Rengi parlak ve canlı olan zeytinler, kaliteli ve taze zeytinlerdir. Zeytinin tadına baktığınızda ağzınıza hafif acı bir tat geliyorsa bu zeytinin tam olgunlaşmadığını ve doğal olduğuna işarettir.
Zeytinin çekirdeği zeytinden kolay ayrılıyor ise zeytinin taze olduğunu gösterir. Doğal ve taze zeytinler ağızda hafif acı bir tat bırakır. Bu yüzden ağzınızda acı tat bırakan bir zeytini tercih etmelisiniz. Zeytin tercihi yaparken ince kabuklu ve ağızda çabuk dağılan zeytinler olmasına dikkat etmelisiniz.
Zeytini alırken ilk önce dikkat etmemiz gereken ilk adım ambalajlı olarak satışa sunulan zeytinlerden satın alıyorsanız ürünün etiketi üzerinde üretim ve son kullanma tarihlerine dikkat etmeniz gerekmektedir. Satın alacağınız zeytin ürününün kimyasal işlemlerden geçmemiş olmasına dikkat etmelisiniz.
●İyi ve kaliteli zeytin parlak bir renge sahip olmalıdır. Zeytinler diri ve canlı görünmelidir. Tattığınız zeytinlerin çok az hissedecek kadar acı bir tat bırakması gerekir. Eğer satın aldığınız zeytin acı bir tat bırakmıyorsa bu kimyasal olarak oynandığına ve doğal olmadığına işarettir.
Siyah sofralık zeytinlerin hasadı, tanenin iyice siyahlaştığı; et kısmında menekşemor renk almağa başladığı zaman ve tane buruşmadan yapılır. Zeytin tanesinin, bir ucundan basıldığında, diğer ucundan çekirdeğin çıkması, hasat zamanının geldiğini gösterir.
İlgili 23 soru bulundu
Daha erken yapılan hasat da yani yeşil zeytinden elde edilen yağın asit derecesi daha düşük olur. Zeytinler yeşil olduğu için yağ tadı biraz daha acı olabilir. Yağ oranı da daha düşük olabilir.
YEŞİL ZEYTİN NE ZAMAN TOPLANIR? Genellikle çizme ve kırma yeşil zeytin olarak işlenecek zeytinler Eylül-Ekim aylarında toplanır.
Sofralık zeytinler arasında Gemlik zeytini en kaliteli zeytin olarak kabul edilir. Çekirdeğinin küçük ve etli olması nedeniyle tercih edilir. Aynı zamanda ince kabukludur. İznik ve Gemlik'te yoğun olarak yetiştirilir.
Zeytin siyah sofralık şekilde tüketilecek ise zeytin bir miktar karardığında, kararmanın dış kabuktan zeytin etine geçmekte olduğu zaman zeytin olgunlaşmış demektir. Zeytin yağı çıkarılacak ise zeytin siyah ve yumuşak olduğu zaman (elle sıkıldığında çekirdeği çıkacak şekilde yumuşak) olduğu zaman olgunlaşmış demektir.
Meyve ve çekirdekleri orta irilikte olup % 29,9 oranında yağ içerir. Siyah sofralık olarak değerlendirilir. Meyveleri yağ bakımından zengin olduğundan sofralık kalite dışındaki taneler yağlık olarak değerlendirilir.
3. gün suyu dökülür ve günde bir kere su değiştirilme işlemi yapılır. 10. gün, suyuna 3 yemek kaşığı kaya tuzu ve 1 tatlı kaşığı limon tuzu katılır, ağzı kapatılır. Bir daha suyu değiştirilmez. 15-20 gün sonra, yeşil zeytinleriniz yemeye hazır hale gelecektir.
Yeşil zeytinin acısının çıktığını düşündüğünüzde tatlandırmak için salamura tuz, kaya tuzu ya da iri tuz kullanabilirsiniz. Tatlandırmak için sofra tuzu kullanılmamalıdır. Çünkü sofra tuzu yeşil zeytinlerin erimesine neden olur.
Bu işlem genelde iki gün sürer sonra bir tane zeytin yiyelim yenecek kıvama gelince artık suyunu değişmeyelim ve zerine bozulmasın diye bir yemek kaşığı limon tuzu ve bir yemek kaşığı tuz atalım. Kahvaltı kasemize koyarken zeytinyağı nar ekşisi ve pul biberle tatlandıralım.
Salamuranın hava ile temas etmesi sonucunda salamuranın üzerinde beyaz-krem rengi bir zar oluşur. Bu zar birçok küf bakteri ve mayayı bünyesinde bulundurur. Oluşan zar zamanında temizlenmediği takdirde salamurada bozulmalara neden olur. Ambalajlama yapılırken tepe boşluğunun fazla olması da zar oluşumuna neden olur.
Yeşil zeytinin salamura suyunda beklemesi hele bu suya limon tuzu eklenmesi yeşil zeytinin sarı renge yaklaşmasını ve kararmamasını sağlar.
Zeytinleri pet şişelere ya da kavanozlara aktarırken ise 5 kg zeytine 1 çay bardağı kadar kaya tuzu ilave etmeye özen göstermelisiniz. Ekleyeceğiniz bu tuz, hem zeytinlerin lezzetlenmesini hem de çok daha uzun süre bozulmadan kalmasını sağlayacak, kolay kolay yumuşamayacaklardır.
Zeytinlerin en az 10 gün boyunca günde bir defa olmak suretiyle suyunu değiştirin. Zeytinlerin acısı gidene kadar suyunu değiştirmek gerek. Bu işlemin sayısı zeytinin türüne göre farklılık gösterir. Zeytinin acısının gittiğinden emin olduğunuz zaman salamurası hazırlanır.
Aşırı sulama gereksiz büyümeyi teşvik eder, çiçeklenmeyi azaltabilir ve budama maliyetini artırır. Çoğu mahsulde olduğu gibi, zeytinlikte de yaygın olarak kullanılan sabit ve taşınan sulama sistemleri vardır. Taşınan sistemlerin kurulum maliyeti yoktur, ancak bu sistemin emeği yoğundur.
- Kırık zeytin, çizik zeytine göre daha çabuk tatlanır. - Çizik zeytin ise kırık zeytine göre daha uzun dayanır. Kırık zeytin daha kısa sürede tüketilmelidir. 2-3 ay içinde tüketeceğiniz miktarını kırık zeytin, daha uzun sürede tüketeceğiniz miktarı da çizik zeytin olarak yapmanızı öneririm.
Yağlık zeytin çeşidi, en kaliteli zeytinyağı üretimi yapılan yöreyle özdeşleşmiş olup çoğu yerde ''Ayvalık'' zeytini diye adlandırılmaktadır.
Hangi şehrin zeytini meşhur? Gemlik- Bursa bölgesi, sofralık zeytin dendiğinde ilk akla gelen bölgedir. Bölgedeki arazi yapısı ve iklimin zeytin yetiştirmeye son derece elverişli olması, bölgenin zeytin ve zeytinyağı üreticiliği konusunda gelişmesini sağlamıştır.
Yeşil zeytindeki yağ oranı siyah zeytindekinin neredeyse yarısı kadardır. Yeşil zeytin, yağ oranının azlığı ile siyah zeytine göre daha düşük kalorilidir. Yeşil zeytin de A vitamini daha fazladır ve yeşil zeytinden üretilen zeytinyağları çok daha kalitelidir.
Toplanması tamamlanmış zeytin bahçelerinde toplama işine devam edilir. Bu aylarda, havanın ve toprağın müsait olduğu bir dönemde, toprağın derince sürülmesinin yararı çoktur. Bu sürme işlemi, ilerideki ilkbahar yağmurlarının toprağa daha iyi işlemesini sağlayacağı gibi yabani otlarda toprağa gömülmüş olur.
Kırma zeytin, henüz kararmamış sert yeşil zeytinlerden, genellikle eylül-ekim ayları içinde yapılan, 1 hafta sonunda tatlandırılabileceği gibi arzu edenin 1 yıl kadar sorunsuz saklayabileceği bir zeytin çeşididir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri