Yeşil Zeytinin Kararmaması İçin Ne Yapılır? Yeşil zeytinin kararmasının en önemli nedeni, hazırlama aşamasında yoğun oranda havaya maruz kalmasıdır. Bir kaba su doldurup, zeytinleri hiç bekletmeksizin suya bırakmak, ev kırması ya da ev süzmesi zeytinlerin kararmasına engel olur.
Yeşil Zeytinlerin Kararmasını Önlemek
Haftada bir iki defa yapılacak su değiştirme işleminde de tüm zeytinler suyun içerisinde kalacak şekilde su doldurulmalı ve kavanoz ağzı hiç hava almayacak şekilde kapatılmalıdır. Hava teması yeşil zeytinin kararmasına neden olacaktır.
Meyve sayısına düşen yaprak adeti azaldıkça doğru orantılı olarak kararma (olgunlaşma) da azalmıştır. yeşil ve yeşil-siyah dönemde olan tüm meyvelerin zarar görerek sofralık değerinin kaybolmasına sebep olmuştur.
Her seferinde yiyeceğiniz kadar kısmını suda bekletin. Zira teneke ya da kavanozdaki acımsı su, zeytinin daha uzun süre bozulmadan kalmasını sağlar, o sudan bir seferde kurtulur ve zeytinlerin hepsini bir seferde tüketmezseniz kalan zeytinleriniz daha kısa sürede bozulacaktır, aman dikkat.
Özet: Yeşil ile siyah zeytin arasındaki temel fark; yeşil zeytinin olgunlaşma döneminde yani hala yeşilken, siyah zeytinin ise olgunlaşma döneminden sonra hasat edilmesidir. Zeytinde bulunan fenolik bileşiklerin, alkali koşullarda oksijene maruz bırakılmasıyla zeytinin siyah renginden sorumlu bileşikler üretilmiş olur.
İlgili 40 soru bulundu
Olgunlaşmadan toplanılan zeytin yeşil renkte ve siyah zeytine göre farklı tat ve yapıda olur. Zeytinin rengi yeşil olduktan sonra toplanmadığı sürece yeşilden kırmızıya, kırmızıdan mor ve mordan siyah renge dönüşür. Bu şekilde de siyah zeytin oluşur.
🌟Salamura suyu içinde kullanılan limon tuzu zeytinlerin güzel bir sarı renge ulaşmasına yardımcı olduğu gibi uzun süre dayanmasında da etkili. Miktar olarak bir litre suya ortalama bir tatlı kaşığı yeterli (Kaşık çok dolu olmamalı) 🌟Ben Zeytinleri şişelere kuruyorum.
Yeşil zeytinin kararmasının en önemli nedeni, hazırlama aşamasında yoğun oranda havaya maruz kalmasıdır. Bir kaba su doldurup, zeytinleri hiç bekletmeksizin suya bırakmak, ev kırması ya da ev süzmesi zeytinlerin kararmasına engel olur.
3. gün suyu dökülür ve günde bir kere su değiştirilme işlemi yapılır. 10. gün, suyuna 3 yemek kaşığı kaya tuzu ve 1 tatlı kaşığı limon tuzu katılır, ağzı kapatılır. Bir daha suyu değiştirilmez. 15-20 gün sonra, yeşil zeytinleriniz yemeye hazır hale gelecektir.
Kap dolunca da ağzına kadar su doldurulup ağzı sıkıca kapanır. Bu karışımın yukarıda anlatılan gibi zırt pırt suyu değiştirilmez. Hatta hiç ellemeden 25-30 gün bekletilir.
Siyah salamura veya sele zeytini olarak işlenecek zeytin ise bölgeye ve yılın sıcaklık gidişine bağlı olarak Ekim-Kasım-Aralık aylarında toplanır. Siyah salamura olarak işlenecek sofralık zeytinlerde hasat, kararma kabuktan meyve etine doğru geçtiğinde ve dane normal iriliğine ulaştığında başlar.
Daha erken yapılan hasat da yani yeşil zeytinden elde edilen yağın asit derecesi daha düşük olur. Zeytinler yeşil olduğu için yağ tadı biraz daha acı olabilir. Yağ oranı da daha düşük olabilir.
Örneğin söz konusu olan sofralık zeytin ise bir diğer ifadeyle kırma/çizme yeşil/siyah zeytinden bahsediyorsak bu tarz zeytinlerin Eylül-Ekim gibi toplanabileceğini söylemek mümkündür. Sele zeytini ya da siyah salamura olacak zeytinler ise sıcaklık ve yağışa bağlı olarak Ekim ayından aralık ayına kadar toplanabilir.
Yeşil zeytinler salamura suyu içerisinde olduğunda bozulmadan uzun süre muhafaza edilebilecektir. Yeşil zeytini kavanoz içerisinde değil de açık olarak satın alanlar, evlerinde bir kavanoza doldurup yarısına kadar su koymaları, bozulmayı önleyecektir.
Kavanozun kapağı sıkıca kapatılmış olmalıdır. Bu şekilde uzun süre muhafaza edilebilir. Eğer kavanozun kapandığından emin olamıyorsanız, ağız kısmına bir poşet geçirip kapağı bu şekilde kapatabilirsiniz. Hem yeşil, hem de siyah zeytin güneş almayan ve serin bir ortamda muhafaza edilmelidir.
Acısı gidene kadar en az 10 gün bekletilir. (Tadını kontrol ederek zeytinlerin olduğunu anladığınızda suyunu süzün.) Suyu süzülen, acısı gitmiş zeytinler, artık limon tuzu ve tuz ile buluşabilir. Bunun için; 1 litre suda salamura tuz ve limon tuzu eritilir.
1 litre suya 1 yemek kaşığı limon tuzu, 4 yemek kaşığı kaya tuzunu zeytinlerimizi tatlandırması için koyulur. Bu yöntemle zeytinler çok güzel oluyor, tavsiye ederim. Kullanacağınız zaman kahvaltı tabağına alıp, üzerine zeytinyağı ve limonun suyunu sıkarak servis edilir. Afiyet olsun.
Salamuranın hava ile temas etmesi sonucunda salamuranın üzerinde beyaz-krem rengi bir zar oluşur. Bu zar birçok küf bakteri ve mayayı bünyesinde bulundurur. Oluşan zar zamanında temizlenmediği takdirde salamurada bozulmalara neden olur. Ambalajlama yapılırken tepe boşluğunun fazla olması da zar oluşumuna neden olur.
Yeşil zeytinin kararmasının başlıca sebebi hazırlanırken hava ile çok fazla temas etmesidir. Ev çizmesi veya kırması zeytinler kararmamaları için bekletilmeden su dolu bir kabın içerisine bırakılır. Suya koymak için bütün zeytinlerin kırılması veya çizilmesi beklenmeden hızlı davranılıp hava ile temas kesilir.
Kırılan yeşil zeytinler, tuzlu salamura suyunu içine aldığı için çabuk yumuşayabilmektedir. Eğer kırma zeytin tercih ediyorsanız zeytinlerin suyunu her gün değiştirip yenilemeniz önemlidir. Böylece zeytin acısını 10 gün gibi kısa bir sürede atıp tatlanacaktır.
Zeytinin acısının gittiğinden emin olduğunuz zaman salamurası hazırlanır. Salamura için 1 litre suya ortalama olarak 1 dolu yemek kaşığı kaya tuzu ve bir tatlı kaşığı limon tuzu eklenir. Eriyene dek karıştırılır. Son acı suyu dökülen zeytinlerin üzerine sıvı yağ eklenir.
Zeytinin boyalı olup olmadığını anlamak için tek kriter çekirdektir. Eğer zeytini tuttuğunuzda elinizi boyuyorsa o zeytin boyama işleminden geçirilmiş demektir. Aynı zamanda eğer yediğiniz zeytinin çekirdeği elinizi boyuyorsa o da boyanmış zeytindir.
İyi zeytin, parlak bir renge sahiptir. Rengi parlak ve canlı olan zeytinler, kaliteli ve taze zeytinlerdir. Zeytinin tadına baktığınızda ağzınıza hafif acı bir tat geliyorsa bu zeytinin tam olgunlaşmadığını ve doğal olduğuna işarettir.
Kırma zeytini uzun süre muhafaza etmek istiyorsanız, üçüncü kez acı suyunu değiştirdikten sonra, her bir litre için 1 çay kaşığı limon tuzu ve 1 yemek kaşığı kaya tuzu ekleyip, ağzını sıkıca kapatıp, güneş görmeyen, serin bir yerde saklayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri