Sığır, manda, koyun, keçi, deve, tavşan, tavuk, kaz, ördek, hindi türünden evcil hayvanların, 2. Geyik, ceylan, dağ keçisi, yabanî sığır ve zebra gibi vahşi hayvanların, 3. Güvercin, serçe, bıldırcın, sığırcık, balıkçıl gibi kuşların etlerinin helâl olduğunda fakihler görüş birliğindedir.
NOT: MÜSLÜMAN OLAN TÜRK GELENEK VE ADETLERİNDE HINDI KESMEK YOKTUR.
Alimler, yılbaşında hindi etinin yenmesinin doğru olmadığını belirtiyor. 31 Aralık'ta hindi eti yemek Hristiyanlıkla benzeşmedir. Bu sebeple yeni yıl akşamı sofralara hindi eti koyulmamalıdır. Ancak yeni yıl dışında hindi eti tüketilebilir.
Hindi eti leziz bir tada sahip olmasıyla birlikte faydalı bir yiyecektir. Besin değeri son derece yüksek olan bu üründe protein oranı da bir hayli fazladır. Kolesterol ve yağ oranı açısından idealdir.
Hindi ise yılbaşı değil, şükran yemeği olarak bilinirdi. Şükran günü, Amerika'da yaşayanlar, büyük bir ziyafet sofrası hazırlar, geçen yılın nimetlerine şükretmek için bu özel günü kutlardı. 1800'lü yıllardan sonra hindi, zengin İngiliz hanelerinde popüler olmaya başlamıştır.
İlgili 25 soru bulundu
Hindinin ağırlığı ve fırın tiplerine göre değişiklik gösterebilecek hindi pişirme süresinin; 4-5,5 kilogram hindi için 160 derecede 3-3,5 saat olduğunu söylemek mümkün. İç pilavla doldurulmuş hindi için ortalama yarım saat daha katabilirsiniz.
Her kilo başına 30 dakikalık bir pişirme süresi vermeniz ideal olacaktır. Buna göre, 3 kiloluk bir hindinin yaklaşık 1,5 saat kadar pişmesi gerekir. Pişme süresinin yanı sıra, fırın ısısının da önemi büyük elbette. Eğer fırın torbası ya da alüminyum folyo kullanmayacaksanız, fırın ısı ayarınız en fazla 160 olmalı.
Düşük yağ oranıyla kalp dostu
Özellikle yılbaşı sofralarında birinci sırada yer alan hindi eti; insan sağlığı açısından oldukça faydalıdır. Hem yağ hem de kolesterol açısından diğer etlerden daha düşük içeriğe sahipken, tavuk ve sığır etinden daha fazla protein içeren daha ekonomik bir protein kaynağıdır.
Besin değeri açısından değerlendirdiğimizde de hindi etinin, tavuk etine kıyasla daha besleyici olduğunu görüyoruz. Selenyum, kalsiyum, potasyum, bakır içeriği oldukça yüksektir. Bu durum hem bağışıklık açısından avantaj sağlar, hem de kemik sağlığı açısından önemli bir fark yaratır.
Kırmızı et hindi etine göre oldukça pahalıdır ve yemeklerde kullanılması da son derece zahmetlidir. İşte bu sebelerden ötürü hindi eti her alanda daha avantajlı olarak karşımıza çıkmaktadır. Sizler de hindi etini sıklıkla tüketerek, düşük yağ oranıyla bolca protein alma şansına sahipsiniz.
Sual: Yılbaşı kutlamak insanı dinden çıkarır mı? Yılbaşı ve Noel aynı günler midir? Cevap: Hayır.
Yılbaşında ağaç süsleme uygulaması Hristiyanlık ve pagan kültürü kökenli bir gelenektir. 'Kim herhangi bir gruba benzeşirse o da onlardandır. ' (Ebu Davûd, Libas 4) hadisinde de belirtildiği gibi, Hristiyanlar'ın adetlerine uyum sağlamak ve onlara benzeşmek, İslam dininde yasaklanmıştır.
Hindi etinin yararları arasında kansızlığa iyi gelmesi ve kan basıncını düzenlemesi de sayılabilir. Yüksek protein ve düşük yağ oranı hindi etini diyet listelerinin ve kilo verme programlarının favori yiyeceği yapar. Spor yapanlar ise kas kütlesinin desteklenmesi için hindi etini özellikle tercih eder.
Aynı zamanda yılbaşı gecesinde özel yemekler hazırlamak ve kalabalık eğlenceler düzenlemek de yine Hristiyan geleneklerine benzetildiğinden dinen caiz kabul edilmemektedir. Bununla beraber yalnızca yeni bir yılın gelişini kutlamak konusunda tebrikleşmekte herhangi bir dini sakınca görülmemiştir.
Hindi etinin normal günlerde tüketilmemesiyle ilgili bir sorun yok. Ancak âlimler yılbaşında hindi yemenin doğru olmadığını belirtiyor. Niyet yılbaşı kutlamak olmasa bile 31 Aralık'ta hindi eti yemek de bir benzeşmedir. Bu nedenle yeni yıl akşamı sofralarınıza hindi koymamanız son derece önemli.
Amerika kıtasına yerleşen Avrupalılar oradaki hindileri Avrupa'ya gönderince bunlar beç tavuğuyla karıştırılmış ve beç tavuğuna verilen turkey adı hindiye de verilmiş. Diğer dillerde de bu hayvanın adı başka ülkelerle ilişkilendirilmiş. Bizzat Türkçede hindi kelimesi Hindistan'dan gelen, Hint anlamına geliyor.
Pişirilmesi zor olan hindi eti günümüzde çok tercih edilmez. Özel günlerden özel günlere pişirilerek tüketilen hindi eti, 100 gramlık bir porsiyonu bile vücudun ihtiyacı olan proteini fazlasıyla karşılar. Diyet yapanların tavuk ve kırmızı etine oranla hindi eti tüketilmesi tavsiye edilir.
Protein açısından oldukça zengin olan bu gıda kaynağı, sağlığımız açısından da çok faydalıdır. Hindi etinin lezzeti nasıldır? Hindinin bacaklarında, uyluklarında ve kanat kısmında bulunan koyu eti sulu ve lezzetlidir.
Hindi eti magnezyum, çinko, fosfor ve potasyum açısından oldukça zengindir. Özellikle sporcuların mutlaka alması gereken bu minareller, kasların enerjisi için oldukça önem arz etmektedir. B6 ve B12 vitaminlerini de içerisinde bulunduran hindi eti, oldukça önemli bir vitamin kaynağı olarak da öne çıkmaktadır.
Hindi eti, selenyum, kalsiyum, potasyum, bakır içeriği ile öne çıkarken tavuk eti, B6 vitamini, fosfor, niasin ve selenyum kaynağıdır. Protein oranı tavuk etinde daha yüksektir. Hindi eti ise daha besleyicidir.
Banvit Sağlıklı Beslenme Uzmanı Diyetisyen Canan Aksoy, mangal etinin yağsız olması ve bu nedenle de tavuk veya hindi eti tercih edilmesi gerektiğini belirterek şunları söylüyor. "İsteyenler tavuk veya hindi etini tüketmeden önce, derisini ayırıp, eti marine ederek lezzetlendirebilirler.
Hindi eti, yağ içeriği dışında, besin içeriği bakımından tavuk etine çok benzer.
Ancak yapılan araştırmalar ve şeflerin bu sorulara verdiği cevaplara göre sıcak suda yıkamak ya da sirke, karbonat gibi maddelerin desteğiyle etleri yıkamak herhangi bir faydayı beraberinde getirmiyor. Aksine sıcak suda yıkamak etin yapısını bozabiliyor.
Çiğ tavuk ve hindi 1 yıl saklanabilir. Bundan daha uzun süre bekletilmesi sağlık açısından risk taşır.
Etinizin yumuşak olmasını istiyorsanız önemli bir diğer nokta marinasyon sosunun asit dengesi. Özellikle limon suyu, sirke veya yoğurt bu aşamada işinize yarayacak. Sirkeden yana endişeniz olmasın kokusu uçup gidecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri