Anestezili rahim filmi öncesinde anestezi uygulamasına ihtiyaç olduğu belirlenmeli ve uygulayıcı hekim bu konuda bilgilendirilmelidir. Bilindiği üzere anestezi uygulaması öncesinde belirli bir süre açlık ve susuzluk gibi durumlar gerekmektedir. Ayrıntılı bilgi hekimden alınmalı ve mutlaka bu önerilere uyulmalıdır.
Kullandığımız yeni teknoloji ve yeni teknikler sayesinde HSG çekimi genellikle 2 dakika kadar sürer. Bazı anatomik varyasyonların, anomalilerin varlığında veya tüp açma gibi ek işlemlerin gerekli olduğu durumlarda inceleme süresi 3-5 dakika daha uzayabilir.
Tüm bu işlem sırasında çoğunlukla âdet sancısına benzer bir ağrı hissedilir ve işlem yaklaşık olarak 5-10 dakika kadar sürer. Görüntüleme işlemi sırasında çekilen film sayesinde rahim içinde ve fallop tüplerinde herhangi bir problem olup olmadığı kolay ve hızlı bir şekilde anlaşılır.
Rahim filmi uygulaması da günümüzde ağrısız ve acısız bir uygulamadır. Ağrısız rahim filmi uygulamasında kadın işlemden sonra günlük rutin yaşamına dönebilmektedir. Aynı zamanda herhangi bir acı ve ağrı hissi olmayacaktır.
Rahim filmi herhangi bir jinekolojik muayene gibi basit bir işlemdir. Ofis veya klinik ortamında yaklaşık 10 ila 20 dakika arasında tamamlanır. Herhangi bir cerrahi prosedüre gerek duyulmaz ve hasta, işlemden hemen sonra günlük yaşantısına devam edebilir.
İlgili 33 soru bulundu
Anestezili bir HSG işlemi gerçekleşecekse ki bu genelde tercih edilmeyen bir yöntemdir, anestezi uzmanı gelerek herhangi bir alerjinizin olup olmadığını test eder. HSG öncesi ve sonrası doktor tarafından antibiyotik alınması önerilebiliyor.
Ağrınız olursa yazılan ağrı kesiciyi kullanabilirsiniz. Rahim filmi sonrası 2 hafta ilişki olmasın. 2 hafta havuz, hamam, sauna gibi ortak kullanım alanlarından uzak durun. HSG çekilen ay kesinlikle gebe kalmayın, korunun.
HSG çekimi yapıldıktan hemen sonra cinsel ilişkiye girilebilir, lakin bu durumda ciddi vajinal ağrı oluşması söz konusu olacaktır. Bundan dolayı işlemden sonraki 2-3 gün boyunca cinsel ilişkiye girilmemesi daha doğru olacaktır.
Eski teknikle veya C kollu olmayan röntgen cihazı ile rahim filmi (HSG) çekiminden sonra 1-2 gün sürebilen kanamalar olabilir. Bunun başta gelen sebebi rahim ağzına çengelli alet (tek dişli tenekulum) geçirilip çekilmesidir. Rahmin çengelle çekilmesi, rahme poz verdirmek içindir.
Böylece rahim filmi çekimi sonrasında duş alınabilmekte ve cinsel ilişki yasağı bulunmamaktadır. Oldukça kısa süre (yaklaşık 10 dakika) rahim filmi çekimi sonrasında günlük rutin yaşama devam edilebilmektedir.
Rahim filmi sonrası gebelik şansı artıyor!
Pek çok hasta rahim filmi çekilen ay veya takip eden birkaç ay içinde gebe kalmaktadır. Rahim filmi çekimi sırasında kullanılan ilaç, tüpleri yıkamakta, yumurta ile spermin buluşmasını, embriyonun rahim içine taşınmasını kolaylaştırmaktadır.
İlaçlı rahim filmi çekildikten sonra özellikle ilk gün içerisinde hafif kasık ve karın ağrıları olabilmektedir. Bu hafif ağrılar kendiliğinden bir iki gün içerisinde geçer.
Uzun süredir gebe kalamadığı için rahim filmi HSG çektiğimiz kişilerin kayda değer bir kısmı, filminin çekildiği ay veya takip eden 4 ay içinde gebe kalmaktadırlar. HSG bir radyolojik tanı yöntemi olmakla birlikte böyle olumlu bir yan etkiye de sahiptir.
Çünkü rahim filmi çekimi sırasında radyasyon alınacağı için erken bir gebelik olması istenmemektedir. Rahim filmi çekilmeden önce eğer adet kanaması önceki aylardan farklı ise mutlaka kanda gebelik testi yapılıp gebelik dışlanmalıdır. Rahim filmi öncesinde aç olmaya gerek yoktur.
Rahim filmi çekildikten sonra, aynı gün içerisinde bir ağrı kesici daha alabilirsiniz. Yanınıza bir ped alın. Rahim filminden sonra az miktarda kanamanız olabilir. Rahat kıyafetler tercih edin.
HSG rahim filmi ve tüplerin içine kontrast madde verilerek röntgen çekilmesi sayesinde , rahim ve tüplerin iç yapısının, tüplerin açıklığının değerlendirilmesine olanak sağlar. Normal bir kadında verilen sıvı herhangi bir güçlükle karşılaşmadan rahimin içini doldurur ve tüplere geçer.
Rahim filmi çekilirken radyoopak sıvı içeren ilaç kullanılır. Kontrast sıvı balonlu kateter aracılığıyla rahim içine yavaş yavaş verilir ve röntgen filmi çekilir. Bunların dışında genellikle rahim filmi çekimi sırasında veya sonrasında bir ilaç kullanılmaz. Kontrast madde tüplere gelince hasta hafif bir ağrı duyabilir.
Tüp tıkanıklığı
Tüplerin tıkalı olması ne ağrı, ne adet düzensizliği ne de başka bir belirtiye sebep olmaz.
HSG çekiminde hastalarımızın genellikle hiç ağrısı olmaz. Bazen işlem sırasında hafif, adet sancısına benzer bir his meydana gelebilir. Ancak, tüpleriniz açık da olsa tıkalı da çıksa, biz işlem sırasında tüp açma işlemi de yapsak rahatsız edici şiddette ağrı ve kanamanız kesinlikle olmayacak.
1 Sene olan bu bekleme süresi 35 yaşından sonra ve daha ileri yaşlarda 4-6 aydır. HSG istenmesinin tek amacı kısırlık araştırması değildir.
Eğer adet kanamasından sonra hiç cinsel ilişkiye girilmediyse sınırlama olmaksızın herhangi bir gün rahim filmi çekilebilir. Adet döneminin 10. Gününden sonra korunmalı da olsa cinsel ilişkiye girildiyse rahim filmi çekilmesi için yeni adet kanamasını beklemek uygun olur.
HSG çekiminden sonra 4 ay boyunca gebe kalma şansı artmaktadır. HSG incelemesi sırasında tüplerdeki küçük yapışıklıklar açılabilmekte, içlerindeki pıhtı tıkaçları ve sümüksü tıkaçlar temizlenmekte böylece sperm ile yumurtanın buluşması kolaylaşmaktadır.
HSG (İlaçlı Rahim Filmi) çektirdikten sonra sonuçları ne zaman alırım? Çekim yapıldıktan sonraki üç(3) iş günü sonra sonuçlar sisteme yüklenecektir. Arzu edildiği takdirde hastalarımız e-nabız şifresiyle evdeki bilgisayarlardan kendi sonuçlarına ulaşabilecektir.
Maddede yazılı durum dışında, tüpler, rahim filmi çekimi sırasında “selektif salpingografi” adı verilen yöntemle açılabilir veya açık olduğu gösterilebilir. “Selektif salpingografi” tek tüp filmidir. Bu yöntemde, ilaç, rahim boşluğuna değil, çok ince, yumuşak bir borucuk ile doğrudan doğruya tüpün içerine verilir.
İdeal Rahim Filmi Ağrısız ve Kanamasız Olmalıdır
Rahim filmi, rahmin tam karşısından çekilmelidir. Eğer karşısından çekilmezse doğumsal anomaliler, rahim içindeki polip, myom veya yapışıklık gibi problemler görülemeyebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri