Ticari defterlerin tacirin elinde olmayan mücbir sebepler dolayısıyla kaybolması, yok olması veya okunamaz şekilde tahrip olması hallerinde, bu durumun öğrenilmesinden itibaren 15 gün içinde yetkili mahkemeden zayi belgesi talep edilmelidir.
Ticari defterlerin kaybı halinde ise zıya davası açılması gerekmektedir. Zıya davası; bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgelerin kaybı halinde açılan bir dava türüdür. İşbu dava ise Türk Ticaret Kanunu'nun 82'nci maddesinde düzenlenmiştir.
İş Sağlığı ve Güvenliğine ilişkin Tespit ve Öneri Defteri kaybolursa kaybolan deftere yazılanların iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi tarafından saklanması zorunlu olan nüshalarının kopyası temin edilir. Yeni alınan defter noter tarafından tasdik edilir.
Yani karar defteri kaybolduğunda ticari işletmenin bulunduğu yerdeki yetkili mahkemeye yasal süresi içerisinde müracaat edilerek zayi belgesinin alınması ve alınan bu belge ile yeni defter tasdiği için notere müracaat edilmesi gerekmektedir.
Bu zayi belgesinin alınmaması durumunda sorumlular hakkında üç aya kadar hapis veya adlî para cezası uygulanabilmektedir.
İlgili 17 soru bulundu
Ticari defterlerin tacirin elinde olmayan mücbir sebepler dolayısıyla kaybolması, yok olması veya okunamaz şekilde tahrip olması hallerinde, bu durumun öğrenilmesinden itibaren 15 gün içinde yetkili mahkemeden zayi belgesi talep edilmelidir.
ZAYİ BELGESİ ALMAK KAÇ GÜN SÜRER ? KAYBOLAN DEFTER TÜRÜNE GÖRE DEĞİŞMEKLE BERABER MAHKEME SÜRECİ-3-6 AY ARASI SÜRMEKTEDİR. ANCAK KARAR DEFTERİ ZAYİ İŞLEMİNDE 5-15 GÜN İÇİNDE, İŞLEMLERİNİZ TAMAMLANABİLİR..
Türk Ticaret Kanunu, Zayi Belgesi, Defterler ve Belgeler, Mücbir Sebep, Özen Borcu. ÖZET: Türk Ticaret Kanununa göre, defterleri ve belgeleri, yasal saklama süresi içerisinde zayi olan tacirler, mahkemeye müracaat ederek kendilerine bu hususu tevsik eden bir zayi belgesi verilmesini talep edebilirler.
Şayet bir mükellefin tutmakla yükümlü olduğu defterler, makbuzlar, faturalar, gider pusulalarının çalınması, deprem, sel veya yangın gibi sebeple telef olması durumlarında zayi belgesi alınması gerekmektedir.
Zayi belgesi taleplerinin, ticari işletmenin bulunduğu yer asliye ticaret mahkemelerine yöneltilmesi gerekmektedir. Zayi belgesi talebinin, zayi olma halinin gerçekleştiğinin, bir başka deyişle zayi olma sonucunu doğuran olayın öğrenilmesinden itibaren 15 gün içerisinde yapılması gerekir.
TTK'ya göre 10 yıl olan saklama süresi VUK'da (ve Sosyal Sigorta Đşlemleri Yönetmeliğinde) beş yıla indirilmiştir. Yine TTK'ya göre, defterler son kayıt tarihinden, belgeler ise tarihlerinden itibaren 10 yıl süreyle saklanmalıdır.
Tasdik Ettirmemenin Cezası:
Yeni TTK'n un 6335 sayılı yasa ile yenilenen son haline göre, ticari defterlerin açılış ve kapanış tasdiklerini yaptırmayanlara 4.000,00. -TL idari para cezası verilecektir.
Stoklarda “Zayi Olma” Kavramının Türk Vergi Sistemi Karşısında DurumuTemelde “Zayi olma” terimi yitik, kaybolan, telef olan, işe yaramaz hale gelen anlamlarını taşımaktadır.
Türk Ticaret Kanunu'nda defter ve belgelerin saklanma süresi 10 yıl olarak belirlenmiştir. Açılabilecek ticari davalarda delil olması bakımından defter ve belgelerin varlığı önemlidir.
Bununla birlikte, TTK'nın 68/son fıkrasındaki ifadelerden, defterler açısından ticari işletmenin esas alındığı anlaşılmaktadır. Bu nedenle, kanunda açık bir hüküm olmasa dahi, ticari defterler ticari işletmenin bulunduğu yerde saklanmalıdır.
Diğer kanunlardaki saklama süreleri
Türk Ticaret Kanunu'nda defter ve belgelerin saklanma süresi 10 yıl olarak belirlenmiştir.
Çeşitli maddi ve usuli koşulları bulunan zayi davası özetle, tacirin muhafazası altındaki defter ve belgelerin tacirin kusuru olmaksızın bir afet yahut mücbir sebep neticesinde yok olması halinde açılan, zayi belgesi verilmesine karar verilmesi halinde tacirin ibraz ve ispat yükümlülüğünü kaldıran hasımsız bir davadır.
Zayi kelimesinin TDK'ya göre ilk anlamı ise kaybolma ve yitmedir. İkinci anlamı ise sıfat olarak nitelendirilmiş ve bu kelime ise kayıp kelimesidir. Üçüncü anlamı ise yok olmuş ve mahvolmuş anlamıdır. Son anlamı ise işe yaramayan ya da boştur.
Ruhsat zayi işlemleri, zayi olan ruhsatınızın tekrar çıkarılması için yapılması gereken işlemlerdir.
Fıkraya göre, saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeleri yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ziyaa uğrayan tacir, otuz gün içinde yetkili mahkemeden kendisine zayi belgesi verilmesini isteyebilir.
Zayi kelimesi elden çıkmış, yok olmuş anlamına gelir. Hukuki bir terim olarak genellikle saklanması zorunlu olan belgelerin yitirilmesini tanımlar. Örneğin; resmi senet gibi kıymetli bir evrakın zarar görmesi, kaybolması ya da yırtılması gibi haller zayi olma sonucunu doğurur.
Elektronik defter ve belgelerin zayi olmasıyla beraber ilk aşamada; söz konusu durumun öğrenilmesinden itibaren tevsik edici bilgi ve belgeleri ile birlikte 15 gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yetkili mahkemesine başvurarak zayi belgesi alınmalıdır.
Bu çerçevede, zayi olan kanuni defter ve belgelerin zayi olduğunun tevsiki bakımından TTK'nın 82/7 maddesinde yer alan GENEL KURAL gereğince; ziyaın öğrenildiği tarihten itibaren 30 gün içinde işyerinin bulunduğu yerdeki Ticaret/Asliye Hukuk Mahkemesine yazılı bir dilekçe ile başvurarak ZAYİ BELGESİ müracaatının ...
Karar defteri kaybolduğunda işletmenin bulunduğu yerdeki yetkili mahkemeye, yasal süre dahilinde başvurularak zayi belgesinin alınması ve bu belge ile yeni defter onayı için notere gidilmesi gerekmektedir.
Ticari defterlerin, ticari davalarda delil olarak kabul edilebilmesi için, kanuna göre eksiksiz ve usulüne uygun olarak tutulmuş, açılış ve kapanış onayları yaptırılmış ve defter kayıtlarının birbirini doğrulamış olması şarttır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri