Şayet varsa, bu konuda bahsi geçen yetkili servis sadece yetkili servis ise araç satışı yapmıyor ise parça tedarik etmek zorunda değil. Assan Yetki devri yapmış ise o zaman bütün servisler yedek parça satmak zorundadır.
Özellikle garanti kapsamında olan cihazlarda müdahale yetkisinde bulunan yetkili servisler markalara ait olmakla birlikte orijinal olan parçaları kullanarak değişim hizmeti sağlıyor. Bir ürünü aldığında ürün türüne, markaya göre farklılık gösteren bir garanti süresi bulunuyor.
(2) (Değişik:RG-12/2/2020-31037)(1) Tanıtma ve kullanma kılavuzunda yer alan hususlara aykırı kullanımlar hariç olmak üzere, yetkili servis istasyonları, garanti süresi içerisinde tüketicilerden nakliye, posta, kargo veya servis elemanlarının ulaşım gideri gibi herhangi bir ücret talep edemez.
Yetkili servisler, bir üretici veya ithalatçıya bağlı olarak yahut bağımsız bir tüzel kişilik altında faaliyet gösteren, belli ürünlerin bakım, onarım ve montajıyla ilgilenen birimlerdir.
Bu süre de kanunda 20 işgünü olarak belirlenmiş. Tamir konusunda üretici ve ithalatçıların, ayrıca ürünün kullanım ömrü boyunca yedek parça bulundurma zorunluluğu da bulunuyor ki bu süre cep telefonları ve bilgisayarlar için 5, televizyon, buzdolabı, çamaşır ve bulaşık makineleri için ise 10 yıl.
İlgili 16 soru bulundu
Orijinal yedek parçalar, araç üreticileri ya da araç ithalatçıları tarafından garanti kapsamına alınan parçalardır. Mutlaka belgelidir ve orijinal ambalajı ile ilgili prosedürlere uygun olarak sunulur.
Bu değiştirilen diğer malın garanti süresi ne kadardır? Garanti Belgesi Yönetmeliğinin “Değiştirilen malın garanti süresi” başlıklı 10 uncu maddesinde “ Garanti uygulaması sırasında değiştirilen malın garanti süresi, satın alınan malın kalan garanti süresi ile sınırlıdır.” hükmü yer almaktadır.
Vatandaşların kullanımına açılan www.servis.gov.tr adresli internet sitesinin “yetkili servis sorgulama” bölümünde üretici/ithalatçı veya marka bilgileri girilerek ürün bazında servis araması yapılabilmekte, servisler illere ve ilçelere göre aranabilmektedir.
Satış Sonrası Hizmetleri Hakkında Yönetmeliğinde kullanım ömrü, teknoloji yoğur ürünlerde 5-7 yıl, diğer sanayi ürünlerinde ise 10 yıl olarak belirlenmiştir.
Yani “Garanti”, herhangi bir kullanım hatanız olmadan veya herhangi kaza gerçekleşmeden, gerek mekanik parçalarda meydana gelebilecek arızaların, gerekse otomobilinizin boyasında fark edeceğiniz hataların, Garanti Süresi içerisinde herhangi bir ücret ödemeden onarılmasını sağlar.
Yetkili servislerimizlerden ürünün kullanım ömrü boyunca ücretli hizmet alabilirsiniz.
Ö: Yetkili servisin aksine yan sanayi ve çıkma parça kullanılabilir. Bununla birlikte farklı kanallardan aldığınız orijinal yedek parçayı özel serviste, sadece işçilik parasıyla taktırabilirsiniz.
Yetkili servis arıza tespit ücreti özellikle garanti bitiminde talep edilen bir ücret olup, garantili ürünlerde arızaların tespit ve giderilmesi noktasında tüketiciden herhangi bir ekstra ücret talep edilmesi doğru değildir.
Yetkili servislerin katı tutumları ve yüksek fiyat politikasının önüne geçen bu yasa ile araç sahipleri rahat bir nefes almaktadır” dedi. Yani eğer özel servis TSE 12047 Hizmet Yeterlilik Belgesine sahipse, otomobile yapılan bakım sonrası otomobilin garantisi bozulmuyor.
*Yetkili servis orijinal yedek parça kullanır, parça fiyatları daha pahalıdır. *Özel servis hem orijinal yedek parça hem yan sanayi yedek parça kullanır, daha ucuz olabilir veya aynı fiyattır.
Üretilen her yedek parça, üretildiği firmanın veritabanına bir seri numarası ile kaydedilir. Eğer firmanın web sitesinde bu seri numarası için bir kontrol paneli yer alıyorsa buradan ürünün orjinalliğini sorgulamak mümkündür. Özellikle faturanın saklanması orjinal yedek parça alımlarında önemlidir.
Başka bir anlatımla, arızanın giderilmesi için gerekli olan bir yedek parçanın temin edilememesi gibi sebeplerle tüketicinin 45 günlük süreden daha fazla bekletilmesi mümkün değildir. 45 iş günü dolduktan sonra tüketici diğer (bedel iadesi, bedel indirimi veya ayıpsız misli ile değişim) haklarını kullanabilir.
Malın tamiri için gereken azami sürenin aşılması, durumlarında, tüketici malın ücretsiz olarak bir yenisiyle değiştirilmesini ya da bedelini isteyebilir. Tüketicinin bu isteklerine karşı satıcı, bayii, acente, imalatçı-üretici ve ithalatçı zincirleme olarak tüketiciye karşı sorumludurlar.
Plakayı yazın, TURKCELL, TÜRK TELEKOM, VODAFONE 5664'e gönderin. Aracın plakası değişmiş olsa bile, hasar geçmişi anında cebinize gelsin.
Yetkili servis tarafından kurulum zorunluluğu yoktur ancak hasar vb. durumlara karşı servis hizmeti önerilir. Ürün garantisi kurulum tarihinden itibaren başlamaktadır. Kurulum hizmeti ile ilgili müşteri hizmetlerini arayarak TV modelinize göre ücretsiz veya ücretli kurulum talebinde bulunabilirsiniz.
Lokal Boya Nasıl Yapılır? Eğer hasar alan kısım lokal boya müdahalesi ile düzeltilebiliyorsa yapılacaklar oldukça basittir. Bu noktada araca yetkili servisi tarafından gerekli prosedürler uygulanarak lokal boya işlemi yapılır.
Garanti kapsamındaki bir cihaz, aynı arızayı iki kez ya da farklı arızaları dört kez peş peşe tekrarlarsa, üretici firma o ürünü ücretsiz değiştirmek zorunda.
Onarılmak üzere yetkili servis istasyonuna gönderilen bir malın azami tamir süresi ne kadardır? Azami tamir süresi otomobiller ve kamyonetler için 45 iş günü, diǧer tüm mallar için ise 20 iş günüdür.
Mala ilişkin düzenlenen faturalar garanti belgesi yerine geçer mi? Mala ilişkin düzenlenen fatura ve fiş gibi belgeler garanti belgesi yerine geçmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri