Açık ve ekili araziler, kıraç, taşlık çalılık bölgeler ve kurak bölgeler ve bayırlar yaşam alanlarıdır.
Yayılışı: Ülkemizin tamamında yaygın bir şekilde görülen yaz göçmeni ve geçit türüdür. Doğu Karadeniz'in sahil kesimleri haricinde ülkemizin hemen hemen her yerinde üremektedir.
Açık genellikle hafif kurak alanlarda, kayalık, az ağaçlı alanlarda, sık olmayan ormanlarda yaşar. Yuvasını ağaçlara yapar. Beslenmesi sürüngen özellikle yılanlar ve kertenkeleler ile beslenir.
Kartallar, doğal yaşam alanlarında yuva yaparak ürerler. Yuva yapımı genellikle Mart ve Nisan aylarında gerçekleşir. Dişi kartal genellikle 2-3 yumurta yapar ve bu yumurtalar 35-45 gün boyunca kuluçkaya yatar. Erkek kartal, kuluçka süresince dişiye yardımcı olur ve yiyecek sağlar.
Yaşayan en büyük kartal: Steller Deniz Kartalı, Haliaeetus pelagicus (Pallas, 1811). Ağırlığı 9 kilogram'a, kanat açıklığı 2.45 metreye. ulaşan Rusya, Kore ve Japonya'da görülen yırtıcı.
İlgili 27 soru bulundu
Kanat açıklığı 190-210 santimetre, boyları ise 75-80 santimetre kadar olabilir. Ağırlığı 3 – 5,5 kilogram arasındadır.
Ancak genel olarak yılanlar en çok kemirgen yemeyi severler. Bu nedenle en çok yedikleri canlı türü de kemirgenlerdir. Kemirgenler, kemirici olarak bilinen bir takımdır. Memeli sınıfında bulunan bu takımda yılanların en sevdiği hayvanlar olan sincaplar, tavşanlar, mirketler, diğer sürüngenler, hamsterlar yer alır.
Yaşam şekli
Tüm Dünya'da yayılmıştır ve suyun yakınındaki (göller, nehirler, deniz kıyıları)nda bulunurlar. Başlıca üreme noktaları Avrupa'dır. Az sayıda lokal olarak İskoçya, Orta Avrupa, Portekiz'in güneybatı noktalarıdır. Kanarya adalarında üreme kolonileri vardır.
Kaya kartalı, kayalık ya da ormanlık yüksek dağlarda yaşayan en büyük kartallardan. Üstelik Avrupa'da, Asya'da, Amerika'da ve Kuzey Afrika'da görülen oldukça yaygın bir kartal türü. Ülkemizin hemen her bölgesinde, özellikle İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerimizde görülür.
Dünyanın en büyük kartal türü olan Harpia Kartalı, uzun boyu ve güçlü pençeleriyle herkesi şaşırtıyor.
Kartallar, atmacagiller familyasından bir hayvandır ve yırtıcı kuşlar kategorisine girer. Ortalama olarak yaşam süreleri ise 20 ile 30 yıl arasındadır. Kel kartallar 20-30 yıl yaşarken taçlı şahin kartalları ise 14-15 yıl yaşarlar.
Kartal, kuş türleri içinde en uzun yaşayanıdır. 70 yıla kadar yaşayan kartallar vardır. Ancak bu yaşa ulaşmak için 40 yaşlarındayken çok ciddi ve zor bir kararı vermek zorundadır.
Kartallar genel olarak diğer uçan yırtıcılardan daha iri ve daha güçlüdürler ve kafa yapıları daha büyüktür. Şahinler öbür yırtıcı kuşlardan geniş kanatları ve yanlara doğru açılan yuvarlak kuyruklarıyla ayırt edilebilir. Atmaca kanatları geniş ve oldukça kısa, bacakları ve kuyrukları görece uzundur.
Harpia kartalı, 8-10 kg ağırlığı ve 2 m'yi bulan kanat açıklığıyla en güçlü kartal türleri arasında yer almaktadır.
Kar yağmaması iz sürmeyi zorlaştırıyordu. Av için uygun bir zaman değildi. Kolundaki kuşun sakin ve tetikte olmasını sağlamak için gözlerini kapatmıştı. Dağın eteğine birkaç et parçası yerleştirdikten sonra kartalın gözlerini açarak uçurdu.
Kel kartal (Haliaeetus leucocephalus) Kuzey Amerika'da bulunan yırtıcı bir kuştur. Dağılımı Kanada ve Alaska'nın çoğu tüm kıta ABD'si ve Kuzey Meksika'yı içerir. Bol gıda bulunan açık su kütlelerinde ve yuvalama için yaşlı ağaçlarda bulunur. Kel kartal aslında kel değildir.
Bu bölgeler Bolu, Gerede Bölgesi ve Trakya.
Yılanlar genellikle keskn kokulardan hoşlanmazlar bu nedenle bulunduğu bölgelere kükürt ve kireç koymak onları bulundukları ortamdan tamamen uzaklaştıracaktır. Ayrıca yılanı uzaklaştırmak için bulunduğu bölgeye naftalin koymakta bir diğer etkili yöntemdir.
Kirpiler yılanların en büyük düşmanlarıdır. Kirpilerin azalması ve göçmen kuşların da gecikmesi, yılanların daha fazla olmasına neden oldu.
Yılanlar çoğu zaman avlarını ısırırlar, ancak sık görülmese de, genellikle savunma amaçlı olarak insanları ısırdıkları da olur. Çoğu yılan zehirsizdir ve avlarını genellikle zehir kullanmadan boğarak öldürürler.
GEZEGENDEKİ EN BÜYÜK KARTAL TÜRÜ
Harpia Kartalları aynı anda hem inanılmaz hem de tuhaf görünüyor. Harpia kartalları, dünyadaki yağmur ormanlarında bulunan en büyük ve en güçlü canlılardır.
Haliaeetus leucogaster
Hindistan ve Sri Lanka'dan Güneydoğu Asya boyunca Avustralya'ya kadar olan bölgede deniz kıyılarında ve ana suyollarında yaşayan ve göçmen olmayan ak karınlı deniz kartalı su kenarında avlanır ve ürer. Diyetinin yarısına yakınını balıklar oluşturur.
Oldukça zeki olan kartallar, avlarını yakalamak için oldukça iyi plan yapar. Avlarını yakama konusundaki ısrarları ile ellerinden gelen tüm gayreti gösterirler. Korkusuz olan bu muazzam hayvanı hazırlanan testte bulmak için sizin de dikkate ve kıvrak bir zekaya ihtiyacınız var.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri