Zehirli hayvan sokmaları dünya genelinde önemli mortalite ve morbidite sebebidir. Her yıl 400000 kişinin zehirli yılanlar tarafından sokulduğu ve 40000 kişinin bu nedenden dolayı öldüğü tahmin edilmektedir.
Yine de bazı tahminlere göre yılda 5.4 milyon yılan ısırığı ve muhtemelen 125.000'i ölümle sonuçlanan 2.5 milyon zehirlenme gerçekleşmektedir. Diğer tahminlere göre ise yılda 1.2 ve 5.5 milyon arası ısırık 421,000 ve 1.8 milyon arası zehirlenme ve 20,000 ve 94,000 arası ölüm gerçekleşmektedir.
Türkiye'deki yılan türleri; 17'si zehirli olmak üzere toplam 59 türden meydana gelmektedir. 17 zehirli türden en tehlikeli olanları ise koca engerek ile şeritli engerek yılanları olarak bilinmektedir. Türkiye'de bulunan yılanlar arasında en büyük boyutlara ulaşan yılan ise Sarı Yılan adlı bir türdür.
Zehirli yılan sokmaları hızlı tedavi gerektiren acil tıbbi bir durumdur. Dünya üzerinde yılan ısırmalarına bağlı ölümlere oldukça sık rastlanmaktadır. En sık ısırmaya yol açan tür engerek (viperidae) yılanıdır.
Tunceli'nin Çemişgezek ilçesinde, Türkiye'nin en ölümcül yılanı olarak bilinen ve nesli tükenmekte olan koca engerek yılanı görüntülendi.
İlgili 38 soru bulundu
Tunceli'nin Pülümür ilçesinde yaklaşık 10 gün önce doğa fotoğrafçısı Muzaffer Akyüz tarafından Türkiye'de yaşayan en büyük yılanlardan olan sarı yılan görüntülenmişti. Aynı ilçede bu kez de bir vatandaşın bahçesindeki çam ağacına tırmanan yaklaşık 2 metre boyundaki sarı yılan görüntülendi.
Türkiye'de yaşayan en büyük yılanlardan olan sarı yılan Tunceli'nin Pülümür ilçesinde görüntülendi. Zehirsiz bir tür olan yılanın ağaca tırmanması bir vatandaş tarafından kayıt altına alındı.
Tevrat'a göre kır hayvanlarının en hilekârı olan yılan, Aden'deki bahçede (cennet) yaşamakta olan Havva'ya yaklaşmış, "Allah bilir ki ondan yediğiniz gün, o vakit gözleriniz açılacak, iyiyi ve kötüyü bilerek Allah gibi olacaksınız." diyerek onu yasak ağacın meyvesinden yemeye ikna etmiş, daha sonra Havva yasak meyveden ...
Hiçbir yılan durduk yere insana saldırmaz ve ısırmaz. Yılanların duyma özelliği yoktur. Ama yerdeki titreşimleri algılayabildiklerinden dolayı kendisine yaklaşmakta olan bir insanı çok öncesinden hissederek bulundukları noktadan uzaklaşmaya çalışırlar.
Yılanlar genellikle keskn kokulardan hoşlanmazlar bu nedenle bulunduğu bölgelere kükürt ve kireç koymak onları bulundukları ortamdan tamamen uzaklaştıracaktır. Ayrıca yılanı uzaklaştırmak için bulunduğu bölgeye naftalin koymakta bir diğer etkili yöntemdir.
Tunceli'nin Çemişgezek ilçesinde, Türkiye'nin en ölümcül yılanı olarak bilinen ve nesli tükenmekte olan koca engerek yılanı görüntülendi. Tek ısırığının bile insanı öldürmeye yettiği bilinen koca engerek, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da, Doğu Akdeniz Bölgesinde habitatın uygun olduğu alanlarda yaşıyor.
Eryx jaculus (mahmuzlu Yılan) olarak bilinen bu tür ülkemizde yaşam süren "Boidae" (Boa Yılanları) familyasına dahil "ZEHİRSİZ" boa türüdür.
Zehrin vücuda girdiği yerde ağrı, şişme, deride renk değişimi bulantı, baş ve kas ağrıları, halsizlik görülür. Felç ve solunum sistemine etki sonucu ısırılan kişi kaybedilebilir. Engerek yılanları kan hücrelerini eritir ve pıhtılaşmaya etki eder. Isırılan bölgenin kalp hizasının altında tutulması gerekir.
En az yaşayan yılanlar su yılanlarıdır. Bunların ömrü de ortalama 7 yıldır. En çok yaşayan yılan türü ise anakonda olup ortalama ömrü 30 yıldır. Kral kobra olarak isimlendirilen zehirli yılan ise 15-20 yıl arasında yaşar.
Yılanlar çoğu zaman avlarını ısırırlar, ancak sık görülmese de, genellikle savunma amaçlı olarak insanları ısırdıkları da olur. Çoğu yılan zehirsizdir ve avlarını genellikle zehir kullanmadan boğarak öldürürler.
Peki, yılan intikam alır mı? “Yılanı öldürmeyin, onun bir eşi vardır. Gelir ve sizden intikam alır” ifadesi, sadece halk arasında yayıla gelmiş batıl bir inanç olarak biliniyor. Yılanlarının eşlerinin öldürüldüğü bölgeyi bulmasının herhangi intikam ya da öç alma iç güdüsü ile bir ilişkisi bulunmuyor.
Kirpiler yılanların en büyük düşmanlarıdır. Kirpilerin azalması ve göçmen kuşların da gecikmesi, yılanların daha fazla olmasına neden oldu. Yılan o bölgede bundan önce vardı, bundan sonra da var olacak.
Sıkıştırıldıklarında, yakalanmaya çalışıldığında ve üzerine basıldığı durumlarda saldırgan olabilirler fakat hiçbir zaman durup dururken yani tehlike hissetmedikleri durumda saldırgan davranışlar sergilemezler. Bu nedenle yılanla karşılaşılması durumunda yılanı rahatsız etmeden yolunuzu değiştirmeniz yeterlidir.”
Rabbânî yorumcular havvâh kelimesini Ârâmîce'deki bu kökle irtibatlandırmaktadır. Buna göre yılan Havvâ'nın mahvolma sebebi, Havvâ da bu anlamda kocasının yılanı idi (EJd., VI, 979).
Evinizin etrafında yumurtlayan tavuklarınız ve civcivleriniz varsa, tüm duyuları son derece gelişmiş olan yılanlar, onların kokusunu alır ve yiyecek bulmak için evinize yaklaşır. Aynı şekilde evinizin etrafında fare ve benzeri kemirgenlerin olması, yılanların yaşam alanlarınıza yaklaşmasına neden olur.
Kurbağa, kaplumbağa, yengeç, yılan ve timsah gibi hayvanlar Malikilere göre helal iken, Hanefi ve Şafilere göre haram kabul ediliyor. Hanbelîlere göre de timsah, kurbağa ve yılanın yenmesi haram, diğerleri helal.
Türkiye'de 40 tür yılan bulunmaktadır. En sık karşılaşılan zehirli yılanlar ise Viperidae grubu yılanlardır4.Çukurova bölgesinde ise genellikle Vipera ammodytes ve Vipera lebetina türü zehirli yılanlar bulunmaktadır.
"ANADOLU ENGEREĞİ OLARAK" BİLİNİYOR
Anadolu engereği veya Küçük engerek, engerekgiller familyasında zehirli bir yılan türü. Türkiye'nin en zehirli yılanı olarak biliniyor. Saldırdığı insanları öldürme potansiyeli çok yüksek.
Dağılımı Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da, Doğu Akdeniz bölgesinde habitatın uygun olduğu alanlarda dağılım gösterirler ve Türkiye'nin zehri en ölümcül yılanları olarak bilinirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri