Pop up mekânlar; birbirinden farklı karaktere sahip yerlerde konumlandırılabilen, farklı amaçlara hizmet edebilen ve geçici süreler için tasarlanmış mekânlardır.
Bu anlamda, pop-up mekân tanımının, yakın bir gelecekte fiziksel bağlamından kopartılarak, etkileşimle her farklı kullanıcı için özelleşebilecek yarı gerçek yarı sanal ilüzyonik düş alanları olarak evrileceğini öngörmek mümkündür.
İnteraktif mekân, hesaplamalı tasarım paradigması öncülüğünde bilişim teknolojileri ile üretilmiş ve formunu deneyim, ihtiyaç ve işlev değişikliğini veri olarak alıp buna bağlı uyum sağlayan ve yeni verilere imkân sunan tasarımdır.
Geleceğin mimarisinde, tasarım olarak daha esnek ve dönüştürülebilir mekânlar dikkatleri çekmektedir. Mimarlık, sınırsız çözümleri bünyesinde bulunduran bir alandır. Dönüşüm, birden farklı işlevi tek bir mekânda toplayarak ihtiyaç doğrultusunda çeşitli alanlarda kullanma imkânı sunmaktadır.
Hareket edebilen, taşınabilen mekânları mobil mekân olarak; bir araç yardımıyla taşınabilen ya da kendisi hareket halinde olan ve aynı mekânda sabit olarak bulunmayan yapıları ise mobil yapılar olarak tanımlayabiliriz.
İlgili 26 soru bulundu
Pop-up, internet kullanıcılarının web sitelerini ziyaret ettiklerinde karşılarına çıkan ve bilgilendirme yapma, bir eyleme yönlendirme ya da reklam amacıyla arayüzün önünde beliren küçük açılır pencerelerdir.
Eşik bir mekân olarak; özel ve kamusal alanın ayrımında bir çizgi, güvenlik noktası olan bir hudut, sanat ve edebiyatta bir imge, inançlarda bir simge, bir aşama, psikolojik bir sınır ve aynı zamanda kararsızlık ve umut gibi durumların yaşandığı bir yerdir. Eşik, bilimlerde de terim olarak kullanılagelmiştir.
Bellek kavramı iç mimarlık alanında yapılar üzerinden “mekânsal bellek” kavramı olarak incelenmektedir. Bellek, kurgusu itibariyle süreç içinde katmanlaşan bir sistemdir. Mekândaki bu çok katmanlı bellek sistemini ifade eden terim ise “palimpsest”tir.
Forty'nin ikinci kategorisi olan “teknik araçlarla sağlanan esneklik” 1950 öncesi dönemde mekandaki sabit elemanların değişmesiyle, sabit bir strüktür içinde hafif yapı elemanlarının değişimiyle veya mekanik tesisatın mekandan bağımsız konumlandırılmasıyla olan esnek mekanlara işaret etmektedir.
Değişken mimari mekanlar algısal ve deneyimsel çeşitlilik bakımından geleneksel yapılardan ayrılmaktadır. Kullanıcı değişken mekanın içinde veya etrafında durağanken, farklı bakış açıları elde edebilmektedir. Kullanıcı bu yapılarda farklı senaryolarla karşılaşabilir ve birçok duyguyu aynı anda yaşayabilir.
Yer değiştirmiş, değiştirmek zorunda kalmış insanlar için mülteci kampları, afet konutları, işçi konutları, korunmaya muhtaç kadınlar, evsizler veya yaşlılar için belirli bir süre için temin edilen tesisler gibi kalıcı olmayan mekanlar geçici barınma mekanları olarak adlandırılmaktadır.
1. Etkileşim: İnteraktif oluşumlar, kullanıcıların karşılıklı etkileşimine izin veren, birbirleriyle iletişim kuran dinamik ve etkileşimli ortamlardır.
Mekân, sadece kullanıcının fizyolojik gereksinimini karşılayan sınırlandırılmış bir boşluk olarak tanımlanamaz, mekânlar aynı zamanda kullanıcının psikolojisini de etkileyen ve çok çeşitli öğelerden oluşan önemli bileşenlerdir.
Pop-up oteller, cafeler, showroomlar… Adını sıkça duymaya başladığımız bu mimari yapılar bir gün var, ertesi gün bakıyorsunuz, yok... Bu tip kavramsal mimari anlayışında genellikle hareket halinde veya yalnızca kısa bir süreliğine inşa edilmiş yapılar ele alınıyor.
Kullanıcıların bir web sayfasına giriş yaptıklarında karşılaştıkları sonradan açılan ve genelde reklam içeren pencereler pop-up olarak adlandırılır. Pop-up'lar her zaman reklam içermeyebilir. Bazı durumlarda bilgi toplamak isteyen web yöneticileri tarafından form doldurulması için de oluşturabilir.
Reklam, bildirim, ek bilgi, duyuru ya da site çalışması gibi durumlar olduğunda Pop-uplar kullanılır. Pop-uplar her ne kadar web sitesinin yönlendirmeleriyle düzenlenen küçük pencereler olsa da kimi zaman zararlı yazılımların etkisinde kalabilir.
Nedir bu total mekân anlayışı? Total mekân anlayışı, kolonların içeriden dışarıya alınıp, mekânı kısıtlamamasıdır. Mies van Der Rohe ilk defa betonarmenin imkanlarıyla bölme duvarların taşıyıcı olmadığını keşfeder.
Esnek Sistem Tasarımı'nda mimardan ziyade ilişkinin kendisi tasarım sürecini yönlendirir. Başka bir deyişle mimar tarafından kurulmuş olan sistem, tasarımın “kendiliğinden” yönlenmesinin önünü açar. Bunun olabilmesi sistemin baştan konulmuş kriterler doğrultusunda esneklik barındırmasıyla mümkündür.
Esneklik ise, binaların, örneğin bölmelendirme, aydınlatma sistemleri veya difüzörler gibi mevcut sabit teknik sistemlerin büyük tadilata girişmeden yeni işlevsel gereklere uyma yeteneğidir.
Günümüzde dönüştürülen mekanlar için palimpsest tanımı mekanın ve İstanbul gibi kentlerde üst üste yazılıp silinen ve kurulabilen belleği ile palimpsest ifadesi karşımıza çıkmaktadır. The memories of constructions which are deleted and written again indeed are cultural identity of societies.
Türk mitolojisinde de eşiğin bir ruhu vardır, kutsaldır, eşli manasına gelir. Tekin olmadığına inanılır, bu yüzden de eşiğe basılmaz. İnsan yaşamında, doğum, düğün ve ölüm evrensel eşik evrelerdir.
Organizmanın bir uyarıcıyı fark etmeye başladığı noktaya duyusal eşik (sensory threshold) denir. Örneğin, insanlar sesi sesin titreşimi saniyede 20'den az veya 20.000'den çok olduğu zaman duyamazlar. Mutlak eşik (absolute threshold) bir uyaranın duyumlanabilmesi için gereken asgari düzeydeki uyarılma miktarıdır.
akustik, telli çalgılarda isminden de anlaşıldığı gibi eşik kısmının altına takılan, sayesinde çalgıların seslerinin mikrofon vs. yardımı olmadan jaklara dolayısıyla da ses sistemlerine aktarılabildiği aparat.
Popup & Bar yönetiminde sitenizin anasayfasında, kategorilerilerde veya ürünlerde özel olarak oluşturabileceğiniz popuplar yanı sıra sayfa altında yada üstünde info bar ekleyebileceğiniz sitenizde görsel farklar yaratabileceğiniz bir uygulamadır.
Reklam pop-upları, yeni ya da çok fazla satılan ürünleri kullanıcılara tanıtmak amacıyla kullanıcılara sunan sistemdir. Scroll pop- upları, kullanıcıların site içerisinde belirli bir yere inmesi ile ortaya çıkar. Kişilerde satın alma güdüsünü harekete geçirmek için kullanılırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri