d) Sebze-meyve grubu: Her türlü taze sebze ve meyve bu grup altında toplanıyor. Bu gruptaki besinler, özellikle C vitamini başta olmak üzere pek çok vitamin, mineral ve lif yönünden zengindir. Ayrıca, sebze ve meyvelerin mevsiminde tüketilmesi önerilir.
Özellikle ilköğretim çağındaki minik afacanların hayat bilgisi dersinde karşılaştıkları marul hangi besin grubuna girer sorusuyla mutlaka siz de karşılaşmışsınızdır. Marul, sebze besin grubu içinde yer alan bir bitki türüdür.
Funda Elmacıoğlu, yeterli ve dengeli beslenme için dört temel besin grubunu süt ve ürünleri, et-yumurta-kuru baklagiller, sebze ve meyve ile ekmek ve tahıllar olarak sıraladı, çocukların beslenme çantalarının mümkün olduğunca bu dört grupta bulunan besinlerden seçilerek hazırlanmasını tavsiye etti.
Bitkisel kaynaklar: Bitkilerden elde ettiğimiz besin kaynaklarıdır. Bunlar içerisinde başta sebzeler ve meyveler olmak üzere aynı zamanda tahıl ürünleri ve benzeri gibi kaynaklar bulunmaktadır.
İlgili 41 soru bulundu
Sebzeler hangi gruba girer? d) Sebze-meyve grubu: Her türlü taze sebze ve meyve bu grup altında toplanıyor. Bu gruptaki besinler, özellikle C vitamini başta olmak üzere pek çok vitamin, mineral ve lif yönünden zengindir.
1 porsiyon tahıl grubu : 1 ince dilim ekmek (25 gram), 1 küçük kase çorba, 2 yemek kaşığı pilav/makarna, 2-3 bisküvi, 1 avuç leblebi, 3 kestane, ¼ simit, 1 küçük boy patatestir. Bu besin grubu karbonhidrattan ve B grubu vitaminlerden zengindir. Günlük enerjimizin büyük bir kısmını oluşturur.
Tahıl grubu; ekmek, pirinç, makarna, erişte, kuskus, bulgur, yulaf, arpa ve kahvaltılık tahılları içerir. Bu yiyecekler buğday, yulaf, pirinç, çavdar, arpa ve mısır gibi tahıllardan yapılır.
Et-Yumurta-Kurubaklagil Grubu. Bu grupta yer alan besinler: Et, tavuk, balık, yumurta, kuru fasulye, nohut, mercimek gibi besinler bulunur. Ceviz, fındık, fıstık gibi yağlı tohumlar da bu grupta yer alır.
Lahana, pırasa, buğday, enginar, havuç, biber, patlıcan ile yapılan yemekler bitkisel besinler grubuna girer.
Ispanak besin değerleri ve detaylar haberimizde. Ispanak, yeşil sebzeler arasında besin değeri en fazla olan sebzedir. Genellikle pişirilerek tüketilen ıspanak, son dönemlerde salatalarda da kullanılmaktadır. Ispanak yemeği, kalori olarak çok yüksek değerlere sahip değildir.
Sebze Grubunda Yer Alan Besinler
- Karnabahar, kereviz, soğan, enginar, beyaz lahana gibi beyaz renkli sebzeler, - Mısır, patates ve bezelye gibi karbonhidrat içeriği yüksek olan sebzeler.
Brokoli (Brassica oleracea var. italica), lahanagiller (Brassicaceae) familyasından, küçük yeşil yumrular hâlinde olan, haşlanarak yemeği hazırlanan bir sebze.
Besinler, içerdikleri öğeler bakımından birbirlerine benzerlik veya farklılık gösterirler. Besin grupları altıya ayrılır. Birinci grup; Et ve et ürünleridir. Bu gruba dâhil olan yiyecekler kırmızı et, tavuk ve hindi eti, balık eti, deniz ürünleri, şarküteri ürünleridir.
Besin Grupları 1 – Süt Grubu
Süt ve süt yerine geçen besinler; yoğurt, peynir ve kefir gibi sütten yapılan besinlerdir.
Patates besin grubu açısından iyi bir karbonhidrat deposudur. Patates grubu hangi besin içeriği ile vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlar diye merak edilmektedir. İçinde yüksek oranda karbonhidrat bulundurduğu için patates kızartması enerji kaynağı olan besin grubunda yer alır.
7) Yağ Grubu: Her türlü hayvansal ve bitkisel yağlar, zeytin ve kuruyemişler(yağlı tohumlar) bu gruba dahil edilmişlerdir.
Bezelye (Pisum sativum), baklagillerden (Fabaceae) taze, yeşil kabuğu ile taneleri ya da yalnız taneleri yenilen bir bitki türü. Ayrı taç yapraklı iki çenekli baklagiller familyasından tırmanıcı bir bitkidir.
3.yaprak-tahıl grubu
Bu grupta yer alan besinler; Buğday, pirinç, mısır, çavdar ve yulaf gibi tahıl taneleri ve bunlardan yapılan un, bulgur,ekmek, yarma, gevrek ve benzeri ürünler bu grup içinde yer alır.
Protein, yağ, demir, sodyum, potasyum, kalsiyum açısından zengin olan sucuk, hayvansal bir besindir.
Meyve grubunda Yer Alan Besinler
Elma, armut, çilek, kalori/portakal">portakal, mandalina, karpuz, kavun, erik, şeftali, kiraz, yaban mersini...
Tencereden defne yapraklarını alalım ve yumuşayan sebzeleri blenderdan geçirelim. Un ve baharatla kavurduğumuz yağı tencereye ekleyelim. Bu şekilde bir taşım daha kaynatalım. Son aşamada, çorbaya süt ilavesini yapalım ve birkaç dakika daha pişirelim.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri