Kur'an ve hadislerde daru'l-hasret tabiri geçmemiştir. Sadece yevmu'l-hasret ifadesi (elden çıkan şeylere üzülmek anlamında) Kur'an'da bir defa ve hadislerde defalarca geçmektedir. Kur'an ve hadislerde yevmu'l-hasret'ten maksat kıyamet günüdür.
Yevmü-l Teğabun (Arapça: یوْمُ التَّغابُن) (Ziyanların açığa vurulduğu gün), Kıyamet Günü manasına gelir ve Kur'an'da geçen kıyamet günü isimlerinden biridir.
Bunların dördü yevmü'l-hisâb (hesap günü), biri yevme yekūmü'l-hisâb (hesabın kurulacağı gün) terkipleri içinde geçmektedir (bk.
Her müslümanın namaz kılarken günde 40 defa okuduğu Kur'ân-ı Kerîm'in ilk sûresi Fâtiha'da yüce Allah için; «Mâliki yevmi'd-dîn: Din gününün sahibi» denir. Böylece, yapılan her işin bir mes'ûliyeti; dolayısıyla bir karşılığı, yani ceza ve mükâfatı olduğu fikri, müslümana telkin edilir.
Câhiliye devrinde ve İslâmiyet'in ilk zamanlarında Arap kabileleri arasında cereyan eden savaşlar için kullanılan bir tabir. Bu terkipte “savaş” anlamına gelen “gün” mânasındaki yevm kelimesinin çoğulu olan eyyâm ile Arab isminden meydana gelmiştir.
İlgili 28 soru bulundu
Sadece yevmu'l-hasret ifadesi (elden çıkan şeylere üzülmek anlamında) Kur'an'da bir defa ve hadislerde defalarca geçmektedir. Kur'an ve hadislerde yevmu'l-hasret'ten maksat kıyamet günüdür.
Kurban bayramı zilhiccenin onuncu günü başlar ve dört gün devam eder. Bu ayın onuncu gününe “nahr/zebh günü”, on-on ikinci günlerine “eyyâm-ı nahr” veya aynı günlerde hacıların Mina'da bulunmaları sebebiyle “eyyâm-ı Minâ”, on bir-on üçüncü günlerine de “eyyâm-ı teşrîk” adı verilir.
Bu isimlerden bazıları şunlardır: el-yevmü'l-âhir (son gün, âhiret günü), yevmü'l-ba's (diriliş günü), yevmü'l-kıyâme (kıyamet günü), yevmü'd-dîn (ceza ve mükâfat günü), yevmü'l-hisâb (hesap günü), yevmü't-telâk (kavuşma günü), yevmü'l-hasre (hasret ve pişmanlık günü).
Bu sureyi okuyan kişiler her türlü hastalık, sihir ve büyüden korunmuş olur. Ayrıca borç ve fakirlikten de kurtulmak için bu surenin okunduğu bilinir. Talak suresinin 3. ayeti, bol rızık için okunan, önemli bir ayettir.
Sözlükte “serbest kalmak/serbest bırakmak, bağından kurtulmak/bağını çözmek” anlamındaki talâk kelimesi fıkıh terimi olarak belli lafızlarla nikâh akdinin bozulmasını ifade eder. Türkçe karşılığı boşama ve boşanmadır.
Eğer namazı düzgün olursa, işi iyi gider ve kazançlı çıkar.
Yevmü'l Bas, yeniden dirilme günü anlamına gelirken Yevmü't Fetih de tüm günahların ve sevapların açığa çıkacağı gün demektir. O gün insanlar cennete ya da cehenneme gönderileceği için kıyamet ve yeniden dirilme günü için ''Darü'l Karar'' ifadesi de kullanılır.
Nitekim bu konudaki hadislerinde şöyle buyurur: “İnsanoğluna şu 5 şeyden hesap sorulmadıkça onun ayakları kıyamet gününde Rabbinin huzurundan ayrılmayacaktır: Ömrünü nerede tükettiğinden, gençliğini nerede yıprattığından, malını nerede kazanıp, nereye harcadığından ve öğrendiği ilimle nasıl amel ettiğinden.”
Kur'an'da kıyamet hakkında ğâşiye (mahlûkatı saran ve kuşatan), hâkka (mutlaka gerçekleşecek olan), kâri'a (dehşetiyle insanları çarpan), en-nebeü'l-azîm (büyük haber), saat, sâhha (kulakları sağır eden dehşetli ses), et-tâmmetü'l-kübrâ (her şeye baskın gelenbüyük felaket), vâkıa (kesin olarak gerçekleşecek olan) vb. ...
Târık, şiddetle çarpan, vuran, gece gelen şey demektir.
Tegabün, aldanma demektir. İnanmayanların aldanışları, Kıyamet gününde açıkça ortaya çıkacağı için bugüne "Yevmü't-Teğâbun (aldanma günü)" denmiştir.
İslâm aile hukukunda evlilik bağı yalnızca kocanın karısını boşamasıyla sonlanmaz. Kadının da evliliği sona erdirme hakkını kullanabileceği tefvîzü't-talâk, hul'/muhâlea ve tefrik gibi çeşitler bulunmaktadır.
Bu talâk biçiminin üç temel şartı vardır. Bunlar eşin hayız halinde bulunmaması, hayızdan temizlendikten sonra cinsî temasın olmaması ve boşanmanın yalnız bir talakla yapılmasıdır.
Kadının talak hakkı, nikah anında talep ederse, erkekte kabul ederse vardır, aksi halde yoktur. Kişinin sinir krizi geçirdiği sırada söylediği söz, yaptığı fiil geçersizdir. Bunun ölçütü o an geçtiğinde ne yaptığını hatırlamaması en büyük delildir. Akıl yoksa fiilde yoktur,cinnet anında akıl yoktur.
Temiz bir kalp ve saf bir gönül için her gün sabah ve akşam 100 defa okunmalıdır. Ahirette ve dünyada huzura kavuşmak için 5 vakit namazdan sonra 801 defa okunmalıdır. Bir bardak suyun üzerine 801 kere bu ismi şerifi okumak konuşma bozukluğuna bir çare olarak görülmektedir.
İnsanın ölümüyle onun âhiret hayatı başlamış olur. Bir hadiste, kabrin âhiret duraklarının ilki olduğu belirtilmiştir (bk. Tirmizî, “Zühd”, 5; İbn Mâce, “Zühd”, 32). Kıyametin kopmasına kadar sürecek olan bu zamana berzah hayatı denilmiştir.
İnsanların yeniden dirilmeleri (haşir), hesap, sual, mîzan, sırat köprüsünden geçiş, cennet ve cehenneme giriş, bunların hepsi âhiret günü olacak, insanın başına gelecek işlerdir.
Böylece hüküm, her erkek ve kadın için aynıdır. İbn Baz Rahimehullah'a şöyle soruldu: Zilhicce'nin on gününe giren ve kurban kesmek isteyen bir kadın ve ailesine neler caiz olur? Kurban kesen kişi, elbise, koku ve cinsel ilişki gibi diğer hususlardan engellenmez.
Eyyam-ı bahur, yaz mevsiminin en sıcak ve boğucu günlerini ifade etmek için kullanılıyor. Arapça kökenli bir kelime olan eyyamı bahur günümüzde Afrika sıcakları, El Nino olarak adlandırılıyor.
Zilhicce ayının 10. günü kurban bayramının ilk günü olarak idrak edilir. HZ. Muhammed'in Zilhicce'nin ilk dokuz günü oruç tutmayı sürdürdüğü rivayet edildiği için zilhiccenin ilk dokuz gününün, yani kurban bayramından önceki dokuz günün oruçlu geçirilmesi müstehaptır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri