Uzun yıllar lens kullanıldığında gözün kornea tabakasının beslenmesini bozmuş oluyoruz. Korneanın dışarıdan oksijen alan bir yapısı var, yani damarlar ona oksijen götürmüyor.
Yıllık lenslerin kullanım süresi 1 yıldır. Yani 1 yıllık lens kullanımı ardından atılması gerekiyor. 1 yıllık lens kullanımı süresi ise lenslerin göze takılmasından itibaren başlamaktadır.
Uzun yıllar lens kullanan kişilerde gözlerinde birtakım değişiklikler meydana gelir. Lens kullandığı süre içerisinde sık sık enfeksiyonlar konjonktivit ya da pratik gibi enfeksiyonlar geçirdiği için gözünde bazı ufak tefek hasarlar olabilir. Ya da aşırı damarlanmalar olabilir.
Kontakt lensler çok güvenlidir. Yine de kontakt lens takmak, bunları çok uzun süreyle takarsanız, uygun biçimde temizlemezseniz veya göz doktorunuz tarafından belirtilen şekilde değiştirmezseniz, gözlerinize zarar verebilir.
Günlük veya uzun süreli kullanılabilen, ömürleri 3-12 ay arasında değişen kontakta lenslerdir. Uzun ömürleri olmasına karsı üzerinde oluşan birikintiler özellikle alerjik bulguların oluşmasına ve göz sağlığı açısından problemler yaratabilmektedir.
İlgili 42 soru bulundu
Yıllık Lensler; Renkli kontakt lens kullanıcılarının daha sıklıkla tercih ettiği yıllık lenslerdir. Yıllık lenslerin ömrü bir yıldır. Dolayısıyla solüsyon temizliğini düzenli yaparak tam bir yıl kullanabilirsiniz. Kozmetik amaçlı kullanılanların maliyeti oldukça uygundur.
Yıllık lensler: Bu tip lensleri 1 yıl boyunca her sabah takıp her gece çıkararak kullanabilirsiniz. Fiyatlarından, kaybolma ve yırtılma riskinden ve bir süre sonra protein birikimi yapmasından dolayı bu tip lensler çok fazla tercih edilmemektedir. Sipariş etmeniz durumunda her lens 1 şişede gelecektir.
O sebeple kontakt lens yerine gözlük tercih edilmelidir. Doğru: Her tıbbi malzemede olduğu gibi doğru kullanım kurallarına uyulduğunda, örneğin gözde kalabilme süresini geçirmediğinizde veya doğru hijyen kuralları ile kullandığınızda göze herhangi bir zararı olmayacaktır.
Kontakt lensler önerilen zamanlarından fazla süre kullanıldıklarında kenarlarında gözle görünemeyecek düzeyde yıpranmalar ve yırtıklar oluşmakta ve lensin her hareketinde göz yüzeyinde hasar oluşturarak batma/yanma gibi şikâyetlere neden olmakta ve enfeksiyona davetiye çıkartmaktadır.
Kontakt lens kullanımının kornea üzerinde etkisi bulunmaktadır. Yani kontakt lens korneayı inceltir mi sorunun cevabı evettir.
Lenslerin kullanım süresi bitmiş, son kullanma tarihi geçmişse değiştirilmesi gerekir. Lensin kullanım süresinin dolduğu nasıl anlaşılır diye soracak olursanız da, gözünüzde batma hissediyorsanız veya görüşünüzde bulanıklık oluşmaya başladıysa lensin kullanım süresi dolmuş demektir.
Kötü takılmış, hasarlı veya kirli kontakt lensler de kornea çizilmesine neden olabilir.
Akıllı lensler göze yakın, orta ve uzak mesafelerden giren ışığı kırar ve retinadaki tek bir odak noktasına odaklayarak çalışır. Bu da tek bir lensle yakın, orta ve uzak mesafedeki objelere eş zamanlı odaklanmayı olanaklı kılar.
Lensi duruladıktan sonra kabına yerleştirin. Lens kabındaki solüsyonun lensi örtecek kadar olması gerekir. Dezenfeksiyon için lensleri solüsyonda en az 4 saat tutmak gerekir.
Aylık şeffaf lensler kullanıcılar tarafından en çok tercih edilen, lensin gözde kalış süresine, kullanıcının göz yapısına, kullanılan solüsyona ve bulunan ortamın hava şartlarına bağlı olarak ortalama üç ay gibi bir süre kullanılır.
Bu rahatsız edici olabilir, ama kesinlikle tehlikeli değil. Onları dikkatlice yerine geri getirebilirsiniz. Ağlarken gözlerinizi ovmamak en iyisidir, çünkü merceklere zarar verebilirsiniz. Gözyaşlarınızı silmeniz ayrıca kontaklarınızın düşmesine neden olabilir, bu yüzden dikkatli olun!
Ayrıca yüksek su içerikli lensler de gözyaşını fazla kullanarak kuruma olmasına neden olabilir. Kontakt lenslere zarar vermeyen suni gözyaşı damlaları kuruma hissine çözüm olabilir. Koruyucu madde içermeyen suni göz yaşı damlaları tercih edilmelidir, koruyucu maddeler lense zarar verebilir.
Temel Kurallara Uyulursa Lensler Gözler İçin Güvenlidir
Modern lensler tamamen güvenlidir ve bir lensin “gözde kaybolacağı”, mukoza zarlarına zarar vereceği, kuruluğa neden olacağı, oksijen erişimini engelleyeceği veya gözde bir enfeksiyona neden olacağı gibi bilinen efsaneler çoktan ortadan kalkmıştır.
Her iki seçenek de avantajlar ve dezavantajlar sunar. Gözlükler kolay temizlenebilir, göz enfeksiyonu riskini azaltır ve tarzınızı yansıtabilir. Ayrıca, gözlükler uzun vadede daha ekonomiktir. Öte yandan, kontakt lensler geniş bir görüş alanı sağlar, spor yaparken rahatlık sağlar ve estetik açıdan çekici olabilir.
Unutulmamalıdır ki kontakt lens yanlış kullanılırsa mikropların korneaya tutunmasına ve çok ciddi göz enfeksiyonlarına sebep olabilir. Kontakt lens kullanırken gözde kızarıklık veya batma hissi oluşursa, kullanıcı hemen lensi çıkartıp doktora başvurulmalıdır.
Göz kuruluğu beraberinde var olan bulanık görme sorununu daha da artırır. Gözlük gibi lenslerde çizilebildiğinden kişi uzun süre aynı lensi kullandığında baş dönmesi, mide bulantısı ve geçici göz kararması rahatsızlığı yaşar. Uzun süre kullanılan lens, geçici bir süreliğine gözün korneasını inceltebilir.
Kontakt lens kullanımı açısından herhangi bir yaş sınırlaması bulunmamaktadır. Bu nedenle kontakt lens kullanımı durumunda yaş faktöründen ziyade kullanımın gerekliliği baz alınmalıdır. Göz bozukluğuna sahip olan çocuklarda kontakt lens gerektiği şekilde kullanılması şartıyla herhangi bir yaşta kullanılmalıdır.
Günlük lenslerin enfeksiyon riski daha azdır, ayrıca günlük kullanıldıkları için temizlemesi gibi dertleri yoktur. Ancak, aylık lense göre daha pahalıdırlar. Temizlemeyi sorun etmiyorsanız ve lenslerinize daha az para harcamayı tercih ediyorsanız, aylık lensler daha iyi bir seçenek olabilir.
Çoğu zaman da lensin gözde olduğu unutuluyor. Oysa gece gözde lens varken uyumak ciddi tehlikelere zemin hazırlıyor. Gece lensle uyunursa ertesi gün mutlaka lense ara vermek gerekir. 'Nasılsa gece lensle uyudum ertesi gün devam edeyim' dememek gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri