Fındık Ağacı Kaç Kilo Meyve Verir? Tam verime geçen bir fındık ağacı bir yılda 25 kiloya kadar ürün üretebilir ve her yıl verimi devam eder. Ancak dikim yapıldıktan 7-8 sene sonra ağaç tam verime geçer.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » 1 dönüm fındıktan kaç kg fındık çıkar? Bu konudaki yapılan eksik ve hatalı uygulamalar neticesinde ilimiz fındık verimi dekara 80-90 kg olarak gerçekleşmektedir.
Verim dal başına 10 kilograma kadar çıkabiliyor. Dallara baktığımızda fındıkları görüyoruz. Bir dekarda 50 tek dal dikildiğinde verimi düşünün. Halen genel ortalama dekarda 50-80 kilogram, ortalamada olan bir değere bakıldığında bu bahçeden 400-500 kilogramlık verim alabileceğiz.
Fındık Fidanı Kaç Yılda Meyve Verir? Fındık fidanların gelişimi hızlı olsa da dikim yapıldıktan 7-8 sene sonra ağaç tam verime geçer. Yani yeni dikilen fındık fidanları ağaç odunsu gövdeye ulaşana kadar meyve vermez. Ağacın dikilmesinden 2 ila 5 yıl sonra ilk fındık üretiminin olması beklenmelidir.
Fındık Fidanı Kaç Yılda Meyve Verir? Fındık fidanları gerekli bakımları yapıldığında 4 ile 5 yıl içerisinde meyve vermektedirler.
İlgili 16 soru bulundu
Bakıma, arazi ve iklim şartlarına bağlı olarak, bir dönümden yılda 80 ile 200 kilogram arasında fındık elde ediliyor.
Fındık ağacının veya toprağın etrafındaki toprağın tamamen kurumasına asla izin vermeyin. Kuru aylar sırasında haftada 1 su verin. Fındık ağacı etrafına verdiğiniz suyun toprağın derinliklerine nüfuz etmesi önemlidir. Fidan yaşına minimum 20-25 litre su verilmelidir.
Fındık verimini %54 oranında arttırdığı belirlenen gidya, içerisinde yüksek oranda kireç bulundurmaktadır. Karadeniz toprağı bol yağış aldığı için çok az miktarda kireç taşır. Gidya, tam da bu durumda fındığın ihtiyaç duyduğu her şeyi bünyesinde barındırmaktadır.
Fındık tomurcukları kış döneminde -10 dereceye kadar zarar görmezler, -15 dereceden itibaren en az 12 saatte zarar görürler, -20 derecede tamamen ölürler. Burada fındık çeşitleri önem taşımaktadır.
Fındığın ekonomik ömrü 55-60 yıldır. Daha yaşlı bahçelerde verimde önemli düşüşler görülmektedir. Çünkü ocaktaki ana bitkinin kökü yaşlanmış olmakta dolayısıyla bu kökten çıkan sürgünlerin verim potansiyeli de düşük olmaktadır.
İlimizde dekara ortalama 80–90 kg olan fındık veriminin, oluşturulan örnek bahçelerimizde 250-300 kg'a kadar çıktığını görmek üreticileri mutlu etti. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, oluşturduğu örnek bahçelerin sayısını il genelinde artırarak üreticilerimizin daha çok kazanmasını sağlamayı amaçlamakta.
Düz arazilerde ise sıralar arasındaki mesafe 4-5 m. olmalıdır. Arazi hazırlığı bu şekilde yapıldıktan sonra 1.5-2 m. aralıkla, 50 cm. genişliğinde ve 30-40 cm. derinliğinde çukurlar açılır, ikinci sıradaki açılacak olan çukurlar birinci sırada açılmış olan iki çukurun orta aralığına gelecek şekilde ayarlanır.
Buna göre, fındıkçı, 1 dekardan, 480 lirası fındıktan, 22 lirası yan ürünlerden olmak üzere toplam 502 lira kazanıyor ve net 249 lira kâr elde ediyor.
Fındık fiyatları açıklandı (Fındıkta alım fiyatı ne kadar?)
Bunu göre; fındığın ortalama alım fiyatına kilogram başına 54 lira ödenecek. TMO 2021 yılında fındık kalitesine göre kilogram başına 25.5 lira ile 27 lira arasında değişen fiyatlarda ödeme yapmıştı.
Çakıldak Fındık Çeşidi
Çakıldak fındık her türlü iklim ve toprak koşullarına uyum gösterebildiğinden en çok verim alınabilen fındık çeşitleri dediğimizde aklımıza gelecek türdür.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » 1 ton fındıktan ne kadar iç fındık çıkar? Kabuklu fındığın birim ağırlığı 350-500 kg/m3 , iç fındığın birim ağırlığı 500-650 kg/m3 dolayında olup, çuvallarda bulunan bir ton kabuklu fındık için 3.5-4 m3 depo iç hacmi gereklidir [1].
Fındık Ağacı Sulaması
Fındık ağacının veya toprağın etrafındaki toprağın tamamen kurumasına asla izin vermeyin. Kuru aylar sırasında haftada bir su verin. Fındık ağacı etrafına verdiğiniz suyun toprağın derinliklerine nüfuz etmesi önemlidir.
Fındık Ağacının Genel Bakımı
Fındık ağacı humuslu toprakları daha çok sever. Fındık ağaçlarının güneşten verimli bir şekilde faydalanabilmesi için fındık ocağının içindeki yabani otlar ve dikenler düzenli olarak toplanmalıdır. Ayrıca bu bölgedeki yabani ağaçlar da mutlaka kesilmelidir.
Fındık, yapraklarını döküp toprakta humus meydana getiren ağaçların gölgeliklerine, soğuk bölgelerde güneye bakan, kuzeye kapalı yerlere dikilmelidir. Fındık tohumundan, çelikle, daldırma ile aşı ile üretilebilirse de en iyisi kök diplerinden süren fışkınlarla yetiştirme türüdür.
FINDIKTA YÜKSEK RANDIMAN VE BOL VERİM İÇİN ÇOTANAK FERTİL
Ayrıca konuyla ilgili Fındık Araştırma Enstitüsü uzmanlarının görüşleri de alınarak “20.12.15+2(MgO)+B+Zn” desenli Çotanak Fertil gübresi formüle edildi. GÜBRETAŞ'ın uzman ziraat mühendisleri, Çotanak Fertil gübresinin toprağa karıştırılmasını tavsiye ediyor.
Kışların ılık geçtiği nemli ve humuslu toprağı sever. Yıllık 1000–2000 mm kadar yağış ister.
Toprak tahliline göre ihtiyacı olan bahçelerimize tarım kireci atıyoruz. Kireç, kışın karın altında toprağı sıcak tutuyor ve eriyor. Fındığın olgunlaşmasını, dökülmemesini ve randımanlı olmasını sağlıyor. Kireç attığımız bahçelerde fındık randımanı 55 civarında oluyor” dedi.
Tam verime geçen bir fındık ağacı bir yılda 25 kiloya kadar ürün üretebilir ve her yıl verimi devam eder. Ancak dikim yapıldıktan 7-8 sene sonra ağaç tam verime geçer. Yani yeni dikilen fındık fidanları ağaç odunsu gövdeye ulaşana kadar meyve vermez.
Budama: Ekim, kasım, aralık ve ocak aylarında yapılır. Bu zamanlarda ocak ve dal seyreltmesinin yanı sıra kurumuş, kırılmış, yaşlanmış, hastalanmış ve zararlıların etkisinde kalmış ve mahsulden düşmüş dallar dibinden kesilir. Dal içi, yani verim budaması yapılır.
Giresun ilimizdeki fındık bahçelerinde organik madde oranına yönelik olarak yapılan araştırmalarda; bir vejatasyon (bitkilerde büyüme) döneminde, dönüme 20-24 kg saf azot verilmesi gerektiği tespit edilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri