Kireç, harç / yüzey arasındaki boşlukları doldurur. Kirecin sıvada fazla kullanımı duvarın yüzey basınç mukavemetini azaltır. Kireç miktarı arttıkça sıvanın su tutabilme özelliği artmakta buna mukabil mukavemet düşmektedir. Kireç, sıvanın duvara karşı bağlayıcı gücünü arttırır.
Takviyeli Harç
Kireç ve çimentolu harç: 1 metreküpünde 225 kilogram çimento, 0,170 metreküp sönmüş kireç barındırıyor.
Kireç harçları, taş, tuğla ve hazır beton malzemelerle duvar örülmesinde bağlayıcı olarak, duvar kaplamalarında ise derz dolgusu olarak kullanılır (Uzun 2007). malzemedir. Çimento harcı ise, çimento, kum ve suyun belirli oranlarda karıştırılması sonucu elde edilen plastik yapıda bir bağlayıcıdır.
Kaba sıva ihtiyacı olan tuğla ve bimsblok duvarlarda 1 . Çimento, 1. Kireç, 6 Kum (hacimsel) karışımlı harç ile kaba sıva yapılabilir.
Betonun içindeki kireç ciddi yanıklara neden olabilir. Islaklık ve kimyasal aşındırıcılık kombinasyonu dermatit ile sonuçlanabilir.
İlgili 23 soru bulundu
Kullanılacak tuğlalar düzgün şekilli ve üzeri temiz olmalıdır. Tuğlalar, harcın suyunu emmemesi için duvar yapımına başlamadan önce su ile iyice ıslatılır. Duvarlarda kireç veya çimento harcı ile takviyeli veya melez harçlar kullanılabilir. Duvarlarda dik derz 10 mm, yatay derzler ise 12 mm kalınlıkta yapılır.
Kirecin Faydaları
Çok dayanıklıdır, Kolay sürülür, çabuk kurur, Yüksek UV direncine sahiptir, Doğru uygulandığında ufalanma veya soyulma yapmaz, Gözenekli tuğla ve diğer duvar yüzeylerde güvenle kullanılabilir, Yüksek PH kalitesi nedeniyle, kireç suyu, yaratıkları caydıracak doğal bir mantar ilacıdır.
Beton oranı açısından, elde etmeye çalıştığınız ürünün dayanıklılığına bağlıdır, ancak genel bir kılavuz olarak standart bir beton karışımı, 1 ölçek çimentoya 2 ölçek kum ve 4 ölçek agrega olacaktır. Temeller için 1 ölçek çimento, 3 ölçek kum ve 6 ölçek agrega karışımı kullanılabilir.
Yapının inşası sırasında karkas bitiminin ardından, mümkünse 1 yıl beklenmesi, karkasın tüm hava koşullarına maruz kalmasının sağlanması sonrasında duvar örülme işlemine geçilmesi zamanla sıvada oluşabilecek çatlakları en aza indirgeyebilecek önlemlerden biridir.
Sıvı Kireç - Sıva Katkısı
Sıvalarda kireç yerine kullanılan, akışkanlaştırıcı ve işlenilebilirlik kazandırıcı sıvı katkıdır. Sıvalarda kireç katılmış gibi kolay işlenilebilirlik kazandırır, pürüzsüz yüzeyler oluşturulmasına imkan tanır.
Kireç Sıvası ve Alçı Sıvası
Binlerce yıldır kullanılmaktadır ve birçok modern çimento sıvasının aksine nefes alabilir. Bu nedenle rutubet sorunlarının ve yoğuşmanın önlenmesine yardımcı olabileceği dönem özellikleri için son derece uygundur.
Eski Yunan'dan bu yana Horasan harcı kullanılıyor
Kireç kullanılarak elde edilen harç ve sıvalar, eski Yunan, Roma ve onu izleyen dönemlerden çimentonun bulunmasına kadar geçen sürede yapıların inşalarında kullanılmış.
Dış sıvalar genelde tamamen çimentolu olur. İç sıvalar çimentolu olabildiği gibi kireç-çimento karışımı harçla, temdit edilmiş (içine az kireç katılmış çimentolu) harçla ya da bugün pek kullanılmayan sadece kireç harcı ile yapılabilir.
Not: Toplam kum'un 2/3'ü kaba kum, 1/3'ü ince kum olmalıdır. 1 m3 iç cephe sıvası harcında = 50 kg kireç kullanılır.
Kireç sıva, birinci tabaka kaba sıvada orta kum, ikinci tabaka ince sıvada perdah kumu kullanılarak yapılır. Önce hazırlanan yüzeye kaba sıva yapılır, yeteri kadar sertleştikten sonra üzerine ince sıva yapılır. Mastarla yüzey kontrol edilir ve tahta ile gerekli düzeltmeler yapılır.
40 kg FİXA Kaba Sıva yaklaşık 6,4 – 7,2 lt temiz su içine katılarak tercihen düşük devirli bir mikser ile topak kalmayacak şekilde karıştırılır. Hazırlanan harç 5 – 10 dakika olgunlaşması için dinlendirilir ve tekrar 1 – 2 dakika karıştırılarak kullanılır. Kaptaki karışım 2 – 3 saat içinde tüketilmelidir.
Çatlakların genişliğine, uzunluğuna ve/veya derinliğine bağlı olarak beton, zemin veya kiriş, kolon çatlakları epoksi enjeksiyonuna benzer farklı yöntemler ve teknikler kullanılarak onarılır.
Özellikle yüksek sıcaklıklar ve ani soğuk hava dalgaları gibi aşırı hava koşulları çatlamalara neden olabilir. Titreşim: Titreşim, özellikle duvara yakın çalışan ağır makineler veya inşaat çalışmaları gibi nedenlerden kaynaklanabilir ve çatlaklara neden olabilir.
Kirli ya da normal suyun sürekli zeminin altına ve alt kat tavanına etki etmesi beraberinde tavanın renginde değişiklik, küf, pis koku ve farklı hasarlara neden olabilmektedir. Tavan akması zamanında kontrol edilemez ve karşı konmaz ise zamanla tavanın sıvası kalkarak düşebilir.
Betonun mutlak hacmini %70 oranında agrega (kum, çakıl, mıcır), %10 oranında çimento, %20 oranında su oluşturur.
Betonun dayanıklılığını artırmak için düşük alkali çimento, kaliteli agrega kullanılmalı, su-çimento oranı azaltılmalı, hava sürükleyici katkı kullanılmalıdır. Ayrıca paspayı elemanları korozyona karşı önlem amaçlı yapılmış işlemler arasında sayılır.
Lityum silikat, beton yüzey sertleştiricileri arasında son yıllarda popülerliğini artırmış olan bir bileşiktir. Bu sertleştirici, beton yüzeylerin dayanıklılığını ve performansını artırmak için kullanılır. Lityum silikat, betonun içinde bulunan kalsiyum hidroksitle reaksiyona girer.
Kireç badanası
Sönen kireç dinlendirilir. Badananın çıkmaması için içine % 3 oranında şap veya tuz konur. Badana yaparken birinci katın duvara iyice işlemesine dikkat edilir. İkinci ve üçüncü kat badanalar ilkinden biraz koyu olur.
Badana fırçanızı hazırladığınız kireç içerisine daldırarak ve süzdürerek düzgün ve dik bir şekilde yukarıdan aşağı sürerek kireç boyanızı yapmaya başlayabiliriz. Tavan kireç boya yapmak daha dikkat ister. Özellikle fırçayı kireç içinden çıkartarak kava etrafına iyice silkeleyerek tavana sürtmeye başlamalısınız.
Sönmüş Kireç Nedir? Sönmemiş kireç su ile reaksiyona girdiğinde ortama ısı vererek toz halindeki sönmüş kirece ( Ca(OH)2 ) dönüşür buna sönmüş kireç denir. Sönmemiş Kireç Nedir? Yüksek sıcaklıktaki fırınlarda ısıtılarak çıkan kirece sönmemiş kireç denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri