- Köşk ve kasırlardan meydana gelmiştir. - İçerisinde Büyük Mabeyn Köşkü, Malta Köşkü ve Çadır Köşkü bulunmaktadır. - Harem binaları, eczaneler, tamirhaneler, Cariye dairesi, marangozlar, Kilithane, Çini atölyesi, Yıldız Camii sarayın içerisindeki önemli yapılar arasında göze çarpmaktadır.
Sultan Vahdettin'den sonra, saray binaları 1924'te Erkan-ı Harbiye Mektebi'ne tahsis edilmiştir. 1946 yılında Harp Akademileri'ne bırakılmış, 1978 yılında Kültür Bakanlığı'na devredilmiştir. 1993 yılından itibaren “Yıldız Sarayı Müzesi Müdürlüğü” adıyla müzeleştirilmiştir.
Yıldız Sarayı, ilk kez Sultan III. Selim'in (1789-1807) annesi Mihrişah Sultan için yaptırılmış, özellikle Osmanlı padişahı II. Abdülhamit (1876-1909) döneminde Osmanlı Devleti'nin ana sarayı olarak kullanılmış olan saray. Günümüzde Beşiktaş ilçesinde yer alır.
Milli Saraylar İdaresine bağlı tüm saray, köşk ve kasırlar 09.00-16.30 saatleri arasında ziyaret edilebilir. Yıldız Saray kompleksinden günümüze erişen mimari eserler arasında en iyi korunmuş yapı olan Yıldız Şale Köşkü, Sultan II. Abdülhamid döneminde inşa edilmiştir.
İşte bu faktörler II. Abdülhamid'in Dolmabahçe'de kalmayıp yüksek bir mevkide bulunan ve güvenliğinin sağlanması çok daha kolay olan Yıldız Sarayı'na taşınmasına sebep oldu. II. Abdülhamid, Yıldız Sarayı'na taşındıktan sonra, civardaki araziyi de dâhil ederek büyük bir imar faaliyetine girişti.
İlgili 25 soru bulundu
Ancak sonradan her ne kadar Paris'e kaçtı olarak bazı kaynaklarda denilse de Payitaht Abdülhamid dizisine konu olacak kadar hayatı ve ölümüne dair çeşitli hikâyeler uydurulsa da yapılan son araştırmalara göre kendisi 1904'te Sultan'ın gözünden düşüp İstanbul'dan Mısır'a kaçmış ve 1924 yılında orada ölmüştür.
Restorasyon çalışmaları nedeniyle ziyarete kapalıdır.
Osmanlı saray komplekslerinin sonuncusu olan Yıldız Sarayı, Boğaziçi'ne hâkim bir tepeden başlayarak Beşiktaş ile Ortaköy arasındaki yamaç üzerinde yayılan, yaklaşık 500.000 m² yüz ölçümüne sahip bir koruluk içine yerleşmiş köşkler, yönetim, hizmet yapıları, bahçe ve parklar bütünüdür.
Saray; Harem (kuzey bölümü) ve Mabeyn-i Hümayun (güney bölümü) dairelerinden oluşup; üç giriş, altı büyük salon 24 oda 1 hamam ve 1 banyo içermektedir. Saray dikdörtgen bir yapıdadır. Sarayın çatısı bütün cepheleri dolaşan bir korkuluk ile gizlenmiştir.
Dolmabahçe Sarayı Müzesi Giriş Ücreti 2023
Dolmabahçe Sarayı Müzesi giriş ücreti 90 Türk Lirası'dır. Bu fiyat yalnızca Selamlık bölümünü kapsar. Eğer Harem bölümünü de gezmek isterseniz (Milli Saraylar Resim Müzesi ile beraber) 140 TL kombine bilet fiyatı ödenmesi gerekir.
Yıldız Sarayı, Cumhuriyetin ilanını takip· eden 1924 yılında Erkan-ı Harbiye Mektebi'ne tahsis edilmiş, akabinde 1946 yılından itibaren uzun bir dönem “Harp Akademileri” olarak hizmet görmüştür.
Sarayda asıl yapılaşma Sultan II. Abdülhamid Dönemi'nde (1876-1909) başlamış ve buraya Yıldız Saray-ı Hümayunu adı verilmiştir.
Osmanlı Padişahı Sultan 2. Abdülhamit Han, 27 Nisan 1909'da tahttan indirilmesinin ardından Selanik'e sürgüne gönderildi. Yaklaşık 3 yıl Selanik'te kalan 99. İslam Halifesi Sultan 2. Abdülhamid Han, İstanbul'a getirildikten sonra 10 Şubat 1918'de Beylerbeyi Sarayı'nın 8 numaralı odasında vefat etti.
Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Milli Saraylar Başkanlığı
Sultan II Abdülhamid (1876-1909) döneminde, Osmanlı devletinin yönetim merkezi, sultan ve ailesinin ikametgahı olarak kullanılan Yıldız Sarayı; Balyan ailesi mimarları ile İtalyan mimar Raimondo D'Aranco tarafından çeşitli üsluplarda (Barok, Art Nouveau, Neo-Klasik vb.)
Dolmabahçe Sarayı, Sultan Abdülmecid, Sultan Abdülaziz, Sultan Abdülhamid, Sultan 5. Murat, Sultan Reşat, Sultan Vahdettin ve Halife Abdülmecid'i, Cumhuriyet'in ilanıyla Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü'yü ağırladı.
Basında 1.000 odalı saray olarak yer alması üzerine Erdoğan, sarayda 1150 oda olduğunu ve "itibardan tasarruf olamayacağını" belirtti. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan sarayın 2250 oda ile dünya şampiyonu olduğunu ileri sürdü.
Yıldız Parkı , Beşiktaş'ta yer alan tarihi bir parktır.
Yıldız Sarayı ve Çırağan Caddesi arasında yer almaktadır. Çırağan Sarayı'nın karşısındadır. İçinde Malta köşkü ve Çadır Köşkü adı altında iki tane köşk vardır. Osmanlı döneminde, özellikle 1600'lerin başlarında ön plana çıkmaya başladı.
Bazı İttihat ve Terakki mensupları Yıldız Sarayı'ndan, Sultan İkinci Abdülhamid'in şahsına veya devlete ait olan para, senet, mücevher, nişan gibi maddî kıymeti büyük eşya ve belgeleri yağmaladılar.
Çadır Köşkü; İstanbul Beşiktaş Yıldız parkında 1871 tarihinde inşa edilmiştir. Yıldız Parkı içindeki iki tarihi köşkten biridir.
Beylerbeyi Sarayı - İstanbul. Beylerbeyi Sarayı, Osmanlı padişahlarının sayfiye mekânı ve yabancı devlet başkan ya da hükümdarlarının ağırlanacağı bir devlet konukevi olarak düşünülmüş ve devrin padişahı Sultan Abdülaziz'in (1861-1876) isteği üzerine inşa edilmiştir.
Topkapı Sarayı Fatih Sultan Mehmed tarafından 1478'de yaptırılmış, Abdülmecid'in Dolmabahçe Sarayı'nı yaptırmasına kadar yaklaşık 380 sene boyunca devletin idare merkezi ve Osmanlı padişahlarının resmi ikâmetgâhı olmuştur.
Abdülhamid'in 2 Nisan 1892 tarihli çarşaf yasağını belirten fermanın orijinali.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri