Üçte ikilik çoğunluk sağlanarak karar alınması ve müteahhitle anlaşma yapılması durumunda yeniden inşa süreci başlar. Bununla birlikte, yeniden inşa kararına katılmayan hak sahiplerinin arsa payları, rayiç bedel üzerinden açık artırma yoluyla diğer hak sahiplerine satılabilir.
İYUK madde 7 uyarınca yıkım veya yıkım kararının tebliğinden itibaren altmış gün içinde doğrudan iptal davası açılması da mümkündür. Yapı tatil zaptına karşı açılacak davada ise altmış günlük süre, yukarıda da açıklandığı üzere tutanağın yapının görülebilir bir yerine asılmasından itibaren başlamaktadır.
Ayrıca yıkım kararı sebebiyle tahliye edilen ev sahipleri için kredi desteği de bulunuyor. Bu destek devlet bankaları ve özel bankalardan düşük faizli veya faizsiz olarak kentsel dönüşüm konut kredisi şeklinde veriliyor. Bu faiz destekli kredi tutarı 100.000 TL ile 625.000 TL arasında değişiklik gösterebiliyor.
Öncelikle yıkım kararı veren idareye başvurularak bu kararın kaldırılması talebinde bulunulabilir. İdare bir cevap vermez veya olumsuz cevap verirse idare mahkemesinde dava açılabilir. Açılan bu dava bir iptal davası niteliğindedir ve davaya bakmakla yetkili olan mahkeme, yapının bulunduğu yerin mahkemesidir.
Yıkım kararları, yapı tatil tutanağına dayalı olarak ruhsata uygun hale getirilmediği hallerde belediye encümeni veya il idare kurulu tarafından onaylanmak suretiyle ve kolluk kuvvetlerince tatbik edilir.
İlgili 21 soru bulundu
7- Bakanlıkça Yıkım Kararı
Yıktırılamayan yapılar Bakanlıkça veya Müdürlükçe yıkılır veya yıktırılır.
Yıkım Kararı Yürütmenin Durdurulması
İdari Yargılama Usulü Kanunu uyarınca idarenin vermiş olduğu yıkım kararlarına ya da yapı tatil tutanağına itiraz edilebilir. Yıkım kararları karşısında direkt iptal davası yoluna başvurulabileceği gibi itiraz yoluna başvurulması da mümkündür.
SORU: Riskli yapının tespit masrafları ve yıkım masraflarını kim ödeyecek? CEVAP: Riskli Yapı Tespit ve yıkım işleri mülkiyet sahipleri tarafından masrafları kendilerine ait olmak üzere gerçekleştireceklerdir.
Elektrik, su ve doğalgazın kesilmesinin önemi bina yıkılırken ortaya çıkmaktadır. Bu kesintiler yapılmışsa ve bina tahliye edilmişse yetkili resmi kurum tarafından yıkım ruhsatı 6 iş günü içinde düzenlenir.
Yıkıma ilişkin Belediye encümen kararının zamanaşımına uğraması söz konusu değildir.
İdareden inşaatın tamamlandığına dair yazı alınması veya yapı kullanma izin belgesi sunulması durumunda müteahhit payına düşen bağımsız birimlerin tamamının satışı yapılabilir.
Riskli yapı tespiti kesinleşmiş ve kat malikleri binanın yıkımı ve yeniden yapılmasına karar vermiş iseler; her bir bağımsız bölüm için maliklere 18 ay, riskli alanlarda ise 48 ay kira yardımı yapılırken kiracılar da (2) aylık kira yardımını tek seferde (defaten) alabilmektedir.
6306 sayılı kanunda kentsel dönüşümden faydalanmak için herhangi bir metrekare sınırlaması bulunmamaktadır.
Hak sahipleriyle alınacak tahliye ve yıkım kararından sonra, binanın yeniden inşası için bir müteahhitle anlaşılması gerekir. Bu anlaşma kat karşılığı ya da nakit ödeme şeklinde olabilir. Yeniden inşa kararı almak için hak sahiplerinin katılımıyla yapılacak toplantıda üçte ikilik çoğunluk yeterlidir.
Kentsel dönüşüm hangi yapıları kapsıyor? Tüm Türkiye kapsamında güvenli olmayan tüm binaları kapsar. 50 yaşın üzerinde veya 1999 yılından önce yapılmış ise binanız riskli olabilir. Böylece Kentsel Dönüşüm Yasası'ndan yararlanabilirsiniz.
Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılan açıklamaların ardından, İstanbul'da kira yardımı tutarı artırıldı. Buna göre; İstanbul'da 3 bin 500 lira olan kentsel dönüşüm kira yardımı 5 bin 250 liraya yükseltildi.
Bina ömrü ekonomik açıdan sürdürülebilirlikle ilgilidir ve bir binanın ekonomik ömrü, yapım tekniğine göre değişir. Ülkemizde en çok kullanılan betonarme binaların ömrü yaklaşık 50-60 yıl civarındadır. Bakımlı olursa, betonarme binaların ömrü en fazla 80-100 yıl kadar olabilir.
Güçlendirme işleri yapılırken binanın tamamen tahliyesi söz konusu değildir.Sadece güçlendirme yapılacak dairenin boşaltılması yeterlidir. Fakat bazı yüksek derecede deforme olmuş binalar insan sağlığını korumak ve kolonlardaki yükü azaltmak amacıyla tamamen boşaltılması gerekebilmektedir.
Muhtemel bir afet anında yıkılma ve ağır hasar görme ihtimali olan binalar “riskli yapı” adı verilir. 6306 Sayılı kanun kapsamında; içinde yaşayanların can güvenliğini riske atmamak için, riskli yapılara yıkım kararı verilir.
1) Afet gören alanlarda “yıkık” ve “acil yıktırılacak yapı” niteliğinde olduğu belirlenen yapılara kısa süreliğine de olsa girilmesi ve eşya alınması kesinlikle yasak.
Binalarınızın veya iş yerinizin kentsel dönüşüm kapsamında olup olmadığını online olarak öğrenebilirsiniz. Bunun için belediyelere, bakanlık il müdürlüklerine başvuruda bulunabilir, e-devlet uygulaması üzerinden de öğrenebilirsiniz.
Binalara halk ağzıyla 'çürük raporu' resmi ağızla 'Riskli yapı tespit raporu' alındığında ve bu rapor olumsuz çıktığında 60 gün içinde binanın elektrik ve suyu kesiliyor, tahliyesi yapılıyor ve bina yıkılıyor.
Düzenlemeye göre, İmar Kanunu uyarınca ruhsat alınması gerektiği halde ruhsat alınmadan yapıya başlandığı veya ruhsat ve eklerine veya ruhsat alınmadan yapılabilecek yapılarda projelerine ve ilgili mevzuatına aykırı yapı yapılması halinde yıkım kararı uygulanacaktır.
Devlet izni olmaksızın yapılan yapılar kaçak yapı olarak nitelendirilir. Kaçak yapı yapmanın cezası 500.000- TL ila 25.000.000- TL arasında değişir**.
İnşaat Durdurma ve Yıkım Kararı Görevli ve Yetkili Mahkeme
Belediye veya valilik kararıyla, inşaat durdurma ve yıkımına ilişkin idari özellikleri haiz işlemin icra edilmesi durumunda görevli mahkeme idare mahkemesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri