Yükseköğretim Kurumları Sınavı, Türkiye'de ÖSYM tarafından 2017-2018 eğitim öğretim yılından itibaren uygulanmaya başlanan ve her yıl yapılan ortaöğretimden yükseköğretime geçiş sınavı sistemi.
YKS nedir kimler girebilir? YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı), Türkiye'de üniversitelere giriş için yapılan bir merkezi sınavdır. YKS'ye genellikle Türkiye'de lise eğitimini tamamlayan veya denklik işlemiyle lise diploması alan öğrenciler katılabilir.
Sınav oturumları nelerdir? YKS 1. Oturum Temel Yeterlilik Testi (TYT): YKS'nin 1. Oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) tüm adaylar için zorunludur (2018-TYT puanı 200 ve üzeri olanlar, istedikleri takdirde 2019-TYT'ye girmeden YKS'nin diğer oturumlarına girebileceklerdir.).
2024 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2024-YKS), 8-9 Haziran 2024 tarihlerinde yapılacaktır. 8 Haziran 2024 tarihinde Temel Yeterlilik Testi (TYT), 9 Haziran 2024 tarihinde sabah oturumunda Alan Yeterlilik Testleri (AYT), öğleden sonra oturumunda Yabancı Dil Testi (YDT) uygulanacaktır.
Ortaöğretim kurumlarının (lise veya dengi okullar, açık öğretim liseleri, yurt dışı okulları) son sınıfında olanlar veya bir ortaöğretim kurumundan mezun olanlar sınava başvurabilirler.
İlgili 29 soru bulundu
YKS, öğrencilerin girdiği sınavlardan biridir. Liseyi bitiren öğrenciler, YKS sınavına girerek bir puan elde eder ve elde edilen puanla üniversite tercihlerini gerçekleştirir.
YKS; Temel Yeterlilik Testi (TYT) ve Alan Yeterlilik Testi (AYT) olmak üzere iki sınav ve üç oturumdan oluşmaktadır. Türkçe, Matematik, Sosyal Bilgiler ve Fen Bilimleri sorularından oluşan Temel Yeterlilik Testi (TYT), adayların sözel ve sayısal alanda temel bilgi, beceri ve yeterliliklerini ölçen sınavdır.
Her oturum için sınav ücreti ise 295 TL olarak belirlendi. Peki, 2024 YKS başvurusu nasıl yapılır?
YKS'ye başvuran tüm adayların, Temel Yeterlilik Testine (TYT) katılmaları zorunludur. Şurada Paylaş! Diğer oturumlar (AYT ve YDT) ise isteğe bağlıdır. Ancak TYT sınavına girmeyen adaylar, diğer oturumlara katılsalar da puanları hesaplanmaz.
YKS GEÇ BAŞVURU TARİHİ 2024
Normal şartlarda üniversite sınavı başvuru ücreti her oturum için 290 TL olarak belirlenmişti.
TYT'de 150 barajını geçen adaylar 2 yıllık ön lisans programları; AYT'de 180 barajını geçen adaylar 4 yıllık ve üstü lisans bölümlerini tercih etmeye hak kazanacaklardır. Bir aday ÖSYM tarafından kendisine tanınan tercihte bulunma haklarının tamamını kullanmak zorunda değildir.
TYT sınavının genel sınava olan etkisi ise %40'tır.
Bunlar; TYT puan türü YKS Eşit Ağırlık (EA) puan türü
Bütün bunlara rağmen AYT sınavında sorulan sorular, öğrencilerin alanları hakkında daha net bir bilgi gerektirdiğinden, AYT sınavının TYT sınavına göre daha zor bir sınav olduğu söylenebilir.
Ön lisanstan mezun olan adaylar ise ortaöğretim KPSS'ye giremez. Ön lisans 2. sınıf okuyanlar ile ön lisans mezunları çiftli yıllarda yapılan KPSS'ye girmeye hak kazanırlar. Ön lisanstan mezun olan adaylar ise ortaöğretim KPSS'ye giremezler. Lisans mezunu sayılan bir aday ön lisans/ortaöğretim sınavına giremez.
Sınava Giriş ve Kimlik Belgesi ile özel kimlik belgesini yanında bulundurmayan bir aday ileri süreceği neden ne olursa olsun sınava alınmayacaktır. Aday başı açık ve kılık kıyafeti ilgili mevzuata uygun bir şekilde gelmemişse sınava alınmayacaktır. Başı örtülü adaylar sınava alınsa bile sınavları geçersiz sayılacaktır.
TYT'de 150 puan barajını geçerek ikinci oturum AYT'de alacağınız puanı kullanarak tercih yapabileceksiniz. Üniversite sınavına girmeden önce mutlaka yanınıza almanız gereken belgeler var. Bunlar sınava giriş belgeniz ve nüfus cüzdanınız. Bununla beraber, 2021-YKS için HES Koduna sahip olmanız gerekiyor.
Yeni düzenleme ile sadece tüm (2 yıllık) Önlisans Bölümleri TYT puanı ile alım yapacak, 4 yıllık yüksekokullar, lisans bölümler AYT veya YDT puanı ile alım yapacak.
TYT 2 yıllık, AYT 4 yıllık ve Yabancı Dil Testi (YDT) de yabancı dil üniversite bölümlerini tercih edecekler için uygulanıyor.
AYT'ye girmeyen ve yalnızca TYT oturumuna katılanlar tercih yapabiliyor. Tercihini sadece TYT olarak belirleyenler, TYT puanı ile 2 yıllık önlisans bölümleri üzerinden tercih yapabiliyor. 2 yıl öğrenim süreci bulunan bölümlere sadece TYT'ye girerek tercih yapılabilir.
23 Mart 2024
Yükseköğretim Kurulu tarafından yayımlanan ve yurt dışındaki üniversitelere kayıt olmak isteyen Türk öğrencilere YKS'ye girme şartı getiren yönetmelik dolayısıyla mağduriyet yaşanmaması için sağlanan ikinci geç başvuru 25-28 Mart 2024 tarihleri arasında yapılabilecek.
TYT AYT SINAV BAŞVURU ÜCRETİ NE KADAR? Toplamda, TYT ve AYT'ye girecek lisans adayları 590 TL, sadece TYT için ön lisans tercihi yapacaklar 295 TL ödeyecek. Üç oturuma katılanlar ise 885 TL ödemeli.
Fotoğraflı Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı ve e-Devlet şifresi olan adaylar, başvuru merkezlerine gitmeden ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine (AİS) kendileri çevrimiçi kayıt yaptırabilir ve sınavlara başvurularını bireysel olarak elektronik ortamda gerçekleştirebilirler.
TYT'de 85 net 396,999 puan getirir. 2021 ve 2022 yılında düzenlenen TYT verilerinden hareketle 85 net ile aşağıdaki puanlar alınır. Puan hesaplamaları, okul puanı yani OBP (ortaöğretim başarı puanı) 300 ve diploma notu ise 60 puan olarak kabul edilerek yapılmıştır.
TYT, Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın ilk oturumudur. Bu sınavlara girebilmek için öğrencilerin lise 12. Sınıf öğrencisi ya da mezunu olması gerekir. Bu sınav kapsamında öğrenciler birçok dersten sorumludur.
İlk olarak Temel Yeterlilik Testi (TYT) oturumuna girilir. TYT, bir üniversiteye yerleşebilmek için zorunlu bir sınavdır ve ilk aşamayı temsil eder. Testin amacı mantıksal düşünme, akıl yürütme, değerlendirme ve düşünme temelli problem çözme becerilerini ölçmektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri