Kullanılmış yağlar lavaboya döküldüğü zaman dren sistemine sıvanıyor, kanalizasyon borusu içindeki atıkların yapışmasına ve zamanla borunun daralmasına neden oluyor. Kanalizasyona dökülen atık yağlar diğer atıkları tutuyor ve kanalizasyon sistemini kullanılmaz hâle getiriyor.
“– Lavaboya dökülen bitkisel atık yağlar, kanalizasyon hatlarında yapışarak boru kesintisinin daralmasına ve tıkanmalarına sebep olmaktadır. - Kızartma amacıyla kullanılan yağlar defalarca kullanıldığında polar sayıları yükselir ve kanserojen madde haline gelir. Kullanılmış yağ kesinlikle bekletilip kullanılmamalıdır.
Bunun için evlerimizde atık yağ durumuna gelen bitkisel yağlarımızı pet şişe gibi kaplar kullanarak ağzı sıkıca kapalı şekilde bize en yakın atık yağ toplama noktasına (muhtarlıklar, atık getirme merkezleri vb) bırakmalıyız.
Bir kızartma yağını en fazla 2 kere kullanabilirsiniz. Onu da belirttiğimiz şartlarda kullanmanızı öneririz. Ayrıca yağınızın tamamen soğuduğundan emin olduktan sonra cam kavanoza aktarıp kapağını kapatarak bir sonraki kızartma işlemi için saklamanızı öneririz.
Atık yağı içine koyacağınız şişenin geri dönüştürülemez olması önemlidir. Çünkü şişe ya da kutudan yağın çıkarılması, geri dönüşüm sürecini zorlaştırır. Tava içerisinde kalan az miktardaki yağı dökemiyorsanız bir peçete yardımı ile silip çöpe atabilirsiniz.
İlgili 43 soru bulundu
Kullanılmış yağlar lavaboya döküldüğü zaman dren sistemine sıvanıyor, kanalizasyon borusu içindeki atıkların yapışmasına ve zamanla borunun daralmasına neden oluyor. Kanalizasyona dökülen atık yağlar diğer atıkları tutuyor ve kanalizasyon sistemini kullanılmaz hâle getiriyor.
Yağ sertleştiğinde çöpe atabilirsiniz. İçinde sebze ve kağıt havlu artıkları olan bir çöp poşetini, yağ dökmek için kullanabilirsiniz. Soğuyan yağı doğrudan çöp poşetinin içerisine dökün ve poşetin ağzını sıkıca kapatın. Daha sonra çöp poşetini, çöp tenekesine atabilirsiniz.
En fazla 3 kez kullanılmalı
Kızartma önermiyoruz ama yapılacaksa bir kızartma yağı en fazla üç kere kullanılmalıdır. Kullanım sonrasında da yağın bir süzgeçle süzülmesine her hangi bir yağın içerisinde partikülün kalmamasını istiyoruz." dedi.
Kızartma yağı en fazla 3 kez kullanılmalıdır. 3 kullanımdan sonra yağın içinde yoğunlaşma meydana gelir. Bu da sağlık açısından olumsuz sonuç verir. Özellikle kabak ve patlıcan gibi kararmalara neden olan sebzeleri kızartıyorsanız, yağın kullanımı 3'ü geçmemelidir.
Kanserojen madde yoğunluğuna sebep olan yağ, ne kadar çok kullanılırsa sağlığı da o kadar büyük bir şekilde tehdit etmektedir. Bu nedenle de kızartma yağını en fazla 3 ya da 4 kez kullanmalısınız. Aksi durumda katılaşma, yoğunlaşma meydana gelecek daha da tehlikeli bir hal alacaktır.
1 litre atık yağ 1 milyon litre suyu kirletir.
Yağı Mısır Nişastasıyla Karıştırın
Yağ ve mısır nişastası karışımını, kaynamamasına dikkat ederek kısık ateşte ısıtın. Isıya dayanıklı bir spatula ile sürekli karıştırın ve mısır nişastası karışımı yaklaşık 10 dakika içinde katılaşmalı, ardından süzülmelidir.
Tavada bir şey pişirdikten sonra dibinde kalan az miktarda yağı lavaboya dökmek yerine peçete ile silerek çöpe atın. Biriktirilemeyecek kadar az miktarda yağ atığınız varsa kedi kumu gibi emici maddelerle beraber çöpe atın. Böylece çöp torbasından sızmasını da engellemiş olursunuz.
Kızartma yağları sularda etkisi uzun süren kirlenmelere neden olmaktadır. Lavabo borularında biriken yağlar basınçlı yıkama makinesi yardımı ile temizlenmektedir. Kamera yardımı ile incelenen giderlerde farklı bir atık yoksa temizlenerek açılabilmektedir.
Sıcak suda çözün ve vücudunuzu bir süre bu karışımla ovalayın. Ardından, son banyo suyunuz olarak kullanılan. Seçebileceğiniz esans yağlar: Lavanta, nane, jojoba, tatlı badem, Hindistan cevizi yağı, limon, portakal ve greyfurt yağları.
Evet yanlış duymadınız; hayvansal yağlardan, hatta ve hatta “doğal” yağların kullanılıp, geridönüşüme tabi tutulması icap eden yanık ve atık yağlardan dahi sabun üretilebilir.
Cam kavanoza süzmüş olduğunuz kullanılmış yağı, dışarıda değil dolapta saklamanız gerekir. Çünkü ışık, yağda oksitlenmeye sebep olacağından besin zehirlenmelerini beraberinde getirebilir.
Ayçiçek yağı, kapağı açılmadan 12 aya kadar muhafaza edilebilir. Ancak eğer kapağı açıldıysa 1-2 ay içerisinde tüketilmelidir.
Açılmış motor yağlarımız kimyasal yapıları gereği havayla temasları halinde reaksiyona girerek oksidasyona uğramaktadır. Ambalajı açılmış ürünlerin oksidasyon riskine karşı 1 sene içerisinde tüketilmesini tavsiye ediyoruz.
Motorlarda eski yağ kullanmak motorun kapasitesinin düşmesine neden olur. Motor performansını yakından etkileyen yağ eskidikçe yoğunluğu azalarak kirlenmeye başlar. Bu da yağın özelliklerini yitirmesine neden olur.
Motor yağının eksilmesi aracın performansının düşmesine neden olur. Aracınızdan en iyi performansı alabilmek için motor bakımının da zamanında yapılması gerektiğini unutmayın. Yağ değişimi için önerilen süreler her araçta farklılık gösterir. Ortalama 5.000 km'de bir motor yağının değiştirilmesi önemlidir.
Cam kavanoza süzmüş olduğunuz kullanılmış yağı, dışarıda değil dolapta saklamanız gerekir. Çünkü ışık, yağda oksitlenmeye sebep olacağından besin zehirlenmelerini beraberinde getirebilir.
Kızartma yaptıktan sonraki en önemli sorunlardan biri ise kalan kızartma yağıdır. Kızartma yaparken tavaya ya da kızartma yapılacak diğer kaplara dökülen yağ miktarı göz önünde bulundurulduğunda, bu yağı tek sefer kullanmak büyük bir israf olacaktır. Bu yağın tekrar kullanılmasında bir sakınca yoktur.
Bitkisel atık yağlar külçe sabun, kimya sanayiinde kullanılacak hammadde ayrıca biyodizel ve sabun gibi ürünlere dönüştürülmektedir. Bunlardan biyodizel; petrol ile karıştırılarak üretilen ve yakıt olarak kullanılabilen bir üründür ve ozon tabakasına olan zararı dizel yakıtlara göre yüzde elli daha azdır.
Yapısı bozulmuş yağlar, kızartma esnasında köpürmeye başlar. Köpürme normal olmayan bir durumdur. Eğer yağın kullanma tarihi hala devam ediyorsa; kızaran besinle ilgili birkaç problem olabilir. Yüksek nişasta içeren besinler kızgın yağın içinde köpürme oluşturur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri