Tapu harcı ödemelerinde vatandaşların o noktayı gözden kaçırdıysa parası yandı demektir. Ev alırken emlak vergisi ödeyenler, tapu harcı verenler, binleri aşan ekspertiz ücreti yatıranlara bazı vatandaşlar için güzel haber geldi. Bu ücretlerden muaf olduğunu bilmeden ödeyen kişiler 5 yıl içinde ücretini geri alabilir.
Kimler İade Alabilir
Kentsel dönüşüm kapsamında yapılan ev ve işyerlerini ilk defa alan veya satan kişiler ödedikleri tapu harç ve vergilerini iade alabilirler. Bu kapsamda müteahhitler ve müteahhitlerden satın alan tüketiciler ödedikleri harçları ve vergileri iade alabilirler.
6306 sayılı Kanun kapsamında yukarıda sayılan bedellerden birini ödemiş olmanız durumunda, ödeme yaptığınız vergi dairesine yazılı başvuruda bulunarak ödemiş olduğunuz bedellerin iadesini talep edebilirsiniz.
Tapu işlemleri sırasında alınan tapu harcından, 6306 sayılı Kentsel Dönüşüm Kanunu kapsamında ilk tapu alım satımı yapan şahıslar muaf tutulmaktadır. Bu bağlamda ilk satış, devir, tescil ve ipotek tesis işlemlerinde ödenen tapu harcı, 6306 yasası gereğince tapu harcı iadesi kapsamında geri alınabilmektedir.
İlgili 18 soru bulundu
Pasaport Başvurusundan Vazgeçilmesi Halinde Yatırılan Harç ve Defter Bedeli Geri Alınabilir mi? Başvuru yapılmaması halinde ödenmiş olan pasaport harç ve defter bedelleri vergi dairesi müdürlüklerinden iade alınabilmektedir.
Harç iadesinin gerçekleşebilmesi için harcı peşin olarak yatıran ilgili tarafın talebi gerekmektedir. Talep olmaksızın iadenin gerçekleşmesi mümkün değildir. Bu noktada, dava sonunda verilen hükmün kesinleşmesi önem arz etmektedir.
İade için vergi dairesine başvurulması gerekiyor. Genellikle ödenen harçlar iade ediliyor ancak edilmediği takdirde vergi mahkemelerinde dava açılması gerekiyor. Bu davanın da 5 yıl içinde açılması gerekli.
Yersiz veya hataen ödenen pasaport harcı iade talebini pasaport işlemi yaptığınız ildeki harçlara bakan vergi dairesinden talep etmeniz gerekir. Harçlar konusunda yetkili vergi dairesi veya iade talep edilecek vergi dairesi için 189 nolu numaraya tekabül eden Alo Maliye olarak da bilinen VİMER'den yardım alabilirsiniz.
3 Mart 2023 tarih ve 32121 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Olağanüstü Hal Kapsamında Yükseköğretim Alanında Alınan Tedbirlere İlişkin 129 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi” kapsamında, 2022-2023 Eğitim-Öğretim yılı Bahar dönemi harçlarını daha önce yatırmış olan öğrencilerin harç tutarları iade edilecektir.
Yasalara göre satın alınan ev geri iade edilebilmektedir. Tüketici kanununda yapılan değişiklikler göre; yeni satın alınmış olan evden 14 gün içinde nedensiz ve cezasız cayma hakkı bulunmaktadır.
Alıcı ve satıcı tarafından tapu harcının ödenmemesi durumunda satışın gerçekleşmeyip herhangi bir devir işlemi mümkün olmamaktadır.
TAPU HARCINI KİM ÖDER? Tapu harcı bedeli, aksi taraflarca kararlaştırılmadıkça alıcı ve satıcıdan eşit olarak yani her birinden satış bedelinin %2'si oranında tahsil edilir.
Tapu harcını ödeyecek olan kişi; satıcı ve alıcının aralarında anlaşması sonucu belirlenir. Eğer ortak bir karar alınmazsa yasalar gereğince ödeme her iki taraf arasında eşit olarak paylaştırılır. Tapu harcı oranı, iki taraf arasında satış bedelinin %2'si olmak üzere toplamda %4 olarak uygulanır.
1) Alım satım işlemi yapıldıktan sonra 30 günlük süre içerisinde ilgili vergi dairesine dilekçe ile başvurup ödeme dekontu, tapu fotokopisi ,riskli yapı muafiyet yazısı, riskli yapı belgesi ve sözleşme (arsa payı karşılığı veya diğer modellerle yapılmışsa o sözleşme) ekleyerek düzeltme talebinde bulunulmalıdır.
Tapu İptal ve Tescil Davası Harç Miktarı
Tapu iptal ve tescil davaları nispi harca tabi davalardır. Bu nedenle dava konusu uyuşmazlığın değerinin binde 68,31'inin harç olarak ödenmesi gerekmektedir.
Katkı payı/Öğrenim ücreti zamanında ödenmezse ne olur? Katkı payı zamanında ödenmezse öğrenci kayıt yaptıramaz ve o yarıyıl öğrenim hakkını kaybeder. İlgili döneme ait katkı payını ödemeyen öğrenciler o dönem için öğrencilik haklarından yararlanamaz ve herhangi bir işlem yaptıramazlar.
İşverenlerce veya sorumlularca nakten veya hesaben alınan vergi iadesi, iadenin alındığı tarihten itibaren en geç 10 gün içinde hak sahiplerine nakten ödenir. Bu süre içinde ödenmeyen vergi iadeleri müteakip ilk işgününde vergi dairelerine geri verilir.
Üniversiteler de kayıt yenileyecek. DANIŞTAY'DAN, harcını yatırmakta geç kalan öğrencilere müjde niteliğinde bir karar çıktı. Buna göre üniversiteler, yatırmakta geç kaldığı veya yatıramadığı harcın gecikme faizini ödeyen öğrencinin kaydını yapmakla yükümlü olacak.
Kadastro işlemi nedeniyle tapu iptal ve tescil davalarında 10 yıllık zamanaşımı süresi vardır. Hile nedeniyle tapu iptal ve tescil davası zamanaşımı süresi 1 yıldır. Kardeşler arasında tapu iptal davası zamanaşımı süresi yoktur.
Tapuyu Bozdurmak: Tapu İptali ve Tescil Davası ya da Tasarrufun İptali Davası Tapu devri sırasında yapılmış hileli, yetkisiz, ya da geçersiz bir işlemin tespit edilmesi halinde, tapunun iptaline yönelik hukuki işlem başlatılabilir, buna halk arasında “tapuyu bozdurmak” denmektedir.
Tapu iptal ve tescil davası; hukuki ehliyetsizlik, muris muvazaası, vekalet görevinin kötüye kullanılması, ölünceye kadar bakma sözleşmesi, imar uygulamaları, aile konutu, kazandırıcı zamanaşımı ve zilyetlik nedenleriyle açılabilir.
İlgili Vergi Dairesi Müdürlüğü'ne dilekçe ile başvurarak banka hesap numaranızı da belirterek harcın iadesini talep etmeniz gerekir.
Ancak işin mahiyeti gereği işin sonunda alınması gerekiyorsa harç alacağının doğması tarihinden itibaren 15 gün içinde ödenir. Harç peşin veya süresinde ödenmezse, işlemlere ancak harç ödendikten sonra devam edilir.
HMK`nun “Harç ve Avans Ödemesi” başlıklı 120. maddesinin birinci fıkrası, harç ve avansların Bakanlıkça saptanacağı, dava açılırken mahkeme veznesine yatırılacağı, avansın yeterli olmadığının anlaşılması durumunda davacıya iki haftalık kesin süre verileceği düzenlenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri