Yığma yapılarda kat yüksekliği oldukça sınırlı iken, iskelet sistemde çok yüksek yapılar inşa etmek mümkündür. Kirişler, üzerlerine etkiyen düşey yükleri eğilmeye çalışarak taşıyan, kolon ya da taşıyıcı duvar üzerine mesnetlenmiş yatay taşıyıcı yapı bileşenleridir.
Yığma yapıların taşıyıcı elemanlarını, döşemeler, bunların mesnetlendiği hatıllar, duvarlar ve duvar temelleri oluşturmaktadır. Döşemeler genellikle kirişli döşemedir ve duvarların üzerinde bulunan yatay hatıl kirişlerine mesnetli durumdadır.
Diğer yığma sistemlerde olduğu gibi donatısız yığma yapılarda taşıyıcı duvarların üstüne kiriş görünümünde yatay hatıllar yapılmaktadır.
Yığma tuğla, genellikle düşey delikli olarak üretilen ve taşıyıcı kolon bulunmayan yapılarda taşıyıcı olarak da kullanılabilen, diğer tuğla çeşitlerine göre daha sağlam olan bir tuğla çeşididir.
Yığma yapılar ileriki bölümlerde de açıklanacağı üzere bazı açılardan üstün olmalarına karşın, çok ağır olmaları ve deprem gibi dinamik ve yatay yüklere dayanımlarının az olması nedeniyle, genellikle depreme dayanıklı yapı olarak nitelendirilmezler.
İlgili 35 soru bulundu
Genellikle yığma yapılarda kullanılan duvar malzemesinin çekme dayanımı, harcın ise kayma dayanımı düşüktür. En önemli hasar nedeni, deprem etkisiyle duvarlarda oluşan kayma gerilmeleri dolayısıyla çekme gerilmelerinin meydana getirdiği çatlak, ayrılma ve dağılmadır. Ayrıca, yığma yapılar ağır ve rijittirler.
Kuralına uygun inşa edilmiş, bu haliyle korunmuş ve düzenli bakımı yapılan yığma binalar, esasında mimarlar tarafından son derece güvenli kabul ediliyor.
Yığma yapılarda duvarların hem mimari hem de taşıyıcı olarak işlevi bulunmaktadır. Duvarların bu birden çok görevlerinin olması ve yapım açısından yığma yapıların önemli üstünlüğüdür. Ülkemizde kırsal kesimde inşa edilmiş binaların kayda değer bir bölümünü yığma yapılar oluşturmaktadır.
19x29x13.5 cm boyutlarında olan bu tuğlaların ağırlığı yaklaşık 3400 gr olup, 19 cm kalınlığında duvar örülmektedir. Özellik kolonsuz yığma binalarda kullanılan yığma tuğla oldukça dayanıklı binalar inşa etmeye de olanak vermektedir.
Yığma Binalarda Güçlendirme Yöntemleri
Yığma bina güçlendirme amacıyla yapı ve taşıyıcı elemanlarda tercih edilen lifli polimer benzeri tekstil malzemelerinin uygulama sıklığı her geçen gün artmaktadır. Özellikle yığma duvarlar bazalt mesh donatılı harçlarla başarılı şekilde güçlendirilebilmektedir.
Yığma sistemde kolon, kemer, duvar, kobbe, tonoz gibi yapı elemanlarının hepsi yapı malzemesinin üst üste yerleştirilmesi ile oluşturulmaktadır. Binadaki döşeme ve çatı gibi yatay taşıyıcı sistem yükleri iç ve dış duvarlar tarafından taşınarak temele nakledecek şekilde yapılan yapılardır.
Yığma Yapılarda Tespit Çalışmaları
Yığma yapılarda basınç gerilmesi seviyesinin, tuğla, taş veya beton bloklar ile harç arasındaki kayma gerilmesinin, elastisite modülünün ve malzeme kalitesinin belirlenmesi için yaygın olarak sertlik, ultrases, flatjack vb tahribatsız deney yöntemlerinden yararlanılır.
Yığma yapının bodrum ve temel duvarlarında taş kullanılmalıdır. Tuğla her ne kadar pişmiş de olsa su ve dondan etkilenmektedir. Kırsal yapılarda genellikle duvar malzemesi olarak kerpiç kullanılmaktadır. Yapılan deneyde kerpicin 45 günlük dayanımının 45 kgf/cm²(4,41 mPa)olduğu görülmüştür.
Bir dairenin içerisindeyiz ve adım attığımız yüzey/zemin döşeme olarak adlandırılır. Döşemenin dört bir yanını saran ve görevi bir nevi döşemedeki tüm ağırlık ve yükleri kolonlara ileten betonarme sisteme kiriş denir. Kirişler düşey olarak yapılan kolonlar üzerine; yatay olarak inşa edilirler.
Yığma yapılarda taşıyıcı iç ve dış duvar olarak kullanılabilir, deprem bölgelerinde iki tam kata kadar yığma yapı inşa etmeye olanak sağlar. 20 - 22,5 - 25 - 27,5 - 30 cm kalınlıklarında, 60 cm genişliğinde ve en fazla 300 cm uzunluğa kadar, G4 sınıfında üretilir.
Yığma yapı, inşaat mühendislerince herhangi bir iskeletsel sisteme sahip olmayan yapıları genel olarak tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Bu tip yapılarda yalnızca duvarlar taşıyıcı niteliktedir ve duvarın her bir elemanı (genellikle tuğla veya ağaç) üzerine düşen gravitasyonel yükü sırayla aşağıya aktarır.
Ayrıca genellikle bu tip kolonlarda; oluşacak gerilmeleri karşılamak için farklı taşlar ya da metal parçaları da kullanılmıştır. Genellikle kolonlar mukavemeti düşük betonlardan, tuğlalardan ya da taş parçalarından imal edilmişlerdir.
Bilhassa tuğlaların üst üste dizilmesi neticesinde yapılan yığma binaların güçlendirilmesinde çimento şerbeti ve çimento enjeksiyonu gibi uygulamalar yapılmaktadır. Ayrıca epoksi reçinesi ve çatlak onarımı da yığma bina güçlendirme çalışmalarında kritik öneme sahiptir.
Tuğlayla karşılaştırıldığında, gazbeton çok daha hafiftir. Ses ve ısı yalıtımı çok daha iyidir. Düz bir yüzeye sahip olması sebebiyle daha az sıva malzemesine ve işçiliğine ihtiyaç duyar.
Yığma kagir yapı duvarlarına oturan döşeme ve çatılar; ahşap aşık ve mertekli, ahşap kirişli, çelik kirişli (volta), prekast beton kirişli yada yerinde dökme betonarme döşeme olarak yapılır. Kagir duvarlar üzerine oturan ahşap kirişli döşemeler tek doğrultuda çalışır.
mühendislik hizmeti alınarak veya mühendisler tarafından bilimsel olarak belirlenmiş kriterlere uyularak (kat sınırı, pencere kapı konumlandırma şartları vb.) inşa edildiğinde gayet güvenilir yapılardır.
Yapılan araştırmalar kapsamında yığma tuğla binaların iki veya nadiren de olsa 3 katlı olabilir. Yığman tuğla binaların depreme dayanıklılık konusunda yapılan bazı araştırmalar olsa da 2 kattan fazlası risk taşımaktadır. Yığma tuğla yapılarda yükü taşıma özelliği duvarlarda standart binalara göre daha yüksektir.
Yığma binalar tuğla, taş ve briket vb. malzemeler ile yapılmaktadır. Bu binalarda duvarlar tüm yükleri zemine aktaran elemanlar olduğundan duvarların malzeme kalitesi ve kalınlığı çok önemlidir. Bu binalarda duvarlarda olan her türlü çatlak ve hasar doğrudan yapı güvenliğini tehlikeye atmaktadır.
Evet ama kuralına uygun yaparsanız... Bugünkü yönetmeliğe göre sağlam bir yapı yaparsanız 75-100 yıl ayakta kalır. Ama 1970'li yıllarda sağlam bir yapı yaptıysanız o da 75-100 yıl ayakta kalır.
Yapım Sistemi. Ytong Ev'in duvarları, döşemeleri ve çatısı Ytong Paneller kullanılarak yığma yapı sistemiyle ile inşa edilir. Çelik donatılı olarak üretilen Ytong Panelleri şantiyede bir vinç kullanılarak basitçe bir araya getirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri