmeye neden olan pigmentler vardır. Yumurtanın kabuğunda kahverengi rengine sebep olan ana pigmente protoporfirin IX denir. Mavi ve yeşil renge sebep olan ana pigmente ise, biliverdin denir.
İlgili 21 soru bulundu
Aşırı pişirilen yumurtanın sindirimi zorlaşır. Fakat yeşil rengin varlığı gıda güvenliği açısından risk oluşturmaz, dolayısıyla yeşil halkalı yumurtalar tüketilebilir.
Kahvaltılarda keyifle tüketebileceğiniz mavi yumurtayı farklı şekillerde pişirebilirsiniz. Normal yumurta gibi tereyağı ekleyerek tavada kızartmasını yapabileceğiniz bu yumurtayı haşlayarak da tüketmek mümkündür.
Son zamanlarda ünlenen yeşil yumurta, merkezi Şili olan 'Araucana' ırkına ait tavuklardan çıkıyor. Kolesterol değerinin asgari miktarda olması, kalori değerinin çok yüksek olması, boyutu ve rengiyle diğer yumurtalardan farklı olan yeşil yumurta ülkemizde Bursa İnegöl'de üretiliyor.
Eğer uygun şartlar sağlanır ve tavuklar iyi bakılırsa, her tavuk her gün ortalama 1 adet yumurta üretiyor. Ancak hormonlar, mevsim ve iklim şartları, tavuğun yaşı ve cinsi gibi etkenlere bağlı olarak üretim miktarı değişiyor. Bir tavuğun yılda ortalama 300 yumurta verdiğini aklınızda tutabilirsiniz.
Farklı rengi ile dikkat çeken mavi yeşil yumurta, sarı beyaz yumurtaya göre 10 kat daha fazla kalori içerir. Aynı zamanda insan vücudunun ihtiyaç duyduğu A, B, D ve E vitaminlerini içerisinde barındırır. Mavi yeşil yumurta, Türkiye'de Bursa İnegöl'de bulunan Ar-ge tesislerinde üretilir.
Mavi yumurtlayan tavuklar Araucana ırkı tavuklardır. Bu tavuk ırkı yumurtalarının kabuk kısmının mavi ya da yeşil tonlarında olmasıyla ünlenmiştir. Ülkemizde de son dönemlerde popüler olmaya başlamış bir ırktır. Mavi yumurta verdiği bilinen diğer tavuklar ise Ameraucana ve Easter Egger (Paskalya) tavuklarıdır.
Peki yumurta sarılarının farklı renklerde olması hiç dikkatinizi çekti mi? Kimi açık sarı, kimi turuncu tonlardaki bu yumurta sarıları da tavukların beslenmesi konusunda bize bilgi veriyor. Aldığınız yumurtanın sarısı turuncuya yakın bir renkte ise serbest gezen, doğal çiftlikte büyüyen bir tavuğa aittir.
Ancak Belçikalı yetiştirici Paul Geens'e göre beyaz yumurta daha çevreci. Geens, iki yumurta arasındaki farkı şu şekilde açıklıyor; "Beyaz tavuk beyaz renkte, kahverengi tavuklar ise kahverengi yumurtlar, bu kadar basit. Beyaz tavuklar daha verimli canlılar.
50.00 ₺ Mavi yeşil yumurda yüksek miktarlarda demir, çinko, kalsiyum, folik asit ve protein içerir. Kansızlık rahatsızlığına demir içermesinden dolayı faydalıdır.
Yaygın bilinenin aksine siyah tavuk siyah yumurta eşleştirmesi yanlış bir eşleştirmedir. Siyah tavuklar yumurtalarını krem ile hafif pembe bir ton arası yumurtlar. Her bir yumurtanın ağırlığı ortalama 80 ila 115 gram arasında değişmektedir. Siyah tavuklar yılda ortalama 60 ila 80 adet yumurta arası yumurtlarlar.
Köy yumurtalarının sarıları açık sarı veya az koyu sarı olur. Asla çok koyu sarı veya turuncu tonlarda olmaz. Köy yumurtaları haşlamada daha çabuk pişer. Besin değeri şehir yumurtalarına göre kat kat fazladır.
Sağlıklı bir tavuğun ömrü 8 ila 12 yıl arasında değişmektedir. Elbette bu yaş sınırlamalarına hakkında değişik istisnalar var. Tavuklar, 5-6 aylık yaştan itibaren yaşamlarının son yıllarına kadar yumurta üretirler. Ancak, çoğu tavuk, 3 yaşına geldiğinde daha az yumurtlamaya başlar.
Bu tamamen farklı bir konu, ancak bir tavuğun yediği yiyeceklerdeki besinleri doğrudan yumurtalarına yönlendirebileceği kanıtlandı. Yumurta kabuğu rengi beyaz ve kahverenginin tonlarında olması yumurtanın tadını etkilemez.
Tavuklar, horozlu veya horozsuz yumurtlar. Horoz olmadan, tavuklarınızın yumurtaları kısırdır, bu nedenle civcivlere dönüşmez. Horozunuz varsa yumurtalar günlük olarak toplanmalı ve kullanılmadan önce serin bir yerde saklanmalıdır ki civcivleşmesinler.
Ayrıca, mavi yumurtalar normal yumurtalara göre daha yüksek antioksidan içeriğine sahip olabilirler. Omega-3 yağ asitleri kalp sağlığı için faydalıdır ve aynı zamanda beyin fonksiyonlarını da destekler. Protein kas gelişimi ve onarımı için önemlidir. A vitamini görme, cilt ve bağışıklık sistemi için gereklidir.
Ticari yumurta üretiminde sadece kahverengi ve beyaz yumurtacı tavuklar kullanıldığı için, çoğunlukla yumurta kabuk rengi ya kahverengi ya da beyazdır. Tek istisnası 'Araucana' adı verilen tavuk ırkıdır. Bu tavuk ırkının kökeni Şili'nin Araukanya bölgesidir. Türkiye'de 'yeşil yumurtacı' olarak da bilinir.
Kabukları renkli ve genellikle mavi, yeşil veya pembe tonlarındadır. Ancak, mavi yumurtaların besin değeri normal yumurtalarla aynıdır. Protein, vitamin ve mineral açısından zengindirler ve bazı çalışmalar, normal yumurtalara kıyasla daha yüksek miktarda omega-3 yağ asitleri içerebildiklerini göstermiştir.
Farklı renkli yumurtaların kabuk renginden başka hiçbir özelliği farklı değil. Dolayısı ile beslenme değeri açısından hepsi birbirine eşit. Hiç birisi bir diğerinden daha üstün ya da daha az yararlı değil. Mavi yumurtanın 'dünyanın en yüksek besin değerlerine sahip yumurta' olduğu ve söyleniyor.
Dr. Koran, beslenme açısından tam bir protein kaynağı olan mavi yumurtanın özellikle çocuklarda fiziksel ve zihinsel gelişimi desteklediğini belirterek, "Doğal ortamda elde edilen mavi yumurtanın başta Omega 3 olmak üzere birçok protein ve vitamin miktarı daha yüksektir.
Mavi yumurta, kökeni Güney Amerika'da yer alan Şili'de olan Araucana adlı tavuk ırkının yumurtasıdır. Bu tavukların vücut özelliklerine göre kuyrukları yoktur ve bunun yerine kulak kuyrukları bulunmaktadır. Yumurtasının renginin mavi olmasının sebebi ise, Araucana'ların genlerinden gelen pigmentlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri