Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) 34 yaş üstü kadınlara devlet üniversitelerinde ek kontenjan, depremzede öğrencilere ise deprem bölgesindeki devlet üniversitelerinde genel kontenjanın dışında ilave yüzde 25 ek kontenjan tanımladığını hatırlatarak detayları hakkında bilgi veren Sarar, şu ifadeleri kullandı.
Sonuçların açıklanmasının ardından ön bilgilendirme kılavuzu yayımlandı ve tercih takvimi de netlik kazandı. Öte yandan geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan, deprem bölgesindeki lise öğrencileri için kendi illerindeki devlet üniversitelerinde yüzde 25'lik ek kontenjan ayrılacağını açıklamıştı.
Milli Eğitim Bakanlığı, Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ve Gaziantep'in İslahiye ile Nurdağı ilçesinde görev yapan veya yeni göreve başlayacak öğretmenlerin daha yüksek hizmet puanı alacağını açıkladı. Milli Eğitim Bakanlığı, deprem bölgesindeki öğretmenlere yüksek hizmet puanı verileceğini duyurdu.
Depremzede öğrencilere ayrılan kontenjan ne kadar? Deprem bölgesindeki üniversitelerin mevcut genel kontenjanlarında bir değişikliğe gitmeden her bir program için yüzde 25 ekstra deprem kontenjanı tanımlanarak bu kontenjanlar belirlendi.
"Deprem bölgesinde ikamet edip ikametinin dışında farklı bir sınav merkezine atanmış adaylarımızın ulaşım ve barınma ihtiyaçları (öncelikle KYK yurtları olmak üzere), valilikler ve kaymakamlıklar üzerinden yapılacak başvurularla AFAD koordinasyonunda karşılanacak, adaylarımız kesinlikle mağdur edilmeyecektir.
İlgili 34 soru bulundu
YKS başvuru ve sınav tarihleri belli oldu: Depremzedelerden başvuru ücreti alınmayacak. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) 17-18 Haziran'da düzenleneceğini ve başvuruların bugün başladığını açıkladı.
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığı, 2023 Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (2023-YKS) ikamet ettiği sınav merkezi dışında girecek depremzede adaylara ulaşım ve barınma desteği sağlanacağını bildirdi.
Yükseköğretim programlarının 2023-YKS sonuçlarına göre yapılan genel yerleştirme sonunda boş kalan veya kaydolmama nedeniyle dolmayan kontenjanlarına ÖSYM tarafından merkezi olarak ek yerleştirme yapılacak. Merkezi yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar, ek yerleştirme için başvuramayacak.
YÖK, depremin yıktığı dört ildeki üniversitelerde öğrenim gören öğrencilere, talepleri halinde kayıtlı oldukları programla eşdeğer ve öğretim dili aynı olan diğer devlet üniversitelerindeki programlarda özel öğrencilik hakkı verilmesini kararlaştırdı.
"Deprem bölgesi illerimizdeki devlet üniversitelerimizde, bu öğrencilerimiz için genel yerleştirme dışında yüzde 25 oranında ayrı bir kontenjan ayıracağız. Bu öğrencilerimiz, ülke genelindeki sıralamanın dışında kendi aralarındaki puan önceliğine ve tercih sırasına göre ayrılan ilave kontenjanlara yerleşebilecek.
Türkiye. ÖSYM başkanının yaptığı açıklamaya göre 3,5 milyon YKS katılımcısından 1 milyon kadarı deprem bölgesinden olduğu için sınav ücretinden muaf tutuldu.
"Depremzedelerimize tanımlı bu ek kontenjan, deprem bölgesinde yer alan Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji, Adıyaman, Çukurova, Dicle, Fırat, Gaziantep, Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji, Harran, Hatay Mustafa Kemal, İnönü, İskenderun Teknik, Kahramanmaraş Sütçü İmam, Kahramanmaraş İstiklal, Kilis 7 Aralık, ...
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, başvuruları bugün başlayan Liselere Geçiş Sistemi'ne ilişkin, deprem bölgesindeki öğrencilerin, isterlerse bölgelerindeki okullarda, istemezlerse farklı illerdeki istedikleri okullarda sınava girebileceklerini söyledi.
Ek puanlı yerleştirme hakkı meslek lisesi mezunlarına tanınmaktadır. Bu ek puanlı sonuç hesaplanırken öğrencinin okuduğu lise ve bölümle ilgili tercihler yapması hâlinde sahip olacağı puandır. Öğrencinin okuldan alacağı puan yalnızca okunan bölümle alakalı tercihler yapması hâlinde verilir.
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı
Depremzede adaylar tercih sayısına bağlı olarak ve önceliklerine göre tercih sırasını gözeterek, genel kontenjanlarla birlikte kendilerine ayrılan ilave kontenjan kapsamındaki programlardan tercih yapabilecek.
Ek puanlı yerleştirme hakkı meslek lisesi mezunlarına tanınan bir puan türüdür. Ek puanlı sonuç hesaplanırken öğrencinin okuduğu lise ve bölümle ilgili tercihler yapması hâlinde sahip olacağı puan türü, yalnızca öğrencinin okuldan alacağı puan yalnızca okunan bölümle alakalı tercihler yapmasıyla kullandırılır.
Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Malatya'dan NTV canlı yayınına telefonla bağlandı. Bölgede eğitimin nasıl devam edeceğine ilişkin açıklamalarda bulunan Bakan Özer, "deprem bölgesindeki okullarda eğitim gören öğrenciler için ikinci dönemde devam koşulu aranmayacağı"nı belirtti.
[email protected] adresine e-posta yoluyla iletebileceklerdir. Ayrıca isteyen öğrenciler KMÜ Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına yüz yüze başvurabilecektir.
Deprem bölgesinde üniversiteler hibrit eğitim modeliyle açılacak. 5 ilde bazı bölüm ve sınıflar uzaktan eğitim alacak. Kararı üniversite yönetimleri illerdeki duruma göre verecek. Türkiye genelinde birçok üniversitenin açılışıysa Ekim ayına kaldı.
YERLEŞEMEYEN ÖĞRENCİLER NE YAPACAK? Üniversiteye yerleşemeyen öğrenciler için ek yerleştirme fırsatı olacak. Ek yerleştirmede kontenjanlar üniversite kayıt işlemleri sona erdikten sonra açıklanacak.
YKS puanı ile bir programa yerleştirilen adayın puanı her sene düşmez. Sadece yerleştirilen yılın bir sonraki yılında puanı düşer. Örneğin, 2023 yılında sınava girip tercih yaparak bir bölüme yerleşildiğinde, 2024 yılındaki sınavda diploma puanı yarı yarıya düşecek.
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından herhangi bir üniversiteye yerleşemeyen öğrenciler ek tercih başvurusunda bulunabilecek. Aynı ilk tercihlerde olduğu gibi adaylar T.C. kimlik numarası ve aday şifreleriyle 2 ve 4 yıllık bölümleri tercih edebilecek.
Depremzedelerden sınav ücreti alınmayacak
ÖSYM'den yapılan açıklamaya göre, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ve Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS)'de olduğu gibi bugün başvuruları başlayan DGS'ye deprem bölgesinden başvuru yapan adaylardan sınav ücreti alınmayacak.
" 06.02.2023 tarihli depremler sonrasında, 17-18 Haziran 2023 tarihlerinde uygulanacak olan 2023-YKS' ye ikamet ettiği sınav merkezi dışında girecek depremzede adaylara ulaşım ve barınma desteği sağlanacaktır.
Bildiğimiz gibi geçen sene bu sınava başvuran öğrenci sayısı 3 milyon 228 bin iken bu sene 3 milyon 500 binin üzerinde, yani yaklaşık 300 binin üzerinde fazla başvuru var. Özellikle deprem bölgesindeki 11 ilde geçen sene başvuru sayısı 550 bin iken bu sene 900 bine yakın başvuru var.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri