Araç muayeneye giderken sorun yaratabilir. Gündüz farları yanmıyor diye ağır kusur verebilirler.
Fabrika çıkışlı LED farların aksine araç farlarına sonradan takılan LED ampullerinin sürüş güveniliğini her anlamda tehlikeye attığı açık olsa da araç muayenesinde bununla ilgili bir kısıtlama bulunmuyor.
sis farlarındaki durum şu şekilde; ikisi de çalışmıyorsa problem yok muayneden geçer. Sislerin bir tanesi yanmıyor ise muayneden geçemez, yaptırmak gerekir.
Yalnızca şehirlerarası yollarda, yeşil veya araziye yakın renkteki araçların, -kısa huzmeliler olmak üzere- gündüz far yakması kabul edilebilir. Sadece motosikletlerin küçük olmalarından dolayı; dikkat çekmeleri ve kolay görünmeleri için gündüz far yakmaları, hem gerekli, hem de mecburidir.
Sıkıntı yok muayeneden geçer.
İlgili 38 soru bulundu
Gündüz farların yakılması yakıt sarfiyatını artırmaz, çünkü aracınızda alternatör devamlı elektrik üretir. Sürücüleri, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nda değişikliği beklemeden gündüz farlarını açmaya davet ediyoruz" dedi.
4Aydınlatma aksamı muayenesi testlerinde Ağır Kusur Olanlar:
Far ışıklarının standart dışı olması, gaz deşarjlı farlarda far yıkama sisteminin olmaması Park lambalarının yanmaması Arka stop farlarının çalışmaması Aydınlatma aksamları arasında kısa devre olması
Yorum Yap. Görüş mesafesi hava koşulları nedeniyle ciddi şekilde kısıtlanmışsa – yağmur, sis, kar yağışı nedeniyle – gün içinde araba kullanırken bile öngörülen ışıklandırmaları, yani özellikle de kısa huzmeli farları, kullanmanız gerekir.
Sis farının güçlü ve yoğun aydınlığı, karşıdan gelen sürücünün gözünü alması sonucuyla kazalara neden olmaktadır. Bu sebeple sis farları yağmurlu, karlı ve sisli hava durumlarında kullanılmalıdır. Gereksiz yere sis farı yakmaktan kaçınmalıyız.
Yanılmıyorsan avrupada zorunlu hale getirildi geçen sene bu led farlar. Yani bir apaçilik , görgüsüzlük durumu yok ortada :) Orjinal Gündüz led farları arabayı çalıştırdığınız anda kısalar kapalı iken tam güçte yanar. Gece olup kısaları açtığınız anda ledlerin gücü yarıya düşer böylece gece de yanar ve göz almaz.
Gündüz farının var olma amacı, sürücünün yoldaki yayaları ve diğer araçları, yoldaki yayaların ise araçları daha kolay fark etmelerini sağlamaktır. Gece yaşanılan kazalar bozuk farlar sebebiyle yaşanmaktadır. Bu durum yapılan araştırmalar sonucu kanıtlanmıştır.
Genellikle, aracın el freni aşağı çekildiğinde veya sürüş halindeyken otomatik olarak devreye girer ve beyaz, sarı veya kehribar rengi ışık verir. Amacı, sürücünün yolu görmesine yardımcı olmaktan ziyade diğer yol kullanıcılarının aracı görmesine yardımcı olmaktır.
TÜVTÜRK'ün Gönderisi
muayenede hafif kusur olarak değerlendirilir.
Bu kararla yollarda yapılan denetimlerde ayarsız uzun far nedeniyle ceza kesilemeyecek, araç muayenesinde engel çıkarılmayacak.
geçmez. otomatik far yükseklik ayarlı xenon olması gerekiyor. geçmez.
Gün ortasında lüzumsuz sis farı yakmanın cezası 132, araçlarda şartlarına uygun ışık donanımını bulundurmamanın cezası ise 598 TL. Akan trafikte öndeki aracın yol vermesi için uzun farları yakarak yol isteyen sürücülere de 132 TL para cezası kesiliyor.
Trafik standartlarına uygun, sürücüleri ve yayaları rahatsız etmeyecek şekilde kullanılan kısacası modifiye edilmemiş xenon farları kullanmak yasak değildir. Xenon far uzun kısa olarak kullanılması ise bu teknolojinin ideal ışık üretim seviyelerine ulaşmasının birkaç saniye almasıyla doğrudan ilişkilidir.
Sis farlarını sarı renkte yapmak, karşı yönden gelen sürücüye daha fazla etki yapacağından yasaktır. Fakat bu yasağın renk ile alakalı bir durumu yoktur.
Kötü görünürlükte, her zaman kısa huzmeli farlarınız açmalısınız. Bu her zaman için, yani alacakaranlıkta, karanlıkta veya yağmur, sis veya kar gibi kötü hava koşulları sonucu meydana gelen olumsuz görüş koşullarında geçerlidir. Bir tünelden geçseniz bile, her zaman kıza huzmeli farınızı açmalısınız.
Kısa farlar, günün karanlık saatlerinde daima kullanılması gereken hatta gündüz saatlerinde bile kullanılan farlardır.
Kuyruk ışıklarının uzağı veya yakını gösteren ışıklar veya sis ışıkları ile birlikte kullanılması zorunludur. Kısa farlar 25 m., uzun farlar 100 m. aydınlatacak şekilde ayarlı olacaktır.
Led ampüller muayeneden geçer. Eski tip xenon gazlı sistemler muayeneden geçmez.
Korna sisteminin arızalı olması durumunda trafikte birçok şey aksar duruma gelebilir. Bu sebepten dolayı aracınızın korna sistemi arızalı ise ağır kusurlu sayılacaktır. Aracın korna sistemi arızalıysa TÜVTÜRK muayenesinden geçilmesi mümkün değildir.
TÜVTÜRK - Far ayarlarının yönü veya yüksekliği hatalı olduğu durumlarda "Hafif Kusur" olarak değerlendirme yapılmaktadır. | Facebook.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri