Yetersiz ehliyetle araç kullanmanın cezası 2023 yılı itibariyle 4.064 TL olarak belirlenmiştir. Aracı kullanan sürücü eğer ruhsat sahibi değilse, ruhsat sahibine de aynı miktarda ceza kesilerek toplamda 8.128 TL idari para cezası kesilir.
Hali hazırda 2023 yılı için ehliyetsiz araç kullanma cezası 8.190 TL'dir. Aracın kişiye ait olması durumunda bu tutar geçerli olup 15 günlük süre içinde ödenmesiyle %25 indirim uygulanır.
Bu gibi durumlarda yetersiz ehliyetten kaynaklı 4 bin liralık bir idari para cezası uygulanması söz konusu. Ayrıca sürücünün motosikleti 60 gün boyunca bağlanıyor. Hiç ehliyetin olmadığı durumlarda da 8 bin liralık yine idari para cezasının uygulandığını görüyoruz.
Ancak 18 yaşından küçüklere uygulanan cezanın ne olduğu da merak edilenler arasında yer almaktadır. Öncelikle çocuk 15 yaşını doldurmamış ise herhangi bir idari para cezası kesilememektedir. Ancak böyle bir durumda araç kullandıran araç sahiplerine ceza kesilmektedir.
b) Sürücü veya aracı kullanan işleten-araç sahibi, kazanın oluşunda yüzde yüz kusurlu olsalar bile, üçüncü kişi durumundaki yakınlar, destekten yoksun kaldıklarının ileri sürerek (sürücünün kullandığı aracın) Trafik Sigortasından tazminat alabilirler. Yargıtay'ın yerleşik kararları da bu yöndedir.
İlgili 15 soru bulundu
Yetersiz ehliyetle araç kullanmanın cezası 2023 yılı itibariyle 4.064 TL olarak belirlenmiştir. Aracı kullanan sürücü eğer ruhsat sahibi değilse, ruhsat sahibine de aynı miktarda ceza kesilerek toplamda 8.128 TL idari para cezası kesilir.
Bu şartlardan bir tanesi de araba kullanmak için sürücü belgesi almak isteyen kişinin 18 yaşını geçmesi gerekmektedir. Dolayısıyla 18 yaş altında araba kullanmak kanunen yasaktır. Bununla beraber 18 yaş altında araç kullanan kişi idari para cezası alacaktır. 18 Yaş Altı ehliyetsiz araba kullanma cezası 8190 TL'dir.
Yaşı 15 ve altında olan bireyler için Kabahatler Kanununda yer alan 11.maddeye göre ceza kesilemez. Cezanın kesileceği kişi ise araç sahibidir. Toplam ceza miktarı ise 2023 yılı için 8190 TL 'dir. Yaşı 16 ve üzeri olanlarda ise yakalanan şahsa direkt olarak ceza kesilir.
Yaş küçüklüğüne ilişkin hüküm, Türk Ceza Kanunu'nun 31. maddesinde düzenlenmiştir: “Fiili işlediği sırada on iki yaşını doldurmamış olan çocukların ceza sorumluluğu yoktur. Bu kişiler hakkında, ceza kovuşturması yapılamaz; ancak, çocuklara özgü güvenlik tedbirleri uygulanabilir. (Değişik: 29/6/2005 – 5377/5 md.)
Ehliyetsiz araç kullanma sicile işler mi sorusuna hem olumlu hem de olumsuz cevap vermek mümkündür. Kişinin aldığı bütün trafik cezaları sürücü kayıtlarında sabittir. Dolayısıyla ehliyetsiz araç kullanma sicile işler mi sorusunun idari açıdan cevabı evettir. Ancak bu, adli sicilinize işleneceği anlamına gelmez.
Stajyer ehliyet sahibi bir sürücünün 75 ceza puanına ulaşması durumunda ehliyetine daimi olarak iptal edilir. Ardından kişinin tekrar sürücü kursuna tekrar kayıt yaptırması ve yeniden ehliyet almaya hak kazanması gerekir.
Bir Günde 2 Defa Trafik Cezası Yazılır Mı? Bir günde 2 defa trafik cezası alınması mümkündür.
Yeni yönetmelik kapsamında D sınıfı ehliyet için uygulanan 26 yaş sınırı 24 yaşa düşürüldü. Yeni düzenlemeye göre , M, A1 ve B1 sınıfı ehliyet almak isteyenler için yaş sınırı 16; A2, B, BE, C1, C1E, F ve G sınıfları için ise 18 yaş olarak belirlendi.
Ehliyetsiz bir şekilde trafikte araç kullanan kişi ile aracın resmi sahibi farklı kişiler ise hem ehliyetsiz bir şekilde aracı kullanan kişiye hem de aracın sahibine ayrı ayrı ceza kesilir.
M, A1 ve B1 sınıfı ehliyetler istenen minimum yaş sınırı 16. A2, B, BE, C1, C1E, F ve G gibi en çok tercih edilen ehliyetler için 18 yaşını doldurmak gerekiyor. C, CE, D1 ve D1E ehliyeti için isteyen yaş şartı 21. D ve DE ehliyet sınıfları için istenen minimum yaş sınırı 24.
Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin 76' ncı maddesine göre M, A1 ve B1 sınıfı sürücü belgelerini alabilmek için 16 yaşını bitirmiş olmak yeterlidir. Bunun dışındaki sınıf sürücü belgeleri için en az 18 yaşını bitirmiş olmak (bazı sınıflar için daha yüksek yaş şartı aranır) şarttır.
Evet araba ehliyeti almak için 18 yaşınızı doldurmanız gerekiyor.
Trafik mevzuatına göre 18 yaş altına ehliyet verilmiyor ancak ileri yaş için herhangi bir üst sınır yok. Kişi ehliyet almaya gittiğinde, memur fiziki şartlarda tereddüt ederse sürücü adayını sağlık kuruluşuna sevk ediyor.
18 yaşından küçüklere trafik cezası yazılmaz diye bir şey kesinlikle düşünmeyin. 15 yaşını dolduran ve trafik ihlali yapan tüm sürücülere trafik cezası yazılmaktadır. Yani trafik cezalarında ceza yazılma yaşı 15'dir. 15 yaşını doldurmuş olan tüm kişilere ceza yazılabilmektedir.
13 yaşında kimse kullanamaz. en az 16 yaşında motor ehliyeti alanlar kullanabilir.
Aracın bir bariyere ya da duvara çarpması gibi durumlar sigorta şirketlerine göre değişmekle birlikte kasko kapsamındadır. Tek taraflı kazalarda sürücü trafik polisi çağırarak tutanak tutulmasını sağlamalıdır. Olayın gerçekleşme şekli, sürücünün alkol durumu gibi bilgiler tutanakta belirtilmelidir.
Olay yerinde mutlaka kazanın hasarının gösterildiği farklı açılardan fotoğraflar çekilmeli ve bunlar da tutanak ile birlikte teslim edilmelidir. Kaza tespit tutanağı süresi 5 iş günüdür. Kazanın meydana geldiği tarihten itibaren 5 iş günü içinde gerekli belgeler sigorta şirketlerine iletilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri