Akıllı sayaç elektronik bir cihazdır. Elektrik enerjisi tüketimi, voltaj seviyeleri, akım ve güç faktörü gibi bilgileri kaydeder. Akıllı sayaçlar, tüketim davranışının daha net olması için tüketiciye sistem izleme ve müşteri faturalandırması için elektrik tedarikçilerini iletir.
Elektrik Sayacı Çalışma Mantığı
Diskin bağlı olduğu numaratör de diskle birlikte dönerek devreden geçen akımı ölçer. Elektronik sayaçlarda da benzer bir çalışma şeklinden bahsetmek mümkündür ancak burada mekanik sayaçlardan farklı olarak devreden geçen akım ve gerilim aynı anda ölçülür.
T1: Gündüz (07.00-18.00) tarifesinde tüketilen elektrik miktarı. T2: Puant (18.00-23.00) saatlerinde tüketilen elektrik miktarı. T3: Gece (23.00-07.00) saatlerine denk gelen elektrik tüketimi.
Sayacınızın üzerindeki mavi düğmeye basarak T1-T2-T3 endekslerini alabilirsiniz; bu değerleri bağlı bulunduğunuz dağıtım şirketinize ileterek fatura kesilmesi gerektiği bilgisini paylaşabilirsiniz.
Elektrik sayaçlarındaki ilk endeks, fatura kesilen son tarihe kadarki elektrik tüketim miktarını, son endeks ise mevcut elektrik tüketim miktarını ifade eder. İlk endeks ile son endeks arasındaki fark, fatura kesilen son tarihten itibaren tüketilen elektriği gösterir.
İlgili 21 soru bulundu
Siyah renkli kilit işareti: Klemens kapağı açıldı işaretidir. Pil işareti: Sayaç pilinin zayıfladığının göstergesidir. L1 L2 L3:Faz gerilim göstergesi.(Bu fazlardan herhangi birinin enerjisi kesik ise o faza ait gerilim sembolü (L1 L2 ya da L2)gözükmez.
T2, T1'den önceki saatlerde, genellikle 06:00 ile 17:00 saatleri arasında olan orta seviyede elektrik talebi zaman dilimidir. T3 ise, gece boyunca, genellikle 22:00 ile 06:00 saatleri arasında olan en düşük elektrik talebi zaman dilimidir.
Eğer kırmızı renkte bir mühür varsa elektriğin kaçak kullanıldığını ya da elektrik borcun ödenmediğine dair bilgi sunar.
Demand periyodu onbeş dakika olup, sayaçlar, demand ölçüm periyodunun beş, on, onbeş, yirmi, otuz ve altmış dakikaya ayarlanabilmesi özelliğini taşır. Bu tür sayaçlarda demand ölçüm değeri göstergede P sembolü ile gösterilir.
Elektrik Fiyatları 2023
Ocak 2023 itibariyle standart ulusal tarifenin vergiler dâhil 1 kW elektrik birim fiyatı, düşük kademede (aylık 240 kilovat saat ve altı tüketimlerde) 1.73 TL, tüketimin 240 kW/sa üzerine denk gelen yüksek kademeli bölümünde ise 2.60 TL'dir.
Bir ürünün ne kadar elektrik tükettiğini öğrenebilmek için kw hesaplaması yapılır. Bunun için cihazın tükettiği elektrik gücü watt cinsinden ilgili zaman dilimi ile çarpılır ve daha sonra 1000'e bölünür.
Ülkemizde mesken aboneleri için 1 kWh elektrik fiyatı aylık toplam 240 kWh'e kadar 1,48 TL, 240 kWh'ten fazlası için 2,22 TL'dir. Bu tutarlara tüm vergiler (enerji bedeli, dağıtım bedeli, elektrik tüketim vergisi ve katma değer vergisi) dahildir.
Elektrik sayaçları, faz sayısına göre de Monofaze ve Trifaze olarak ikiye ayrılır.
Elektrik sayacı, güç ve bu gücün uygulandığı tüm zamanı ölçer. Bu nedenle de ölçümün birimi ise, Wh (Waat/saat) 'dir. 1.000 katı olan kWh (kilowatt/saat) ve 1.000.000 katı olan MWh (megawatt/ saat) gibi çeşitli birimleri de kullanılır.
Elektrik sayaç numarası, dairelerin girişinde yer alan sayaç makinesinin üzerinde barkod halinde bulunur.
Sayaç mühürleri, sayaçlara yetkisiz kişiler tarafından dışarıdan müdahale edilmesini engelleyen bir güvenlik ürünüdür.
Mühür Bozma (Fekki) Suçunun Cezası (TCK 203)
Mühür bozma suçunun cezası, 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası veya adli para cezasıdır (TCK md. 203). Yani, fail hakkında ya hapis cezası ya da adli para cezası verilecektir. Her iki cezanın aynı anda verilmesi mümkün değildir.
5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 203. Maddesi "Kanun veya yetkili makamların emri uyarınca bir şeyin saklanmasını veya varlığının aynen korunmasını sağlamak için konulan mührü kaldıran veya konuluş amacına aykırı hareket eden kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır."
➢3 fazlı 4 telli sayaç, Üç fazlı, nötrlü ve nötrü topraklanmış sistemlerde dengesiz yüklerin çektikleri enerjinin ölçülmesinde kullanılır. Her fazın enerjisini ayrı ayrı ölçüp bunların toplamını verecek şekilde yapılmıştır. Üç ölçme sistemleri yani üç akım, üç gerilim bobinleri vardır.
Sayacın yerinde olmadığı, çalındığı durumda elektrik dağıtım şirketine başvuru yapılmalıdır. Başvuru Müşteri Hizmetleri Merkezlerine yapılmalıdır. Bu başvuru esnasında polis, itfaiye gibi resmi kurumlar tarafından sayacın yerinde olmadığına dair düzenlenen tutanakların sunulması gerekmektedir.
Elektrik sayacı, elektrik enerjisi üretilen veya tüketilen devrelerdeki üretilen ya da tüketilen işi direkt olarak ölçen ölçü aletine denir. Elektrik sayaçlarının hem doğru akım (DA veya DC) devrelerinde hem de alternatif akım (AA veya AC) devrelerinde kullanılabilen türleri vardır.
En uygun olan tarife 22:00-06:00 arasında. Bulaşık makinası, çamaşır makinası ve diğer elektrikli ev aletlerini saat 10'dan sonra kullanırlarsa ödeyecekleri bedel daha az olacaktır. Tüketimin en pahalı olduğu saat, saat 5 ile 10 arası." Elektriğin en çok tüketildiği saatler 17 ile 22:00 arası.
Üç zamanlı tarife abonesi olan tüketiciler, 30 Ekim`den itibaren ucuz elektrik dilimini saat 22.00'de değil 23.00'ten itibaren alabilecek. Elektrik faturalarımızda; Gündüz dönemi: Saat 06-17, Puant dönemi: Saat 17-22, Gece dönemi: Saat 22-06 olarak uygulanmakta idi.
"06.00-17.00 arası gündüz dönemi, elektriğin en pahalı olduğu zaman dilimi 17.00-22.00 arası puant dönemi ve elektriğin en ucuz olduğu zaman dilimi 22.00-06.00 arası gece dönemidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri