Bu iki kelime bir araya gelerek bitecek şekilde ele alınır ve yazılır. Yani doğru şekilde yazılışı yeşilzeytin olarak bütün şekilde değerlendirilir. Çünkü bu kelime bir bitki olarak ifade edilir ve Türk Dil Kurumu dahilinde bu şekilde öne çıkar.
TDK sözlüğüne göre bu kelime birleşik olarak yazılır. Yeşil zeytin şeklinde yazımı ise yanlış olarak ifade edilir. Siyah zeytin ise ayrı olarak yazılır. Bunun sebebi ise yeşilzeytin kelimesinin bir bitki olarak ifade edilmesinden kaynaklanır.
Özellikle de siyah zeytinin ayrı yazılmasına karşılık yeşil zeytin yazımı da sıklıkla karıştırılır. Yeşil zeytin yazımı önceden birleşik şekilde olsa da Türk Dil Kurumu Türkçe Sözlük yeni basımına (2023) göre ayrı yazılmaya başlanmıştır. Yeşil zeytin TDK yazım kılavuzuna göre ayrı şekilde yazılmalıdır.
Çünkü siyah zeytin zaman zaman bitişik şekilde yazılmaktadır. Ancak bu yanlış olarak bilinmelidir. Bunun nedeni ise siyah zeytin ayrı bir şekilde yazılır. Bundan dolayı siyah zeytin kesinlikle ayrı yazılmalıdır ve buna dikkat etmek önem arz eder.
Yeşil çay, Camellia sinensis yapraklarından elde edilen çay.
İlgili 32 soru bulundu
“Kuru soğan” ayrı, “yeşilsoğan” bitişik yazılır.
Bu kelime genellikle yeşil biber şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı yeşilbiber şeklinde olmalıdır.
YK'de, sözcüklerden her ikisi veya ikincisi birleşme sırasında anlam değişimine uğradığında bitişik, uğramadığında ise ayrı yazılır, kuralıyla çelişen örnekler bulunmaktadır. Sözgelimi, yeşil + biber bileşiğinin ikinci sözcüğü olan biber anlam değişmesine uğramadığı hâlde bitişik yazılmıştır (yeşilbiber).
Türk Dil Kurumuna göre yeşilsoğan sözcüğü birleşik bir şekilde yazılmalıdır. Bu sözcükte yer alan "yeşil" ve "soğan" iki ayrı kelime olarak ifade edilmektedir. Bu iki ayrı sözcük bir araya gelerek yeşilsoğan kelimesini oluşturmuştur. Bu yüzden bu sözcüğün yeşil soğan şeklinde yazımı doğru değildir.
UYARI: Çiçek dışında anlamlar taşıyan baklaçiçeği (renk), narçiçeği (renk), suçiçeği (hastalık); ot dışında anlamlar taşıyan ağızotu (barut), sıçanotu (arsenik); ses düşmesine uğramış olan çöreotu ve yazımı gelenekleşmiş olan semizotu, dereotu bitişik yazılır.
Bu Kelimenin doğru şekilde yazılış hali 'zeytinyağı' olarak öne çıkar. Yani bitişik olarak ele alınması ve buna paralel olarak kullanılması gerekir. Çünkü bu sözcük grubu aynı zamanda özel isim şeklinde bilinir.
Karıncaincitmez sözcüğünü yazarken kesinlikle ayrı yazmamak gerektiği görülür. Çünkü sözcüğü ayrı yazmanın yanlış olduğun bilinmektedir. Doğal olarak bu sözcüğü doğru şekilde yazmak için 'karıncaincitmez' yazmak yeterlidir.
Bu bir yazım yanlışıdır. Çiğ köfte kelimesi ayrı yazılır.
TDK'ya göre yeşilbiber, kırmızıbiber bitişik; sivri biber ayrı yazılıyor.
yağ, alt, üst gibi kelimelerle kurulan bazı tamlamalar birleşik yazılmazlar: Sana yağı, makine yağı, alt geçit gibi. Ancak zeytinyağı, gülyağı, tereyağı gibi kelimeler, terim niteliği kazandıkları için birleşik yazılırlar.
Gitgide kelimesinin bitişik mi ayrı mı yazıldığı birçok kişi tarafından merak ediliyor. TDK'ya göre bu kelime kaynaşmış bir ikileme olduğu için bitişik yazılmalıdır.
Tereyağ/tereyağı da bunlardan biridir. Tamlama kimi sözlüklerde ve yazım kılavuzunda tereyağı şeklinde bazılarında da nadiren tereyağ olarak geçmektedir. Tereyağ/tereyağı tamlamasının etimolojisi hakkında bazı araştırmacılar açıklamalar yapmışlardır ve tamlamanın aslının te- reyağı şeklinde olduğunu ifade etmişlerdir.
TDK sitesinde sözlükten arama yaptığımızda yeşilzeytin'in birleşik yazıldığını görüyoruz. Bunun sebebi ise, zeytinin salamura edilmiş yeşil renkli türüdür.
UYARI: Çiçek dışında anlamlar taşıyan baklaçiçeği (renk), narçiçeği (renk), suçiçeği (hastalık); ot dışında anlamlar taşıyan ağızotu (barut), sıçanotu (arsenik); ses düşmesine uğramış olan çöreotu ve yazımı gelenekleşmiş olan semizotu, dereotu bitişik yazılır.
maden suyu: İçinde erimiş mineraller bulunan ve bazı hastalıkların tedavisinde kullanılan kaynak suyu.
TDK'ya göre sivrisinek sözcüğü, birleşik yazılması gereken kelime grupları arasındadır.
TDK'ya göre maydanoz kelimesinin doğru yazılışı "maydanoz"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
TDK, Türkçede 18 kelimenin yazımında değişikliğe gitti. Yazımı değişen kelimelerin arasında Eskişehir'in yaygın lezzetlerinden olan Çi börek de bulunuyor. Yapılan yeni değişiklikle birlikte bu lezzet Çiğ börek artık Çi börek olarak kullanılacak.
Bu kelime genellikle yeşil çekirge şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı yeşilçekirge şeklinde olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri