Tercih listesi oluşturulurken puandan ziyade sıralamaları kriter alınmalı. Son iki sene üzerinden örnek verecek SAY puan türünde 2020 yılında 350 puan alan bir adayın sıralaması 158 bin gelirken, 2021 yılında aynı puan türünde 350 puan yapan adayın sıralaması 90 bin civarındadır.
Yıllara göre değerlendirdiğimizde puanlarda büyük aralıklarda oynamalar olurken başarı sıralarında bu oynamalar çok fazla olmamaktadır. Bu nedenle doğru tercih yapmak için kesinlikle başarı sırası dikkate alınmalıdır.
Üniversite tercihleri doğrultusunda "Yerleştirme Puanları" esas alınacak olup, "Sınav puanları" kısmında yer alan rakamlar alınan ham puanı temsil etmektedir. Yani YKS sonuçları doğrultusunda yerleştirme puanları ve başarı sıralaması, tercihlerde kullanılacak rakamlardır.
Kısaca üniversite tercihlerinde puan mı önemli sıralama mı sorusunun net cevabı için; sıralama daha önemlidir denebilir.
Üniversite Tercihlerinde Tercih Aralığı Ne Olmalı ? Üniversite tercihlerinde puana göre değil, başarı sıralamasına göre tercih yapmamız gerekiyordu. Bu aralığında kendi sıralamamızın %10 üstü ile %20 altı aralığında olmasında fayda vardır.
İlgili 32 soru bulundu
Yani 100 bindeki aday, 60-70 binden başlayıp 100 bine kadar beş veya altı tercih yapmalı. Son tercih kısmında ise, kendi sıralamasından iki kat aşağı doğru yani 200 binden daha geriye doğru 4 civarı tercih yapılmalı. Arada kalan kısma, gerçekçi tercihlerden bir havuz oluşturulmalı.
8. Kural: ÖSYM yerleştirme yaparken, öncelikle adayın Y-AYT veya Y-TYT bilgilerine bakar. O nedenle tercih listenizdeki sıralamanızın önemi kendi istediğiniz bölüme yerleşmenizle bağlantılıdır. Y-AYT veya Y-TYT verisi yüksek olan aday, bir bölümü son sırada da tercih etse de ilk sırada tercih eden adayın önüne geçer.
İSTEDİĞİMİZ ÜNİVERSİTEYİ KAÇINCI SIRAYA YAZDIĞIMIZIN ÖNEMİ VAR MI? Sistem ilk önce yerleştirme puan üstünlüğüne bakar. Kim daha yüksek puan almışsa tercihin kaçıncı sırada yazıldığına bakılmaksızın ilk onu alır. Yerleştirme puanı eşitliğinde OBP'den sıyrılmış sınav puanına bakılır.
Diploma puanı dışında ulaşılabilecek maksimum puan 500'dür. 100 puan ÖSYM tarafından her adaya verilmektedir. Geriye kalan 400 puanın 160'ı TYT'den 240'ı ise AYT'den gelmektedir.
Bunlardan biri Sayısal (SAY) tercihlerinde başarı sırasının yüzde 50 fazlası ile yüzde 50 eksiği göz önünde bulundurularak sıralama yapılması. Örneğin, 10 bin sıralamaya sahip SAY puanı ile bir bölüm isteyen adayın tercihlerini 5 bin-15 bin arasında tutması tavsiye ediliyor.
İSTEDİĞİMİZ ÜNİVERSİTEYİ KAÇINCI SIRAYA YAZDIĞIMIZIN ÖNEMİ VAR MI? Sistem ilk önce yerleştirme puan üstünlüğüne bakar. Kim daha yüksek puan almışsa tercihin kaçıncı sırada yazıldığına bakılmaksızın ilk onu alır.
Adaylar, puana değil sıralamalarına göre tercihte bulunmalı. YKS tercihlerinde, geçen yılın sıralamaları önemli bir faktör olmalı. Daha detaylı incelemeler için YÖK ATLAS verilerine bakılmalı. YKS tercihlerinde adaylar, en fazla 24 tercihte bulunabilecek.
ÖSYM 2023 YKS tercih kılavuzunu yayımladı. Buna göre, YKS tercih işlemleri, 27 Temmuz-8 Ağustos tarihleri arasında yapılacak. Adaylar, en az 180 ve üzerinde puan aldıklarında, ilgili puan türünde öğrenci kabul eden lisans programlarından tercih yapabilecekler.
Son iki sene üzerinden örnek verecek SAY puan türünde 2020 yılında 350 puan alan bir adayın sıralaması 158 bin gelirken, 2021 yılında aynı puan türünde 350 puan yapan adayın sıralaması 90 bin civarındadır.
Bu puan YKS sonucuna da etki eder. Üniversite yerleştirme puanları, Üniversite yerleştirme puanı ise, TYT ve AYT sınavlarında yapılmış netlerden elde edilen puan üzerine OBP eklenmesiyle meydana gelir. Bu itibarla lise boyunca alınan notlar ve OBP puanı YKS'ye doğrudan etki eder.
Peki TYT tercih yaparken ham puan mı yerleştirme puanı mı dikkate alınır? TYT tercihleri için de aynı durum geçerli. Ham puan değil ortaöğretim puanı eklenerek hesaplanan yerleştirme puanı ile tercih yapılır. Sonra bu puanlarla yüksekten başlanarak yerleştirmeler yapılıyor.
TYT'de 80 Net Kaç Puan Getirir? TYT'de 80 net 382,794 puan getirir. 2021 ve 2022 yılında düzenlenen TYT verilerinden hareketle 80 net ile aşağıdaki puanlar alınır. Yapılan puan hesaplamalarında diploma notu 60 puan ve OBP (ortaöğretim başarı puanı) ise 300 olarak kabul edilmiştir.
Bu sınavdan başarılı sayılmak, avukatlık, noterlik, hakimlik ve savcılık gibi hukuk mesleklerine girişin ön şartıdır. Minimum 100 sorudan oluşan ve tamamı test olan bu sınavdan minimum 70 puan alma şartı vardır.
11) TEK TERCİH ÇOK RİSKLİ: Bazı adaylar ya özgüvenle ya da başka gerekçelerle tek tercih yapıp süreci noktalamak isteyebiliyor. Bu yöntem yerleşme şansını riske atan bir tercih tutumu. Her tercih döneminde adayların olağan dışı sürprizlerle karşılaşması muhtemel.
İlk yerleştirme kapsamında tercih yapan 1.008.139 öğrencinin yaklaşık %95'i tercihleri doğrultu- sunda bir ortaöğretim kurumuna yerleştirilmiştir. Bu bağlamda, ilk yerleştirme- de tercih yapan öğrenciler arasında 2021 yılındaki %93 yerleştirme oranı %95'e taşınmıştır.
AYT veya YDT de 180 puana ulaşan adaylar Lisans yani 4 yıllık fakültelere ve yüksekokullara girebilecekler. TYT barajını geçtiğiniz (150) ancak , AYT ve YDT barajını (180) geçemediğiniz takdirde sadece 2 yıllık fakültelere yerleşebiliyorsunuz.
Örneğin ; Başarı sıralaması 20 binde olan öğrencilerin ilk 4-5 binden birkaç tercih yapması, ama tercih yoğunlaşmasının 10-25 bin arasında olması, daha da somutlaştıracak olursak; kendi sırasının yarısı ve yarısı kadar fazlası aralığında liste oluşturulabilirler.
Üniversite tercihleri nasıl yapılır? Sorusunun en kritik cevap durumlarından biri de sınavlarda alınan baraj puanlardır. TYT'de 150 barajını geçen adaylar 2 yıllık ön lisans programları; AYT'de 180 barajını geçen adaylar 4 yıllık ve üstü lisans bölümlerini tercih etmeye hak kazanacaklardır.
Özellikle lisanstan (4,5,6 yıllık) tercih yaparken başarı sıralamasını baz almak gerekiyor. Önlisanstan (2 yıllık) tercih yaparken ise başarı sıralamasına bakıldığı gibi puana göre de tercih yapılabilir” dedi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri