26 (647) veya 27 (648) yılında Dımaşk'ta doğdu. Annesi Yemen asıllı Kelb kabilesinden Meysûn bint Bahdel'dir. Babası Muâviye, oğlunun çöl ortamında yetişmesini sağlamak amacıyla onu annesiyle birlikte Kelb kabilesinin yaşadığı Tedmür civarındaki bâdiyeye gönderdi. Yezîd burada bedevî hayatının şartlarına göre büyüdü.
Yezîd Emevî devletinin üçüncü halifesidir. Genelde kabul edilen görüşe göre 41/661 yılında doğmuş, 64/683 yılında ölmüştür. Çok genç yaşta halife olmuş, yine çok kısa süren bir hilâfet döneminden sonra vefat et- miştir.
Emevî ismi Dört Halife döneminden (632-661) sonra İslam Devleti'ne egemen olan Emevî Hanedanı'nın kurucusu Muaviye'nin büyük-büyük-babası Ümeyye bin Abdişems'ten ve Mekkeli Kureyş kabilesine bağlı Ümeyye ailesinden gelmektedir.
Emevi Devleti; İslam tarihinde Dört Halife Dönemi'nden sonra kurulmuş olan bir Arap İslam devletidir.
Mevali kelimesinin bir terim ya da bir kavram olarak kullanılma ise ilk İslam fetihlerinin ardından gerçekleşmiştir. Özellikle İranlılar, Türkler ve Berberilerin İslamiyet'i seçmelerinin ardından, Müslüman olan ve Arap olmayan bu unsurlar mevali kelimesi ile tanımlanmışlardır.
İlgili 41 soru bulundu
Böyle bir zulüm karanlığında hikmet-i ilahi tecelli etmiş, İslam'ın nurunu ve adaletini yeniden tesis eden Ömer bin Abdulaziz halife olmuştur. İslam tarihinde kendisinden haklı olarak '5. Halife' ya da '2.Ömer', olarak söz edilmesinin ana sebebi; onun Kur'an ve sünnete uygun adaletli idareyi yeniden tesis etmesidir.
Bugün hilafetin Cumhurbaşkanı'na (bugünkü tabiri ile Başkan'a) geçmesinin 95. yıldönümü.. “Hilafet resmen lağvedilmiştir, hiçbir yere de geçmemiştir” derler..
Tanım. Abbasiler, evvela 750'de halifeliği üstlendikten sonra İslami imparatorluğun ekserisine (bazı batı bölgeleri hariç) hükmeden bir Arap hanedanıydı, daha sonra imparatorlukları parçalandı, mamafih 1258'ye kadar halife olarak manevi üstünlüğü korudular.
Yaşadığı dönemde kimsenin karşısında durmadığı, yaşadığı coğrafyada hükmettiği ülke sınırlarında herkesin kendisine biat ettiği, biat etmeyenin, karşı çıkanın, eleştirenin, aleyhinde konuşanın, zulme maruz kaldığı bir Hükümdardır.
Sual: Yezide lanet etmek caiz midir, o kâfir mi idi? Yezidin kâfir olduğuna dair bir delil bulunmadığı için ona da lanet edilmez. Ama yukarıda bildirdiği gibi, Allah ve Resulünü incitenlere lanet olsun demekte mahzur olmaz.
Yezīd bin Muaviye “Kerbela'da Hz. Hüseyin'in öldürülmesinden sorumlu tutulan Emevi halifesi (h. 680-683)” özel isminden alıntıdır. Bu özel isim Arapça zyd kökünden gelen yazīdu يزيد “artar” fiilinden türetilmiştir.
Yezid, Emevi kabilesi halifelerindendir. Yezidi inacı ise, Orta Doğu'da yapılanmış bir inanç sistemidir. Dolayısıyla birinin, bir diğeriyle hiç bir alakası yoktur. Yezid, Emevi hükümdarlığının kurucusu ve ilk halifesi olan Muaviye bin Ebu Sufyan'ın oğludur.
Sayıca fazla olmayan Kûfeli taraftarları Yezid'in yandaşları tarafından bastırıldı. Hüseyin ve beraberindekiler Kerbelâ'da Yezid'in 4500'e yakın adamıyla karşılaştılar. Burada meydana gelen savaşta Hüseyin ve taraftarlarının hepsi öldürüldü ve ailesi esir alındı.
Irak'ın Kufe kenti yakınlarındaki Kerbela Çölü'nde 10 Ekim 680'de Emevi Devleti'nin 2'nci halifesi Yezid bin Muaviye tarafından Hazreti Hüseyin ve ehlibeytin şehit edilmesi, İslam tarihinde asırlardır dinmeyen bir acı olarak yer aldı.
Abdülmecid Efendi (Osmanlı Türkçesi: عبد المجيد افندی) veya II. Abdülmecid (Osmanlı Türkçesi: عبد المجید ثانی, 'Abdü'l-Mecîd-i-sânî) (29 Mayıs 1868, İstanbul - 23 Ağustos 1944, Paris), Osmanlı hanedanından son İslam halifesi, iki kutsal caminin hizmetkârı, ressam ve müzisyen.
İlk Osmanlı Halifesi: Yavuz Sultan Selim-Tarihte İz Bırakanlar.
Hz. Ali (656-661): İslam Devleti'nde dört büyük halife adıyla anılan halifelerin sonuncusudur. Hz. Ali İslam dini peygamberi olan Hz.
Abbâsîler (Arapça: العبّاسيّون; al-'Abbāsīyūn), Emevî Hanedanı'ndan sonra başa gelerek İslam Devleti'nin yönetimini ve halifeliği beş asırdan daha uzun bir süre elinde tutan Müslüman Arap hanedanı.
Halifeliğin kaldırılması, Türkiye Büyük Millet Meclisinin 3 Mart 1924 tarihinde çıkardığı kanunla halifelik makamını kaldırmasıdır. Devletin laikleştirilmesi yolunda yapılmış siyasi bir devrimdir.
Padişah Abdülaziz (Osmanlıca: عبد العزيز; 8 Şubat 1830 - ö. 4 Haziran 1876), 32.
Osmanlıda ilk halifenin adı II. Bayezid'den sonra tahta çıkan Yavuz Sultan Selim'dir. Son halife ise 37. Osmanlı Hanedan Reisi olan Abdülmecid Efendi'dir. 1922 yılında halife seçilen Abdülmecid Efendi yaklaşık olarak 17 ay halifelik yapmıştır.
Kaynaksız içerik itiraz konusu olabilir ve kaldırılabilir. Sancak-ı Şerif, İslam peygamberi Muhammed zamanında kullanıldığına inanılan siyah renkte sancak. 16. yüzyıldan bu yana İstanbul'da muhafaza edilen bu sancak günümüzde Topkapı Sarayı'nda bulunan diğer Kutsal Emanetler arasında saklanmaktadır.
Halîfe de (çoğulu hulefâ, halâif) “bir kimsenin yerine geçen, onu temsil eden kimse” demektir ve devlet başkanı için kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri