“Yin” dişi, derin ve yumuşak enerjileri temsil ederken; “Yang” eril, aktif ve güçlü enerjileri temsil eder. Yin Yoga pratiklerine Yang akışlarının da dâhil edilmesinin temel amacı, iki enerji arasında dengeli akış ve uyumu sağlamaktır[1][2].
Eğer kişi çok erken uyanıyorsa ve bir daha uyuyamıyorsa, böbrek yin enerjisi eksik demektir. Aşırı rüya görmek ise karaciğer ısısının veya kalp ateşinin yukarı doğru çıkarak aklı etkilemesi anlamına gelir. Eğer kişi hiç uyuyamıyorsa, dalak ve karaciğer eksikliğine bağlı kan eksikliği var demektir.
Uyumu, siyah ve beyazın birliğini, ikililiği ve zıtlıkların birbirini tamamlamasını ifade eden Yin ve Yang; eski Çin Felsefesi'ne göre yaşam enerjisini oluşturan ana enerjiler arasında yerini alıyor.
Yin ve Yang arasındaki ilişki, birbirini tamamlama ve dengeleme prensibine dayanır. Bu prensibe göre evrende her şey, Yin ve Yang'ın birleşimiyle var olur. Gece ve gündüz, kadın ve erkek, soğuk ve sıcak gibi zıtlıklar birbirini tamamlar ve dengeleyici bir etki yaratır.
İki zıtlığın bir araya gelmesi ve birlikte var olması anlamına gelen yin yang kavramı hayatımızda negatif ve pozitif, gece ve gündüz gibi zıt kutupları temsil eder ve her şeyin zıttıyla var olduğunu gösterir.
İlgili 17 soru bulundu
Yin ve Yang'ın ilkesi; kadın-erkek, karanlık-aydınlık ve yaşlı-genç gibi her şeyin ayrılmaz ve çelişkili karşıtlar olarak var olmasıdır. Eşit zıt çiftler birbirini çeker ve tamamlar. İlke, MÖ 3. yüzyıla hatta daha öncesine dayanır ve Çin felsefesinde, Çin tıbbında ve genel olarak kültürde temel bir kavramdır.
Yin yang sembolü, halk arasında daha çok denge sembolü olarak da bilinir. Çünkü bu sembol içerisinde renkler eşit oranda bulunur. Yani eşit miktarda siyah renk ve eşit miktarda beyaz renk bulunmaktadır.
Bu teori, Konfüçyüsçülük ve Taoizm'in başlangıcı olarak bilinen etkili bir zaman dilimi olan Yin ve Zhou hanedanları (MÖ 1047-256) sırasında literatürde yer almaktadır. Bu nedenle, yin ve yang teorisi birçok düşünce okulunda kök salmıştır ve bunun örneklerini her yerde bulabilirsiniz.
Çin felsefesine göre Yin Yang'den önce sonsuzluk vardı, daha sonra Yin ve Yang adlı iki zıt güç ortaya çıktı. Buna göre doğada bulunan her şeyin bir zıddı vardır. Bu zıtlar Yin ve Yang olarak temsil edilir. Her ikisi de bir arada bulunur ve bu iki zıt güç olmadan hareket de mümkün değildir.
Yin; kutupların dişil, pasif, siyah, karanlık, soğuk tarafını temsil eder. Yang ise diğer kutuptaki eril, aktif, beyaz, aydınlık ve sıcağın karşılığı.
Çi (Geleneksel Çince: 氣; Pinyin: Qi, Japonca söylenişi:Ki); geleneksel Çin düşünce akımlarının ve tıbbının temel kavramlarından biridir. Çi'nin mevcut olan her şeyde yer alan etken veya edilgen haldeki enerjiye denir. Çince karakterin iki bölümü vardır. Bunlardan üstteki rüzgar, nefes, hava anlamlarına gelir.
Yin Yang İmgesinin anlamı
Yaygın olarak iyilik ve kötülüğün simgesi olarak bilinen Yin ile Yang'ın, kuram olarak ahlaki değerlerle hiçbir ilgisi yoktur. Kuram, bir şeyi ne iyi olarak ne de kötü olarak ele alır.
Yin/Yang dil ile anlatılamayanı işaret eder. Yin/Yang prensibi evrenin iki temel enerjisini kapsar. Yin; Siyah, ölüm, kış, soğuk, dişi, pasif, gece, ay gibi nitelikleri temsil ederken Yang; Beyaz, yaşam, yaz, sıcak, eril, aktif, gün, güneş gibi nitelikleri temsil eder.
Yin sözcüğü kök olarak “gölgedeki taraf”, dağın güneşe bakmayan tarafı anlamındadır. Nehrin güneyi, tepenin kuzeyidir. Yin, dişil olan ilkedir, karanlıktır, pasiftir, yıkıcıdır, zayıftır, esnektir, gizemlidir.
Bundandır ki insanda, hem yin hem yang, hem erkek, hem dişi enerjisi, hem madde, hem işlev, hem somut, hem de soyut biraradaydı. ÇİY enerjisi, bedendeki CAN enerjisi idi, hayattı, TEK'in varlıktaki tüm yansımalarıydı.
yin karanlık taraf anlamına gelir ve ortasında beyaz bir nokta vardır. yang ise aydınlık taraftır ve ortasında siyah bir nokta yer alır. bu ilişki, güneş ışığının dağlar ve vadiler üzerindeki hareketine yapılan bir ithaf olarak değerlendirilebilir. yin, dağ kütlesinin gölgeli kısımlarını; yang ise güneş gören ...
Organizmamızda, tıpkı besinlerle olduğu gibi iki zıt enerji vardır: toprağa ve soğuğa bağlı dişi enerji. Yin ve gücü, ateşi temsil eden Yang.
Okulun kurucusu Zou Yan, yaşamın beş aşamadan geçtiğini savunuyordu: ateş, su, hava, toprak ve odun. Bu aşamalar, Yin Yang ilkelerine göre sürekli değişiyordu. Evrenin özündeki değişimi sağlayan bu ilkeler, Yin Yang felsefesinin de özü olduğu için onlara kısaca değinelim.
Yin ve yang kavramı, Taocu felsefenin temelinde yatar. Günümüz popüler tüketim kültüründe denge ve iç huzur gibi şeyleri temsil eder halde çok rastlarız ona.
Taoistlerin kutsal kitabı, “Yaşlı Usta” olarak bilinen Lao Tzu tarafından kaleme alınmış olan, 81 kısa bölümden oluşan “Bilinen Yol ve Onun Gücü” adlı el yazmalarıdır.
Taoizm, mistik ağırlıklı bir dindir. Lao-Tzu doktrininin temeli, mistik panteizmdir. Lao-Tzu'nun Tanrı anlayışı, Tao kavramı ile açıklanabilir. Tanrı'nın sembolleştirilmiş varlığı olarak kabul edilen Tao, dünyayı yöneten sebeptir ve insan onu bilmelidir.
Yin Yoga ve Yang Yoga Nedir? Yin Yoga, pozlarda uzun süreli kalmayı içeren, bağ dokulara olan derin etkisiyle, bedeni esneterek gevşeten ve geliştiren bir çalışma iken; Yang yoga kaslara yönelik tekrarlar içeren, bedeni güçlendiren ve ısısını arttıran dinamik bir çalışmadır.
Her şeyin iki kutuplu olduğu ve bu kutupların birbirine karşıt olduğu düşüncesi, yin ve yang felsefesinin temelidir. Bu karşıtlıklar birbirine muhtaçtır , birbirine bağlıdır ve sürekli olarak birbirlerine dönüşürler. Yani bir anlamda aralarında mutlak bir denge vardır.
Bu sembole bakıldığında her siyahın içinde bir beyaz; her beyazın içinde de bir siyah olduğu kolaylıkla anlaşılmakta ve karşıtının çekirdeğini içinde bulunduran bir varoluşun simgelendiği gözlemlenmektedir. Yin-Yang sembolünün Çin kültürüne ait olduğu bilinmektedir.
Yin yang anlamı açısından bakıldığı zaman, birlikte bütünlüğü tamamlayan iki yarı anlamını taşır. Bu sembole göre her şeyin bir zıttı vardır ve her şey zıttı ile bir bütündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri