Aralık, Gregoryen takvime göre yılın 12. ve son ayı olup 31 gün çeker.
SON KÂNUN. birl. i. Ocak ayı, ikinci kânun, kânûnusânî.
ARALIK AYI. Türklerin aralık diye bildiği ay Zilkade ayıdır. Çünkü Türkler iki bayram bilirler; Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı. Üç aylar dediğimiz Recep, Şaban ve Ramazan'dan sonra gelen Şevval ayının ilk günü Ramazan Bayramıdır.
Yeni bir yılın başlangıcı kabul edilen Ocak ayından önce gelmektedir. Aralık ayı on ikinci aydır.
Aralık (December): Eski Türkçe'de bu ay kânunuevvel olarak geçerken, Cumhuriyetten sonra aralık denmeye başlanmıştır. Aralık ayı, kasım ve ocak aylarının arasında kaldığı için bu ismin verildiği düşünülmektedir. Ayrıca Roma takviminde 10. ay olarak bilinmektedir.
İlgili 34 soru bulundu
Bir yıl Muharrem, Safer, Rebiülevvel, Rebiülahir, Cemaziyelevvel, Cemaziyelahir, Recep, Şaban, Ramazan, Şevval, Zilkade ve Zilhicce adı verilen aylardan oluşur.
December (Aralık), Gregoryen takvimindeki on ikinci ay. Yani yılın son ayı aslında.
Bir yıl içerisinde 365 tam gün vardır. Bir ay içerisinde 28, 29, 30 veya 31 gün vardır. 30 gün süren aylar: Nisan, Haziran, Eylül, Kasım. 31 gün süren aylar: Ocak, Mart, Mayıs, Temmuz, Ağustos, Ekim, Aralık.
Yılın aylarından, Nisan, Haziran, Eylül ve Kasım 30 gün sürmektedir. Ocak, Mart, Mayıs, Temmuz, Ağustos, Ekim ve Aralık 31 gün sürmekte olup Şubat 28 gündür. Şubat ayı ortak yıllarda 28 artık yıllarda ise 29 gün sürmektedir.
Ekim, Gregoryen Takvimi'ne göre yılın 10. ayı olup 31 gün çeker.
8 Aralık'ta dolunay evresinde olan Ay, 16 Aralık'ta sondördün, 23 Aralık'ta yeniay, 30 Aralık'ta ilkdördün evresinde olacaktır.
Türkiye'de takvimler değiştikçe, ayların adları da buna bağlı olarak değişmiştir. 19. yüzyıla kadar daha çok Hicri takvime göre düzenlenmiş Arabi aylar kullanılıyordu: Muharrem, Safer, Rebiülevvel, Rebiülahır, Cemazielevvel, Cemaziyelahır, Recep, Şaban, Ramazan, Şevval, Zilkade ve Zilhicce.
Uzum / Kasım
Kışın hayvanların altına sermek üzere yaprak toplanır. Kışlık hazırlıklar yapılır.
"Kânun", ay adı olarak, Aralık ile Ocak ayının eski adıdır.
1945 yılında 4696 nolu kanunla 4 ayın ismi değiştirildi. Bununla birlikte diğer ayların da ismi değiştirilmiş, lakin ne hikmektse onlarda isim değişikliği yasalaşmamış. Şimdilerde unutulmuş olsa da birçoğu uzun yıllar halk tarafından kullanılmıştır.
Ocak, Subat-Gücük, Mart-Yelin, Nisan-Açaray, Mayis-Gülay, Haziran-Bozaran, Temmuz-Biçim, Agustos- Derim, Eylül-Verim, Ekim, Kasim, Aralik...
Şubat ya da küçük ay (halk arasında gücük ay), Gregoryen Takvimi'ne göre yılın 2. ayı. Artık yıllarda 29, diğer yıllarda 28 çeker. Artık yıllar, 4 ile kalansız bölünebilen yıllardır (400 ile bölünemeyen yüzyıl başları hariç).
İkinci ay Şubat ayıdır. 3. ay hangi ay? Üçüncü ay Mart ayıdır.
Genellikle ortalama olarak bir ay, 30 gün olarak kabul edilir.
Bildiğimiz üzere Şubat ayı, normal aylardan farklı olarak genellikle 28 gün, dört yılda bir 29 çekmektedir.
Bir yıl içerisinde 4 ay 30 gün çekerken 7 ay da 31 gün çekmektedir. Geriye kalan Şubat ayı ise 28 günden oluşmaktadır. Ocak, Mart, Mayıs, Temmuz, Ağustos, Ekim ve Aralık ayları 31 gün çeker. Nisan, Haziran, Eylül ve Kasım ayları ise 30 gün çeker.
Yumruk yöntemi ile ayların kaç çektiğini bulmak eski bir yöntemdir.Serçe parmağınızdan başlar ,ocak şubat mart diye gidersiniz. eklem yerine denk gelen aylar 31, boşluktakiler 30 çeker.
Dört yılda bir 366 güne çıkan bir yıl 12'ye (oniki ay) bölünemediği için bazı ayların 30 bazılarının ise 31 çekmesine karar verilir. Julyen takviminde Şubat ayı yılın son ayıdır.
Yılın 4 ayı olan nisan, haziran, eylül ve kasım 30 gün çeker. Ocak, mart, mayıs, temmuz, ağustos, ekim ve aralık ayları ise 31 gün çekecektir. Şubat ayı ise bunlardan farklı olarak 28 çeker. Fakat bu ay 4 yılda bir 29 çekmektedir.
Yılbaşı, Miladi takvim kullanan ülkelerde 31 Aralık'ı 1 Ocak'a bağlayan geceye denmektedir. Yılbaşı, Jülyen takvimine göre Hristiyanlık öncesi Roma'da, Ocak ayının da adının verildiği geçit ve başlangıç tanrısı Janus'a adanmıştı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri