Pişirme Kağıdı Yerine Ne Kullanabilirim? Pişirme kağıdının esas kullanım amacı yiyeceğin pişirilen kaba yapışmasının önlenmesidir. Dolayısıyla eğer evde pişirme kağıdı yoksa alternatif olarak alüminyum folyo kullanabilir veya fırın tepsisini iyice yağlayabilirsiniz.
Alüminyum ve teflonlardan uzak durulacak. Pişirme esnasında alüminyum folyo, yanmaz pişirme poşeti ya da yağlı kâğıt gibi ürünler asla kullanılmayacak!
Ayrıca alüminyum folyo et pişirme amacıyla da kullanılır. Alüminyum folyo tavuk, balık ve çeşitli sebzelerin fırında pişirilmesinde sıklıkla tercih edilir. Böylelikle et çok daha yumuşak olur.
Pişirme esnasında oluşan buhar, alüminyumun çözünmesine sebep olur ve çözünen alüminyum yiyeceklere nüfuz eder. Bunun sonucunda ise vücutta ağır metal birikimi yaşanır.Asitli ve yüksek ısıda pişirilen yiyeceklerde kesinlikle kullanmamalıyız.
Halk arasında “yağlı kağıt” olarak da ifade edilen pişirme kağıtlarının üretiminde kesinlikle hiçbir hayvansal, sentetik veya bitkisel yağ kullanılmaz. Kağıttaki kayganlık hissini veren malzeme, gıdayla teması tamamen sağlıklı olan slikonize malzemeden oluşan formülüdür.
İlgili 45 soru bulundu
Çelik tavada, börek, yemek veya krep yapacaksanız pişirme kağıdı kullanmanızı öneririz. Böylelikle yapışma sorunu yaşamazsınız. Pişirme kağıdının fırın dışında sıklıkla kullanıldığı bir diğer alan ise tost makinesidir.
Eğer mikrodalga fırınınız varsa alüminyum folyo kullanmaktan sakının. Çünkü hızla yayılan ısı folyoyu aşamıyor yiyeceklerin hızlı pişmesini önler. Alüminyum folyoyu yağlı kağıt yerine de kullanabilirsiniz. Ancak üzerini margarin ya da tereyağıyla bir miktar yağlamanız gerekir.
Alüminyum folyo ışık ve kızıl ötesi ısıyı %98 düzeyine kadar yansıtır. Parlak yüzeyinin de ısı yayıcılığı düşüktür. Bu nedenle izolasyonda enerji tasarrufu sağlanır.
Alüminyum folyonun sıcak gıda ile temas etmesi veya pişirime sırasında kullanılması Alüminyumun gıdaya geçişini hızlandırmaktadır. Bu sebeple de çok güvenli değildir. Alüminyum folyo aynı zamanda asitli veya tuzlu gıdalar ile de temas ettirilmemelidir.
Alüminyum kaplarda veya alüminyum folyo kullanılarak pişirilen yiyeceklere yüksek miktarda alüminyum geçer. Asitli besinlerle temasta geçiş daha fazla olur ve bu durum vücutta alüminyum birikmesine, Alzheimer gibi nörolojik bozukluklara neden olur.
Yağlı kağıt veya fırın kağıdı adı ile satılan bu kağıtlar beyazlatıcı ve dioksin içeriği nedeniyle sağlık açısından zararlı.
Alüminyum folyo hem kolay şekillendirilebilir, hem ucuz, hem de yüksek sıcaklıklara karşı son derece dayanıklı. Doğrudan güneş ışığı alan herhangi bir pencereyi alüminyum folyoyla kaplamak, güneşi ve ısıyı evinizden uzağa yönlendirebilir.
Piyasada bulunan alüminyum folyolar genellikle 0,006 ve 0,2 mm kalınlıkları arasındadır. Bu inceliğe sahip alüminyum folyonun en belirgin fiziksel özelliği yumuşaklığı ve esnekliğidir. Bu sebeple delinme, yırtılma gibi zarar görme özellikleri oldukça yüksektir.
Fırında balık yaparken, sebze kızartırken ya da et yemekleri yaparken, alüminyum folyo sıklıkla kullanılır.
Alüminyum folyodaki toksinler yiyeceklerimize bulaşabilir
Toksinlerin yiyeceklere bulaşmasıyla ilgili kesin sonuçlara varan bir araştırma yoktur fakat yemeklerin alüminyum folyoyla birlikte pişirilmesiyle pişirilme derecesine bağlı olarak verdiği zararın derecesi de artabilir.
Alüminyum folyolar bir nevi ince metal levha, demir olarak düşünülebilir. Doğada bulunan ham maddesi ise boksittir. Boksit, ülkemizden çıkarılan bir madendir ve dünya genelinde alüminyum folyo üretimlerinin %90'a yakın kısmı boksit kullanılarak yapılır.
Alüminyum folyonun ışığa, gaza ve neme karşı tamamiyle bir engelleyici olması, yemek ve içecek uygulamalarında yaygın biçimde kullanılmasının ana sebebidir. Çok ince olduğunda bile tat ve ürün özelliklerini mükemmel biçimde korumaktadır. Bu sayede hassas ürünlerin ömrünü uzatmaya ve bozulmasını önlemeye yardımcı olur.
Daha sonra üzerini alüminyum folyo ile kaplayın. Önceden 200 derece ısıttığınız fırının tabanına patatesi yerleştirin. Ters çevirdiğiniz bir tepsiyi çok az aralık kalacak şekilde üzerine kapatın. Bu şekilde yaklaşık 90 dakika pişirin.
Alternatif olarak yağlı kâğıt kullanabilirsiniz. Aynı işlevi hem gerçekleştiriyor hem de herhangi bir olumsuzluğa vesile olmuyor.
Pişirme kağıtlarına yağlıymış gibi kayganlık sağlayan yapılar genellikle silikonize maddelerden elde edilmektedir. Bu maddelerin en yaygını mum, kromstearat, vaks, reçine ve diyamant gibi endüstriyel yağ olarak adlandırılan katkı maddeleridir.
130 derece fırında rezistanslara oldukça uzakta bulunan yağlı kağıt bir anda tutuştu ve anında kül oldu tabi benim kurabiyelerim de is ve kül içinde kaldı.
Alüminyum Folyo kullanımında dikkat edilecek hususlar
Bu nedenle fırın yemeklerinde alüminyum yerine topraktan veya camdan fırın kapları, yağlı kağıt gibi ürünlerin tercih edilmesi doğru olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri