Güneşi direkt olarak almayan, ancak sürekli olarak aydınlık kalan bir odada çiçek, hızlı bir şekilde büyür. Çiçek, gün ışı aldığı yöne eğilim gösterebilir. Gün ışığını yeterince almayan kısmı düzenli olarak güneşe çevrilmelidir. Böylece çiçeğin saksı içinde eğilmesi engellenmiş olur.
Çiçeği geliştirmek ve hızlı bir şekilde serpilmesini sağlamak için doğal humuslu kara toprak kullanılıyor. Çiçeğin çabuk açması ve büyümesi için toprağa bir miktar kuru çay da konulabiliyor. Çiçeklenme mevsimi geciktiği takdirde sulama suyuna yılbaşı çiçeği coşturan ve vitaminler koymak fayda sağlıyor.
Yılbaşı Kaktüsü Neden Büyümüyor? Yılbaşı kaktüsü bakımı kolay bir bitkidir. Ancak, direkt güneş alan pencere önlerine veya kalorifer gibi ısıtıcıların yanına konumlandırılırsa bu bitkinin sağlıklı büyümesine engel olur. Eğer yılbaşı kaktüsü küçük bir saksıda, sıkışmış bir toprakta ise kökleri yeterince gelişemez.
Güneş ışığı ve ortam: Aydınlık alanları seven bir bitki olduğundan kış ayları boyunca onu güneş ışığı alabilen yerlerde gönül rahatlığıyla yetiştirebilirsiniz.
Toprağa bırakılan bitki kısa sürede köklenir. Yılbaşı çiçeği suda köklendirme sırasında bitkiden 2 veya 3 boğum olacak şekilde yaprak koparılır. Bunlar bir bardak içine konur ve üzerine bir boğumu geçecek kadar su eklenir. Bu yaprakların çok soğuk olmayan bir ortamda yaklaşık 3 hafta içinde köklendiği görülür.
İlgili 28 soru bulundu
Bitkilerin hızlı büyümesini sağlamak için, iyi drenajlı ve besin açısından zengin bir toprak kullanmalısınız. Bitkilerin ihtiyaç duyduğu besinler, büyüme hızlarını önemli ölçüde etkiler. Kompost ve organik gübreler kullanarak bitkilerinizin topraktan gerekli besinleri almasını sağlayın.
Hamur işlerinin vazgeçilmezi kuru mayadır. Çiçek ve bitkilerin kısa zaman içinde sağlıklı ve canlı görünmesine yardım eder. Bu durum için tek yapmanız gereken; üç litre suya bir yemek kaşığı kadar kuru maya ekleyerek harmanlamak ve üretilen suyla çiçekleri sulamak.
Direkt olarak güneş ışığına maruz kalmayı sevmeyen çiçek, aydınlık odaları sevmektedir. Güneşi direkt olarak almayan, ancak sürekli olarak aydınlık kalan bir odada çiçek, hızlı bir şekilde büyür. Çiçek, gün ışı aldığı yöne eğilim gösterebilir. Gün ışığını yeterince almayan kısmı düzenli olarak güneşe çevrilmelidir.
Yılbaşı Çiçeği Yaprağı Neden Buruşur? Kokina çiçeği ılık ortamlardan hoşlanan bir bitki türüdür. Bu nedenle eğer ki bulunduğu ortamdan hoşnut değilse ya da suyu az geldiyse hemen yapraklarını buruşturmaya başlayacaktır.
Aşırı beslenen bitkiler çok az çiçek açar veya hiç çiçek açmaz. 3. Çiçeğiniz büyüme aşamasındayken onu çevirmeyin, yılbaşı çiçeği ışığa doğru büyür ve aniden farklı bir yönde gelişmek zorunda kalırsa çiçekler güçsüzleşir ve düşer.
Yılbaşı Çiçeği Saksısı Nasıl Olmalı? Yılbaşı Çiçeği için toprak saksı tercih edilebilir. Bunun dışında, toprak kısmında bahsettiğimiz gibi, fazla suyun atılması için kullanacağınız saksının altı delik olması çok önemlidir.
Yılbaşı Çiçeği (Kokina) Ne Zaman Açar? Kokina çiçeği yılda birkaç kez açabileceği gibi genellikle kış mevsiminde, Aralık ayında açar.
Yılbaşı Çiçeği Neden Çürür? Fazla suyu sevmeyen yılbaşı çiçeğini yukarıda belirttiğimiz aralıklardan daha sık sularsanız çürüyebilir. Ayrıca her sulamada aynı miktarda su vermeye ve toprağın tamamının ıslandığına dikkat etmelisiniz.
Sıklıkla merak edilen yılbaşı çiçeği ne zaman açar sorusunun yanıtı aslında çiçeğin adında gizli! Bu çiçek adından da anlayabileceğiniz gibi kış mevsiminde açan çiçekler arasında yer alıyor. Genellikle aralık ayının sonunda ya da ocak ayının başında muhteşem çiçeklerini sergiler.
Yılbaşı çiçeği düzenli sulanmalıdır. Ancak çiçekli döneminde sulanmayı sevmezler. Yaz boyunca eğer dışarıda ve rüzgar alan bir yerde tutuyorsanız toprak yarıdan fazla kuruduğunda mutlaka sulayın. Su iyice dinlendirilmiş, tortusundan arınmış olursa çok daha iyi olur.
Yılbaşı çiçeği budama için çiçekleri döküldükten sonra işlem yapmalısınız. Bu bitkinin budanması için en doğru zaman ilkbahar ayları olacaktır. Çok fazla dallanan ve budaklanan bölgelerde steril bir makas yardımıyla budama yapabilirsiniz. Doğru budandığında kestiğiniz bölgelerden tekrar dallanacaktır.
TOMURCUKLAR KIRMIZI KALMALI
Kokina çiçeği ile dilek tutma geleneği olduğunu da anlatan Düver, “Rivayet o ki eğer yılbaşında kokina çiçeği alıp dilek tutarsanız, çiçek bir yıl boyunca solmamasını sağladığınızda dileğiniz kabul olur.” Şeklinde konuştu.
Kokina çiçeği bakımı, oldukça kolaydır. Kokina çiçeği vazoda suya konulur mu diye merak ediyorsanız, evet konulabilir. Ancak suyun kokina çiçeğinin yapraklarına değmemesine dikkat etmelisiniz. Aksi halde yapraklar çürüyebilir.
Kokina, su içinde yetişmez ve köklerinin sürekli olarak suyla teması bitkinin sağlığını olumsuz etkileyebilir. Ayrıca, suya yerleştirildiğinde köklerinin çürüme riski vardır. Bu nedenle kokina saksıda toprak içinde yetiştirilmelidir.
Yılbaşı çiçeğinin topraktan ayrıştırıldığı kök suya konularak hemen hemen üç gün bekletilir. Sonrasında ise o kök farklı bir saksıya dikilmelidir. Saksıya dikilir dikilmez çiçeği biraz sulamak, çiçeği daha diri tutacaktır. Ayrıca çiçeğin bütün kökleri saksının içinde bulunmalıdır.
ŞANS GETİRECEĞİNE İNANILIR
Efsanelere göre eve alınan kokina çiçeği mutluluk, huzur ve şans getirir. Bu nedenle yılbaşının en gözde sembollerinden birisi olması şaşırtıcı değildir.
Yılbaşı çiçeği kokinalara 1 yıl boyunca sağlıklı bir şekilde bakmak aslında mümkündür. Kokinalar, ne dış mekan soğuğuna dayanabilir ne de aşırı sıcak ortamdan hoşlanır. Haftada 1-2 defa kök kısmından sulama yapılması gerekir. Bu şekilde kokinalarınızın keyfini uzun süre çıkarabilirsiniz.
Bir tane aspirin ve bir çorba kaşığı kuru mayayı bir litre suyla harmanlayın. Maya ve aspirin suda çözünmeye başlayınca çiçeklerinizi bu tarifle sulayın. Kısa bir sürenin ardından çiçeklerin adeta coşmuş olduğunu ve bol bol çiçeklendiğini göreceksiniz.
Çayın suyunu ve posasını çiçeklerimize organik gübre olarak kullanabiliriz. | Bi̇tki̇, Çiçek, Organik gübre. Çayın Bitkilere Faydası. Çayın suyunu ve posasını çiçeklerimize organik gübre olarak kullanabiliriz.
Onlara toprak, su, güneş ışığı ve sıcaklık verdin. Bir bitkinin büyümesi için tüm bu koşullara ihtiyacı vardır. Ev hanımları denedi ve onayladı: Çiçeğin coşması ve toprağın tazelenmesi için toz şekeri toprağa serpiştiriyor. Böylece toz şeker zamanla kendisi nemlenerek eriyor ve vitamini toprağa salıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri