İsa'nın (a.s.) 25 Aralık'ta doğduğunu kabul ettiler. Sonunda bu geceyi miladi yılbaşı ve Noel olarak her sene kutlamaya başladılar.” (Yeni Rehber Ans.) İşte 25 Aralık–1 Ocak arası bu eğlence günleri ve tatil olarak kabul edilmiştir.
Mevlid Kandili, Peygamber efendimizin (S.A.V) dünyaya teşrif ettiği gecedir. 2023 yılında Mevlid Kandili Eylül ayının 26'sında Salı günü idrak edilecek.
Hz. İsa'nın doğum tarihinin yıl olarak milattan önce dört ile altı yıl evvel olduğu, doğum günü olarak da Batı'da bulunan kiliseler 25 Aralık gününü doğum tarihi olarak kabul edip kutlarlarken, Doğu kiliseleri ise bu tarihi 6 Ocak olarak kabul etmektedir.
Hazreti İsa'nın doğumu
31 Aralık Hazreti İsa'nın doğum günü de değildir. İsa aleyhisselamın doğum tarihi tam olarak bilinmemekle birlikte, Noel'in Hıristiyanlarca kutlandığı farklı tarihler de bu belirsizliğe işaret eder.
Mısırlı astronomi bilgini Mahmut Paşa el-Felekî'nin çıkarımlarına göre yaptığı hesaplamalarında Peygamber efendimiz Hz. Muhammed'in doğum tarihi miladî takvime göre, 571 yılının Nisan ayının yirmisi olarak hesaplanmıştır.
İlgili 32 soru bulundu
1960 ve 70'li yıllarda Güneydoğu'nun değişik yörelerinde dünyaya gelen birçok çocuğun doğum günü hanesinde 01 Ocak yazıldığını ifade eden Tanrıseven, bu durumun bölgede çok çocuklu ailelerin çocuklarının nüfusa kayıtlarını geç veya toplu yaptırmalarından kaynaklandığını belirtti.
Hz. Muhammed (s. a. v)'de akrep burcuymuş. Özellikle bakımından bu bura mensup insanlar çok şanslı bence.
İslâmi kaynaklarda ağırlıklı olarak; Muhammed'in, milattan sonra 571 yılında, "Fil Vakası"nın olduğu yılda, 12 Rebiülevvel (20 Nisan) pazartesi gecesi yani Arapların takvim başı olarak kullandıkları "Fil Vakası"ndan 52 gün sonra doğduğu belirtilmektedir.
Hz. İsa'nın (a.s.) kurtarıcı tanrı olduğuna inanan Hristiyanlar da, Hz. İsa'nın (a.s.) 25 Aralık'ta doğduğunu kabul ettiler. Sonunda bu geceyi miladi yılbaşı ve Noel olarak her sene kutlamaya başladılar.” (Yeni Rehber Ans.)
Muhammed'in İslami sahih kaynaklara göre gerçek doğum tarihi 17 Haziran 569'dur. Yukardaki kaynaklarda görüldüğü gibi Hz. Peygamberin hangi ayda ve günde doğduğu kesin olarak bilinmemektedir.
Tarihi. Miladi Takvimin geliştirildiği Hristiyan aleminde Yılbaşı, geleneksel olarak Anglikan Kilisesi ve Lutheran Kilisesi tarafından İsa'nın sünnet edilişi için kutlanır.
İslam alimlerine göre yılbaşını çeşitli etkinliklerle kutlamak haramdır. Yılbaşı Hristiyanlarca Hz. İsa'nın doğumu olarak kabul edilir ve bu günde Müslümanların kutlama yapılması Hıristiyanların örf ve geleneklerinin taklit edilmesi anlamına gelir.
Noel ve yılbaşının çok yakın tarihler olması nedeniyle de bu iki kavram birbiriyle sıklıkla karıştırılıyor. Hristiyanlık ve Batı kültürünün baskın olmasından dolayı dünya kültürünü oldukça etkileyen Noel 25 Aralık'ta kutlanıyor. Yılbaşı ise aralık ayının son günü gece 00.00 da kutlanıyor.
Muhammed (s.a.v.) bu olaydan 50 gün sonra dünyaya teşrif etti. Siyer kaynaklarına göre Peygamberimiz, Rebiülevvel ayının 12. gecesi 20 Nisan 571 Pazartesi günü Mekke'de doğdu.
Sadece mevlid kandilinde yapılması gereken özel ibadetler yoktur. İşte her kandil gecesinde yapılması gereken ibadetler: 1. Kur'ân–ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli; uygun mekânlarda Kur'ân ziyafetleri verilmeli; Kelamullah'a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.
Yılbaşı için caiz, Noel için caiz değildir.
Yılbaşı kutlamaları yeni yılı karşılamak amacıyla yapılıyor. Bu gelenek milattan önce 46 yılında Roma İmparatorluğunun önemli liderlerinden Julius Sezar tarafından başlatıldı. Yeni yılın ilk günü, dünyada en yaygın şekilde kullanılan Miladi takvimin ocak ayının ilk günü olarak belirlendi.
Aynı zamanda yılbaşı gecesinde özel yemekler hazırlamak ve kalabalık eğlenceler düzenlemek de yine Hristiyan geleneklerine benzetildiğinden dinen caiz kabul edilmemektedir. Bununla birlikte yalnızca yeni bir yılın gelişini kutlamak konusunda tebrikleşmekte herhangi bir dini sakınca görülmemiştir.
Kuran-ı Kerim'de ölmediği ve hala yaşadığından söz edilen peygamber Hz. İdris'tir. Doğmadan ölen peygamber olarak bilinir. Bir aşure gününde şahitlerin gözü önünde göğe çekilmiş ve aniden ortadan yok olmuştur.
Bu olayla Peygamberimizin Peygamberlik görevi de başlamış oldu. İlk vahiy'in sonunda O'na ilk inanan insanlar şunlardır: 1 – İlk müşlüman Kadın: Hz.Hatice (İlk eşi) 2 – ilk müslüman Erkek: Hz.Ebubekir (Hicret arkadaşı) 3 – İlk müslüman Köle: Hz. Zeyd (Köle olarak alıp azad ettiği insan) 4 – İlk müslüman Çocuk: Hz.
İslam peygamberi Muhammed'in farklı kaynaklarda geçen değişik isimlere göre 9 ile 19 arasında kadınla evlendiği düşünülmektedir. İranlı araştırmacı Ali Daşti ise Muhammed'in evlendiği 23 kadının listesini vermiştir.
Bunların en meşhur olanları on iki tanedir. Ancak Kur'an'da (Hicr Suresi, 15/16, Furkan Suresi, 25/61) “Burûcen” kelimesinin nekre / belirsiz şeklinde gelmesi, göklerde daha keşfedilmemiş bire çok yıldız kümelerinin olduğuna işaret edilmektedir. - Kur'an'da bu kelime dört defa çoğul şeklinde geçmektedir.
Adem: İkizler Havva: Yengeç İsrafil: Terazi Cebrail: Yay Azrail: Akrep Mikail: Kova Burada en çok iş Akrep'le Kova'ya kalıyor.
KUR'AN-I KERİMDE BURÇLARIN YERİ
İfâde ilk âyette geçer. Mânâsı şöyledir: “Yemin olsun burçlarla dolu gökyüzüne.” Dînimizde burçların yeri, astronomi ilminin konusunu teşkil edecek derecede vardır. Konu genel itibarıyla pozitif bilimlerin, özel olarak da astronomi ilminin konusu oldukça İslâmiyet'e ters düşmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri