Toprağa biraz can suyu verdikten sonra bir bıçak yardımıyla dalların gireceği kadar boşluk oluşturulur. Bu boşluğa bitkiden koparılan uzun dallar yerleştirilir. Sonrasında bitkinin toprağa yerleşmesi için diplerine hafifçe bastırılır. Yılbaşı çiçeği dikimi bitince su verilmesi gerekir.
Yılbaşı çiçeğinin topraktan ayrıştırıldığı kök suya konularak hemen hemen üç gün bekletilir. Sonrasında ise o kök farklı bir saksıya dikilmelidir. Saksıya dikilir dikilmez çiçeği biraz sulamak, çiçeği daha diri tutacaktır. Ayrıca çiçeğin bütün kökleri saksının içinde bulunmalıdır.
Yılbaşı çiçeği çoğaltma işlemleri için yaprakları ek kısımlarından koparmak yeterli oluyor. Tohum ve çelikleme yöntemi ile kolaylıkla çoğaltılabilen yılbaşı çiçeklerini, bitkinin boğumlu yapraklarından koparıp toprağa dikmek gerekiyor. Doğrudan dikilen yaprakların kısa sürede kök saldığı ve büyüdüğü görülebiliyor.
Yılbaşı çiçeği en çok doğal humuslu, kara toprakta gelişme gösterir. Çabuk büyümesi ve çiçek açması için toprağına bir miktar kuru çay koyabilirsiniz. Eğer çiçeklenme zamanı geciktiyse sulama suyuna çiçek açtırıcı vitaminler koyarak 15 günde bir toprağı bu şekilde sulanmalıdır.
Direkt olarak güneş ışığına maruz kalmayı sevmeyen çiçek, aydınlık odaları sevmektedir. Güneşi direkt olarak almayan, ancak sürekli olarak aydınlık kalan bir odada çiçek, hızlı bir şekilde büyür. Çiçek, gün ışı aldığı yöne eğilim gösterebilir. Gün ışığını yeterince almayan kısmı düzenli olarak güneşe çevrilmelidir.
İlgili 33 soru bulundu
Güneş ışığı ve ortam: Aydınlık alanları seven bir bitki olduğundan kış ayları boyunca onu güneş ışığı alabilen yerlerde gönül rahatlığıyla yetiştirebilirsiniz.
Saksısı ise küçük olmamalıdır. Toprakla köklerin rahat bir şekilde sığabileceği büyüklükte bir saksı tercih edebilirsiniz.
Yılbaşı Çiçeği Neden Büyümüyor? Bakımı nispeten kolay bir bitki olan yılbaşı çiçeği serin ortamda olduğu ve gerektiği şekilde sulandığı sürece her sene çiçek açacak ve büyümeye devam edecektir. Çiçek açtığı dönemde ve sıcak yaz aylarında düzenli sulamalısnız.
Yılbaşı Çiçeği Kaç Günde Bir Sulanır? Yılbaşının vazgeçilmez çiçeği olan Kokina, suyu çok fazla sevmez. Bu nedenle haftada 2 kez çiçeğinizi sulamanız yeterli olacaktır.
Saksı Değişimi
Bu işlemi ilkbaharda yapmalısınız.. Çok gözenekli bir alt tabaka kullanın, böylece sulama sırasında su iyi süzülür ve kökler hava alma imkanına sahip olurlar.
Toprağa bırakılan bitki kısa sürede köklenir. Yılbaşı çiçeği suda köklendirme sırasında bitkiden 2 veya 3 boğum olacak şekilde yaprak koparılır. Bunlar bir bardak içine konur ve üzerine bir boğumu geçecek kadar su eklenir. Bu yaprakların çok soğuk olmayan bir ortamda yaklaşık 3 hafta içinde köklendiği görülür.
Yılbaşı çiçeği budama için çiçekleri döküldükten sonra işlem yapmalısınız. Bu bitkinin budanması için en doğru zaman ilkbahar ayları olacaktır. Çok fazla dallanan ve budaklanan bölgelerde steril bir makas yardımıyla budama yapabilirsiniz. Doğru budandığında kestiğiniz bölgelerden tekrar dallanacaktır.
Senede bir kere açan bu çiçeğin toprağı suyu tutmalı ve havadar olması gerekir. Özellikle doğal ve humuslu bir toprak tercih eder. Eğer çiçek açmama problemi fark ettiyseniz toprağı bu şekilde değişebilirsiniz. Ayrıca kokina çiçeği kokina tomurcuk halindeyse kesinlikle yerinden oynatılmamalıdır.
Suda köklenen çiçekler; telgraf çiçeği, kurdele çiçeği, pothos sarmaşığı ve dua çiçeği olarak sıralanmaktadır. Bu çiçek çeşitlerini kolaylıkla suda köklendirebilirisiniz. Çiçeklerin suda köklenmesi için suyun bazı niteliklere sahip olması gerekmektedir.
Su ihtiyacı köklerinden giderilmelidir. Haftada 1 kök kısımlarını 1 gün süreyle suda bekletmeyi deneyebilirsiniz. Kokinanın köklerine su vermek ancak bitkinin ömrünü uzatacaktır. Kokinalar hem çok soğuk havalardan hem de çok sıcak ortamlardan hoşlanmazlar, bu yüzden evinizin en serin yerine konumlandırmalısınız.
Mor, pembe, sarı, beyaz, lila, turuncu hatta ebruli gibi renkler barındıran oldukça geniş bir renk skalası vardır. Yeşil yapraklarının etli, yuvarlak ve boğumlu yapısı, bitkiye oldukça farklı bir hava katar. Çiçek yaprakları ise ince, uzun ve sivri uçlu bir yapıya sahiptir.
YILBAŞI ÇİÇEĞİ NEDEN ÇİÇEK AÇMIYOR ARKADAŞLAR YILBAŞI ÇİÇEĞİ SAKSI SI KÜÇÜK OLMALI ÇİÇEK AÇMASI İÇİN. YILBAŞI ÇİÇEĞİ NİN BİR TAKIM İSTEKLERİ VAR YERİNE GETİRİRSENİZ MUTLAKA ÇİÇEK AÇACAKTIR. YAZIN YILBAŞI ÇİÇEĞİ Nİ KOYU GÖLGE VE KILIMA GİBİ SERİN YERE KOYMAYIN.
Toprağı nemli tutmak önemlidir ancak köklerin sürekli su altında kalmadığından emin olunuz. Köklerin fazla suya maruz kalması çürümeye yol açar ve bu gibi durumlarda kök, gövde ve yaprağa su taşıyamadığı için yapraklarda sararma görülmeye başlar.
Kokina çiçeği çok yıllık bir bitkidir. Tohum, çelikleme veya boğumlu yapraklarından toprağa dikme yöntemiyle çoğaltabilirsiniz. Çok yoğun yaz güneşi almaması gerekir. Ortam sıcaklığı oda sıcaklığında olabilir.
Yılbaşı Çiçeği Ne Zaman Açar? Kaktüsgillerden olduğu için sene boyunca yeşilliğini koruyan yılbaşı çiçeği kış mevsiminde çiçek açar. Farklı renkteki çiçekleri salkım şeklinde dökülebilir. Çoğunlukla aralık sonu, ocak başı açtığı görülen bu bitki de lakabını bu zaman aralığından almaktadır.
TOMURCUKLAR KIRMIZI KALMALI
Kokina çiçeği ile dilek tutma geleneği olduğunu da anlatan Düver, “Rivayet o ki eğer yılbaşında kokina çiçeği alıp dilek tutarsanız, çiçek bir yıl boyunca solmamasını sağladığınızda dileğiniz kabul olur.” Şeklinde konuştu.
ŞANS GETİRECEĞİNE İNANILIR
Efsanelere göre eve alınan kokina çiçeği mutluluk, huzur ve şans getirir. Bu nedenle yılbaşının en gözde sembollerinden birisi olması şaşırtıcı değildir.
Yılbaşı Çiçeği'ni aldığımız zaman, toprağını bilmediğimiz için toprak değişimi yapılması gerekir. Fakat, bu tür bitkiler satışa genellikle tomurcuklu haliyle kış aylarında çıkmaktadır. Tomurcuktayken toprak değişimi yapmak, tomurcukların dökülmesine neden olabilir.
Kokina çiçeği bakımı, oldukça kolaydır. Kokina çiçeği vazoda suya konulur mu diye merak ediyorsanız, evet konulabilir. Ancak suyun kokina çiçeğinin yapraklarına değmemesine dikkat etmelisiniz. Aksi halde yapraklar çürüyebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri