Yıldız Dağları'nın yüksek kesimlerinde denizden gelen nemli rüzgârlar kışın sis ve yağış getirirler. Yazın yağışsız geçen süre ortalama 75 gün kadar olur. Yazların kurak geçmesine karşın sonbaharda bazen tarıma engel olacak kadar yağış görülür.
Yıldız Dağları'nın kuzeye bakan yamaçları boyunca yazın Karadeniz üzerinden gelen nemli ve serin havanın yükselmesi ile sisler oluşur ve zaman zaman da çisenti şeklinde yağış alır. Bu nedenle söz konusu dağın kuzeye bakan yamaçları nemlidir. Aynı durum bölgedeki diğer dağlar için de geçerlidir.
Rize yaklaşık 2500 mm yağışla Türkiye'nin en fazla yağış alan yeridir.
Yıldız dağları Karadeniz ve Ege Denizine dökülmekte olan akarsuların arasında su bölümünün çizgisini oluşturur. Dağın yamacından akan akarsular Revze, Çavuş, Efendi, Bulanık, Kazan, Pabuç, Elmalı, Kuzulu ve Çilingöz dereleridir. Yıldız dağlarının yüksekliği 1030 metredir ve bu da 3380 fite karşılık gelir.
Soru: Türkiye'nin en az yağış alan bölgesi neresidir? Cevap: Ülkemizin en az yağış alan coğrafi bölgesi Güneydoğu Anadolu bölgesidir.
İlgili 32 soru bulundu
Dünyanın en fazla yağmur yağan yeri Hindistan'ın kuzeydoğusundaki Mawsynram bölgesi. Guinnes rekorlar kitabına giren bu bölgeye yılda ortalama 11.871 mm yağmur yağıyor.
a) Emei Dağı, Siçuan Eyaleti, Çin; Yıllık ortalama 8.169 mm yağmur yağıyor. b) Çerapunçi Köyü, Megalaya Eyaleti, Hindistan; Dünyanın en fazla yağış alan ikinci bölgesidir. Yıllık ortalama 11.777 mm yağış düşüyor. c) Mawsynram, Megalaya Eyaleti, Hindistan; Dünyanın en fazla yağış alan bölgesidir.
Alanın Tanımı: Kırklareli sınırları içinde kalan ve Yıldız Dağları olarak da bilinen Istranca Dağları, Kuzey Trakya'da denize paralel uzanan dağ sırasıdır. ÖDA'nın kuzey yarısında Karadeniz iklimi özellikleri hâkimdir ve bu nedenle dağın bu yüzü yaprak döken ormanlarla kaplıdır.
Yıldız Dağlarının kuzeye bakan kesimlerinde Karadeniz iklimi görülür. Buna bağlı olarak yazlar serin, kışlar ise soğuktur. Denizden uzak iç kesimlerde ise karasal iklim görülmektedir.
Yıldız Dağı, Sivas ili sınırları içerisinde bulunan, 2.552 metre yükseklikte volkanik bir dağdır. Yıldızeli ilçesi adını bu dağdan almıştır.
Türkiye en az yağış alan iller arasında; Tuz Gölü, Konya, Malatya, Iğdır, Çoruh Vadisi, Kelkit Vadisi, Ergene Havzası ve Güneydoğu Anadolu'nun güneyi yer almaktadır.
Muson iklimi, tropikal iklim özellikleri taşıyan Güney, Güneydoğu ve Doğu Asya'da etkilidir. Görkemli yağmur bulutları, aralıksız yağış ve güçlü rüzgârları başta gelen özelliğidir. En yağışlı iklim tipidir dolayısı ile sık sık sel felaketi görünür.
En fazla yağış, frontal faaliyetlerin kuvvetli olduğu sonbahar ve kış mevsimlerine rastlar.
Yıldız Dağları veya Istranca Dağları, Trakya'nın Karadeniz kıyılarına paralel olarak, Bulgaristan'dan İstanbul iline kadar yaklaşık 150 km uzunluğunda bir dağ zincirinden oluşmaktadır. Bu zincirin en yüksek noktası Kırklareli ilinde bulunan yaklaşık 1.031 metrelik Mahya Dağı zirvesidir.
Doğu Karadeniz'de en fazla yağış sonbaharda, en az yağış ilkbaharda düşer. Yıllık yağış miktarı ortalama 1590 mm iken, 831 mm 2244 mm arasında değişir. Batı Karadeniz'de en fazla yağış sonbaharda, en az yağış ilkbaharda düşer. Yıllık yağış miktarı 1000–1500 mm'dir.
Akdeniz iklimi, yaz sıcaklığı güneş ışınlarının düşme açısına, kuraklık ise alçalıcı hava hareketlerine bağlıdır. En sıcak ay ortalaması 26-28 °C, en soğuk ay ortalaması 8-10 °C dir. Yıllık sıcaklık ortalaması 18 °C dir. Kar yağışı ve don olayı çok ender görülür.
1- Yıldız Dağları ve Ergene Bölümü: Trakya kesiminde yer alan bu bölüm, morfoloji, iklim, bitki örtüsü, hidroğrafya, toprak hususiyetleri bakımından farklı iki yöreden oluşmaktadır. Bunlar: Tarım alanlarının az yer kapladığı Yıldız Dağları ile tarım alanlarınca zengin Ergene Hav zasıdır.
PALEOZOİK (Birinci Zaman)
Tortul ve metamorfik kütlelerden oluşan bu araziler; Yıldız Dağları, Güneydoğu Toroslar çevresi ile Menderes masifi civarında yaygındır.
Yurdumuzda ise Menteşe yöresi, Taşeli platosu, Teke yarımadası, Biga yarımadası, Gelibolu yarımadası, Yıldız Dağları Bölümü elverişli iklim şartlarına rağmen seyrek nüfusludur. Akarsu çevreleri su imkanı ve verimli tarım alanlarından dolayı sık nüfusludur.
Yıldız Dağları Bölümü, Marmara Bölgesi'nin kuzeybatısını oluşturur.
Yıldız Dağları neden seyrektir ? Dağlık bir alan olmasının yanında ana ulaşım alanlarına uzak olmasından dolayı nüfus seyrektir.
Yüksek Dağ İklimi Nerelerde Görülür? Ilıman ve sıcak iklim kuşağı içinde bulunan bölgelerin yüksek dağlarında görülen bu iklim tipine Asya kıtasında yer alan Himalayalarda, Avrupa kıtasında yer alan Alplerde ve Amerika kıtasında yer alan And dağlarında rastlamak mümkündür.
Konveksiyonel yani yükselim yağışları İç Anadolu Bölgesi ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde görülmektedir. Konveksiyonel yağışlara Anadolu'da “ Kırkikindi yağışları “ da denilmektedir. Konveksiyonel yağışlar ısınan havanın yükselerek soğuması sonucu oluşurlar. Dünya üzerinde ise yalnızca ekvatoral bölgede görülmektedir.
Atacama Çölü, Şili'nin kuzeyinde bulunan dünyanın en kurak sıcak çölüdür. Batısında Büyük Okyanus bulunur. Kuzeyde Peru, doğuda ise Bolivya ve Arjantin sınırlarını oluşturur. Atacama; And Dağları'nın yağmur gölgesinde kalır ve doğu rüzgârları kuru olup çok az yağış getirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri