Yazlık uyku tulumu seçerken dikkat etmeniz gereken önemli bir başka detay da şudur: Doğru kıyafet ya da uyku tulumu olmadan yazın bile geceleri üşüyebilirsiniz. Sıcak havalarda kamp yapmak için özel olarak tasarlanmış, sıcaklık ve havalandırma arasındaki dengenin olduğu bir uyku tulumu edinmeniz bu yüzden önemlidir.
UYKU TULUMLARI:
Uyku tulumları kamp ortamındaki yatağımız, yorganımızdır. O an çadırınız olmasa bile uyku tulumunuz olmalıdır. Bir mağarada da geceleyebilirsiniz. Ama uyku tulumu olmadan olmaz.
Uyku tulumuna rahat ve hafif kıyafetler ile girin. Ayrıca ışığı ve gürültüyü engellemek için yanınızda kulak tıkaçları ve bir göz maskesi taşıyabilirsiniz. Ek olarak, başınızı ve boynunuzu desteklemek için bir yastık kullanabilirsiniz.
Örneğin yaz ya da ilkbahar aylarında genellikle 5-15 derece tulumlar maksimum konfor sunuyor. Kış kampı için seçilecek uyku tulumlarının ise bölge koşullarına göre derecesi değişiyor. Kamp bölgesindeki hava durumuna göre -10 ya da -20 dereceye kadar olan tulumlar seçebilirsin.
İlgili 19 soru bulundu
Uygun bir bebek uyku tulumu, başın üzerine çekilemez veya örtülemez. Lütfen bebeğin yatağının üzerine battaniye veya örtü koymayınız.
Genellikle sentetik ve kaz tüyü olarak iki farklı malzemeden üretilen uyku tulumları normal ve ekstrem ısı derecelerine göre sınıflandırılırlar. Uyku tulumu seçilirken önemli olan, hangi mevsim ve hangi hava şartlarında kullanılacağı, kullanan kişinin erkek / kadın cinsiyeti vb. kriterlere göre belirlenmelidir.
Kamp Mat mı Daha İyi Yoksa Şişme Yatak mı? Hazırlanış açısından kamp matı daha iyidir. Çünkü şişme yatağı şişirebilmek için pompaya ihtiyaç duyarsınız ve taşıma açısından da arabanız yoksa sizi zorlayacaktır. Ancak kamp matı daha kolay kurulur ve daha rahat taşınır.
Çadırınızın yakınlarında ancak etrafı korunmuş bir şekilde kamp ateşi yakmalısınız. Etrafınızdan toplayacağınız odunlar ıslak olabilir bu yüzden yanınızda çıra bulundurabilir veya birkaç tane odun parçasını yanınızda taşıyabilirsiniz. Doğru şekilde yakacağınız ateş ile vücut sıcaklığınızın düşmesini önleyebilirsiniz.
Nem oluşumunu önlemek için yapmanız gereken, çadır içerisinde hava akımı oluşmasını sağlamaktır. Bunu sağlayabilmek için de gece yatarken çadır pencerelerini yeterli havalandırma için açık bırakın. Unutmayın! yoğuşmayı önlemek için, içerideki su buharının dışarıya çıkmasına olanak saplamak gerekir.
Çadırın ıslanmasını önlemek için çadırın altına çadırın zemini muşamba serilir. Küçük boyutlu, hafif, bir çantada paketlenebilir, taşıması kolaydır. Çok fonksiyonlu, piknik matı veya plaj matı olarak da kullanılabilir. Çadırın ıslanmasını önlemek için çadır zemininde su geçirmez bir bez olarak kullanılır.
Uyku tulumu tek başına ısınmanıza etmez. Hem topraktan gelecek soğuğu engellemek, hem de daha konforlu bir istirahat için çadırın içine mat ya da şişme yatak sermeniz ya da kamp yatağı kullanmanız gerekir.
Merino yünü bebeğinizin vücut ısısını kontrol eder. Kışın sıcak, yazın soğuk tutmaya yardımcı olur. Kolsuz tulumlar 20-28°C, uzun kollu tulumları 20-26°C oda sıcaklığında kullanıma uygundur. Çift katlı kollu ve kolsuz tulumlarımız 16-24°C için uygundur.
Uyku tulumunun çadırın tabanı ile olan bağlantısının kesilmesi ısı yalıtımının arması anlamına gelir. Yumuşak zemin ise çok daha konforlu bir uyku. Dolayısıyla kamp maceralarınız esnasında sıcak ve rahat bir uyku için şişme yatak ve/veya mat çok önemlidir.
Issız bölgelerde tek başına çadır kampı ciddi güvenlik açığı oluşturabilir. Ama arkadaşlarınız ya da ailenizle kalabalık bir kamp yapacaksanız bu bölgelerin keyfini doya doya çıkarabilirsiniz. Çadırda kamp yapmak gerekli önlemler alındığı müddetçe oldukça güvenli.
Çadırınızı kurduğunuz yeri belirledikten sonra büyük bir ateş yakmanız gerekmektedir. Daha sonra sönen ateşin küllerin üzerine toprak ile kapatıp üzerini yapraklar ile kapatın. Bu ısınan bölgenin üzerine kurduğunuz çadırda ısınma probleminizi rahatlıkla çözebilirsiniz.
Çadırınızda nemi temel olarak nefesiniz oluşturuyor. Çadırda uyuduğunuzda yaklaşık 1 litre su buharı nefesiniz ile birlikte dışarı salınıyor ve bu buhar da çadır içinde sıcaklığı artırarak yoğunlaşıyor. Çadırda birden fazla kişi kalmanız durumunda ise bu su buharı miktarı giderek katlanıyor.
Kıl çadır sıcak & soğuk geçirmez!
Bu katmanlar izolasyon malzemesi de içermektedir. Bununla birlikte keçi kılından yapıldığından ötürü bir güzel özelliği de sıcak havanın içeri aktarılmaması. Yazın kıl çadırlar son derece serin bir ortamı muhafaza etmektedir.
Özellikle çadırda uyurken, çadırların yapısı sebebiyle yaz mevsimi olsa dahi, geceleri soğukluk hissedilebilir. Bundan dolayı da yaz için özel olarak tasarlanmış ve üretilmiş olan uyku tulumu modelleri temin edilmelidir. Uyku tulumları, hem olası böceklerden koruyacak hem de konforlu bir uyku çekmeyi de sağlayacaktır.
Ürünlerin ebatları, çoğunlukla çadır boyutlarına uygun olarak üretilir. Örneğin eğer şişme yatak 2 kişilik bir modele sahipseniz, yatağınız iki kişi kapasiteli bir çadır içerisine rahatlıkla sığar. Böylece dışarda uyuma gibi kulağa hoş gelmeyen durumlar yaşanmaz.
Bebekler uyurken hareket ederek veya dönerek üstünü açabilir. Gece boyu üstü açık kalan bebekler üşüyebilir. Ancak endişelenmenize hiç gerek yok. Bebeklerin bulundukları oda sıcaklığına göre özel olarak üretilen uyku tulumları onların gece uykusu sırasında üşümelerini engeller.
Fermuar başlangıç ve bitiş noktalarının bebeğinizin tenini incitmemesi için fermuar korumaları tasarlanmıştır. 0,3 Tog uyku tulumunu 21-24 derece oda sıcaklığında bebeğinize uzun kollu body ve alt pijama/pantolon ile; 24-27 derece oda ise sadece sıcaklığında yarım kollu veya kolsuz bir body ile giydirebilirsiniz.
1.0 TOG uyku tulumlarımız, uyurken üstlerini örtmeyen çoçuklarımız için birebirdir. 1.0 TOG uyku tulumlarımızı 20-24 derece oda sıcaklığında kullanabilirsiniz. Z-Suit'i zıbınsız giydirebilir miyim?
1.0 TOG uyku tulumlarımız ısı geçirgenliği olan tulumlardır yani dolgulu olmadığı için soğuk olan bir odada ısıtmaz. Ilık veya sıcak odalarda ısıyı içine hapsedip bebeklerin sabit bir ısıda uyumalarını sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri