Sigara böreği veya diğer önerilen adıyla kalem böreği, Türk mutfağına özgü bir börek çeşididir. Yeşilay tarafından adının "yeşilay böreği" şeklinde değiştirilmesi önerilmiştir. Ancak bunun yerine kamuoyunda kalem böreği adı tutulmuştur.
Özellikle peynirli sigara böreği yapıyorsanız, kullandığınız peynirin yağlı ve sulu olmamasına dikkat edin. Yağlı peynir kullanmayın, sulu peyniri ise bir müddet süzgece alıp suyunu süzdürdükten sonra böreğinize ekleyin. Bu püf noktasına dikkat etmediğiniz takdirde, böreğiniz kızarırken patlayacaktır.
Sonra bir baktım, yıl 2011, Sakarya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı, 'sigara çağrışımı yapıyor' gerekçesiyle isim değişikliği için başvurmuş, 'parmak, sarma ve kalem' isimlerinden en çok 'kalem' beğenilince Sakarya'da esnaf, sigara böreği yerine bu ismi kullanmaya başlamış.
İnternet sitesinde yapılan oylamalarda sigara böreğinin yerine 'kalem böreği', 'parmak böreği' ve 'sarma böreği' ifadesinin kullanılmasının ön plana çıktığını söyledi. Tartışmanın ardından yapılan oylamada, böreğin adının 'kalem böreği' olması en fazla oyu aldı.
İlgili 21 soru bulundu
12 Eylül Darbesi'nden sonra, "Kürt" adının kullanılmasının fiilen yasak olması nedeniyle "sade börek" adıyla satılmıştır. "Küt böreği" adı ise, böreğin bir etnik grubun adını taşıyor olmasına yönelik bilinçli kampanyanın bir ürünü olarak değerlendirilmektedir. Kürt böreği, "yağlı kömbe"den türemiş bir börek çeşididir.
Sigara böreği veya diğer önerilen adıyla kalem böreği, Türk mutfağına özgü bir börek çeşididir. Yeşilay tarafından adının "yeşilay böreği" şeklinde değiştirilmesi önerilmiştir. Ancak bunun yerine kamuoyunda kalem böreği adı tutulmuştur.
1 kilo yufkada 5 yaprak bulunuyor. 1 yapraktan 6 börek, 5 yapraktan yani 1 kilodan 30 adet börek çıkıyor ona göre hesabınızı yapabilirsiniz. Yufkalarımızı açıp üst üste koyup önce ortadan ikiye kesiyoruz. Kalan yarım daireleri de 3 eş parçaya bölüyoruz. Bir yufkadan toplam 6 parça elde ediyoruz.
El Böreği (Elazığ)
Boşnak böreğinin tadını diğer böreklerden ayıran özelliği, içindeki malzemesinin çiğ olmasıdır. Malzemesini pişirmeden koyuyoruz. Ayrıca, yufkası da çok ince olmalı. Patatesli, kıymalı, kabaklı, lahanalı, ıspanaklı, yoğurtlu börekler yapıyoruz.
Küt böreği diyenlerin bazılarına göre kat kat olduğu için, bazılarına göreyse küt küt kesildiği için ya da böreği yerken çıkan kütür kütür seslerden dolayı adı küt böreği. Kürt böreği diyenlere göreyse İstanbul'daki Kürt hamallar tarafından tüketildiği için adı Kürt böreği.
NEDEN SU BÖREĞİ DENİYOR? Öncelikle su böreğinin ismi nereden geliyor ona da bir değinmemiz gerek. Yufkalar suda haşlandığı için bu böreğe "su böreği" adı verilmiş. Katları arasına peynir veya kıyma konarak hazırlanan bu eşsiz lezzet, yapılış şekli itibarıyla Türk mutfağını en iyi yansıtan yiyeceklerden biri.
Çeşitli iç harçlarla hazırlanılan bir börek tarifi olmasına rağmen en çok tercih edilen hali lor peyniri ve maydanozlu iç harçla hazırlanan hali.
Böreklerin kızarması için üzerine yumurta sürülür. Tamam. Ya evde yumurta kalmamışsa?! Biraz yoğurdu bir yemek kaşığı yağla karıştırıp sürün, güzel bir renk oluştuğunu göreceksiniz.
Bazı vatandaşların 'sade' börek, bazılarının 'Kürt' böreği, bazılarının da 'küt' böreği olarak bildiği Bingöl yöresine has börek çeşidi, Edirne'de ilgi görüyor.
Bu böreği tanıtan ve yayanlar da Bileceli Kürtlerdir. Bu nedenle böreğin adı Kürt böreğidir. Bilece, Bingöl'ün Kiğı ilçesine bağlı, Dersim-Pülümür ile Kiğı sınırında yer alan bir Kürt-Alevi köyüdür.
Böreklerinizi donmuş bir şekilde çok kızgın yağa atmayın. Mutlaka bir süre oda sıcaklığında hafif çözdürüp kızartmaya özen gösterin. Dilerseniz bu şekilde hazırladığınız börekleri fırına da verebilirsiniz. Her durumda şipşak bir şekilde hazırlanabilecek enfes sigara börekleriniz hazır.
Öncelikle yufkalar üçgen olarak 8 veya 12 eşit parçaya kesilerek üzerine sıvı yağ ve süt karışımından fırça yardımı ile sürülür.
Toplam 24 adet üçgen yufka parçası elde edilecek. 1 adet üçgen yufka parçasını alın. Geniş kısmına peynirli harçtan koyun. Yufkanın sağ sol kenar kısımlarını güzelce içe katlayın.
Eskiden köy statüsünde bulunan Şahinkaya Mahallesi'ne 1914 yılında Bulgaristan'dan göç eden soydaşların beraberinde taşıdığı yiyecek, "muhacir böreği" ya da "yumurtalı börek" olarak biliniyor.
Kol böreği, Türk mutfağına özgü bir tepsi böreği çeşididir. Peynirli, kıymalı, ıspanaklı, patatesli çeşitleri vardır. Hazır yufka kullanıldığı gibi, elle açılan yufka da kullanılır. Bosna-Hersek'in milli yemeklerindendir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri