Bir işletmenin brüt satışlarından satış iskontoları ve iadeleri ile diğer indirimlerin düşülmesi sonucu bulunan tutarı ifade etmektedir.
Brüt satışlar = Yurt içi satışlar + Yurt dışı satışlar + Diğer faaliyet gelirleri. Net satışlar = Brüt Satışlar – Satış İndirimleri/İadeler. Brüt satış karı / zararı = Net satışlar - Satılan mal ve hizmetlerin maliyeti.
E-devlet sayfasından giriş yaptıktan sonra “İŞLEM DURUMLARIM VE SONUÇLARI” butonuna tıklayınız. Eczane/Satış Hasılatı Bilgi Formlarım sekmesinin altında yer alan “Satış Hasılatı Bilgi Formu Başvurularım” butonuna tıklayınız. İlgili formu görüntüleyerek yazdırabilirsiniz.
Bir işletmenin belirli bir zaman dilimi içinde gerçekleştirdiği satışların toplamına Brüt Satışlar adı verilir. Temel olarak satış faturalarının toplamını ifade eden brüt satış tutarı, satış ve pazarlama faaliyetleri için harcanan giderleri ve müşterilere yapılan indirimler veya iadeleri içermez.
Şirketinizin satışlardan herhangi bir kesintisi olmasaydı, brüt ve net satış rakamlarınız aynı olurdu. Brüt satışlar, belirli bir süre içinde getirilen işin değerini gösterirken, net satışlar, bu satışların ürettiği gerçek para miktarını gösterir.
İlgili 18 soru bulundu
Bir işletmenin brüt satışlarından satış iskontoları ve iadeleri ile diğer indirimlerin düşülmesi sonucu bulunan tutarı ifade etmektedir.
Brüt satışlara Katma Değer Vergisi dahil edilmez.", - "602.
Ciro ile kâr arasındaki fark, giderlerin hesaplanmasıyla ortaya çıkar. Söz konusu giderler düşüldükten sonra şirketin elinde kalan miktar kârı ifade eder. Ciro ise belli bir periyotta elde edilen net satış rakamıdır.
Brüt Satış Kârı veya Zararı, işletmenin bir dönem boyunca yapmış olduğu net satışlar ile satışların maliyetinin farkıdır. İşletmenin esas faaliyeti kapsamındaki mal ve hizmet satışlarının kabaca sonucunu gösterir.
Yönetmelikteki tanıma göre, “net satış hasılatı, bir işletmenin brüt satışlarından satış iskontoları ve iadeleri ile diğer indirimlerin düşülmesi sonucu bulunan tutarı” ifade etmektedir. Aslında bu tanım gelir tablosu kalemlerinden farklı olmayıp, gelir tablosuna paraleldir.
ECZANE KÂR ORANLARI ARTIRILDI
200-400 TL arasındaki ilaçlarda eczacı kâr payı yüzde 12'den 18'e, 400 TL üzeri ilaçlarda ise eczane kârı yüzde 12'den 13'e çıktı. Ecza depolarının kâr oranlarında ise değişikliğe gidilmedi. Karar, bugünden itibaren geçerli olacak.
Eczane Bilgi Formunun ekteki videoda belirtildiği şeklinde temin edilip [email protected] e-posta adresine 30 Mart 2022 Çarşamba saat:17:00 'ye kadar iletilmesi gerekmektedir. Bilgilerinizi rica ederiz. NOT: 2020 YILI HASILATLARI İÇİN 2020 YILINA AİT BİLGİFORMU MAİL ADRESİNE [email protected] GÖNDERİLECEKTİR.
2-Gelir-Gider Muhasebe Kayıtları: 1 Sıra No' lu Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği'nin Tek Düzen Hesap Planı Açıklamalarına göre ciro primlerinin “611-Satış İskontoları (-)” hesabında muhasebeleştirmesi gerekir.
Fatura ve benzeri belgelerde ayrıca gösterilmeyip, yıl sonralarında, belli bir dönem sonunda ya da belli bir ciro aşıldığında (satış primi, hasılat primi, yıl sonu iskontosu gibi adlarla) yapılan ödemeler ise katma değer vergisine tabi olacaktır.
İşletmelerin belirlenen zaman içerisindeki toplam kazancını gösteren değerlendirmeye ciro denir. Ticari işletmeler için ciro ne kadar yüksek olursa, firmanın büyümesi de o kadar hızlı gerçekleşir. Bundan dolayı gelişmek isteyen şirketler için yüksek ciro yapmak önem taşıyan bir konudur.
Ciro, bir işletmede yapılan satışlardan birtakım giderlerin düşülmesinin ardından elde edilen tutarlardır. Bir başka deyişle işletmelerin satışını yaptığı mal veya hizmetlerden kazandığı paranın yani ticari faaliyetler neticesinde kasasına giren toplam tutarıdır.
Belirli bir dönem içerisinde işletmenin giderler düşülmeden elde etmiş olduğu kazanç bu şekilde adlandırılmaktadır. Ciro için zaman zaman brüt kazanç kavramı da kullanılabilmektedir. Cirodan giderlerin ve masrafların düşülmesinden sonra net kazanç ortaya çıkmaktadır.
Bir yıllık süreç baz alındığında, o yıl içinde yapılan vergi, kira, çeşitli ödemeler gibi giderlerin hesaba katılmadan hesaplanan, yalnızca o yıl içinde kasaya giren paranın göz önünde bulundurulduğu hesaplamaya yıllık ciro denir.
Brüt Kâr Marjı = Brüt Satış Kârı / Net Satışlar
Brüt satış kârı satışlardan satışların maliyeti arasındaki farktır. Brüt satış kârı bu tutarın net satışlara bölünmesiyle elde eldir. Satışların ne kadarı üretim maliyetini ne kadarlık kısmı brüt satış kârını oluşturduğunu gösterir.
Yurt içi ve yurt dışı gelirlerin tamamı bir arada hesaplanır. Hesaplama sırasında indirim, iade, iskonto gibi giderler de düşülür. (yurt içi satış + yurt dışı satış + diğer gelirler) – (satış iskontoları + satış iadeleri + diğer indirimler) safi hasılatı bulmanıı sağlayacaktır.
Toplam Hasılatına TR, toplam maliyetine (total cost) TC, firmanın toplam kârı ya da toplam zararı(π): π = TR - TC dir. Firmanın toplam satış hasılatı (TR) ise, firmanın karşı karşıya olduğu talep eğrisine (buna firmanın talep eğrisi ya da kısaca firmanın satış eğrisi de denilebilir) bağlıdır.
Not: 61 ile başlayan satış indirimleri grubunda yer alan hesaplar; net satışları bulmamızı sağlayan geliri azaltan hesaplardır.
Gelir Tablosunda yer alan gelir hesapları; hasılat (satış gelirleri), diğer olağan gelir ve karlar ve diğer olağandışı gelir ve karlardan oluşur. İşletmelerin ana faaliyetleri ile ilgili mal ya da hizmet satışlarından elde ettiği gelirlerin kaydedildiği hesap grubudur.
İşletmenin ülke içinde yaptığı satışların brüt tutarını gösterir. Satılan malların tutarı 600 YURTİÇİ SATIŞLAR hesabında gösterilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri