Bu yüzden balık gibi omega 3 bakımından zengin içerikli besinler tüketmek unutkanlık için faydalı olacaktır. Haftada en az 2-3 kez balık tüketmek unutkanlığı önlemek adına oldukça etkili olacaktır. Somon, ton balığı, uskumru gibi balıklar, omega 3 içeren balıklar arasında başta yer alıyor.
Ceviz, fındık, kaju, badem, yer fıstığı, ay çekirdeği, susam, keten tohumu gibi E vitamini bakımından zengin olan kuru yemişler, içerdiği yağ asitleri sayesinde unutkanlıkla savaşan kahramanlar arasında yer alır. Her gün bir avuç kadar istediğiniz bir kuru yemişi tüketmeniz öneriler arasında.
İlgili 21 soru bulundu
Tiroit hormonu yetersizliği ile vitamin eksikliğinde (D ve B12 vitamini) unutkanlığın ortaya çıktığı belirlenmiştir. Vücuttaki B12 vitamin eksikliği son yıllarda bir sağlık sorunu haline gelmiştir. B12, sinir dokusunun sağlığı ve kırmızı kan hücresinin üretimi için gerekli bir vitamindir.
Patolojik unutkanlığın ilaç tedavisi
Demans önleyici ilaçlar (galantamin, donepezil, rivastigmin, memantin gibi) ile ilaç tedavi, demansın ilerlemesini geciktirebilir veya mevcut entelektüel yeteneklerin korunmasına yardımcı olabilir.
Ayrıca tiroid hormonu bozuklukları, kaygı bozuklukları, ağır depresyon, sinir sistemini etkileyen hastalıklar, folik asit eksiklikleri, vitamin ve mineral eksikliği, hafızayı etkileyebilecek travmalar, beyindeki herhangi bir tümör de unutkanlık hastalığına neden olabilir.
İçerdiği bileşenler sayesinde hafızayı da güçlendiren yeşil çay mutlaka tüketilmesi gerekmektedir. Son derecede lezzetli ve unutkanlık şikayetlerinizi geçirebileceğiniz bir bitki çayıdır. Eğer sürekli olarak unutkanlık şikayeti yaşıyorsanız nar suyu tüketebilirsiniz. Nar suyu da oldukça şifalı bir sudur.
Yapılan araştırmada unutkanlığın aslında yüksek zekanın bir belirtisi olduğu görüldü.İyi hafızaya sahip kişiler gereksiz detayları hatırlamazlar. Mesela aylar önce gittiğiniz bir restorana nasıl gittiğinizi unuttuysanız, beyniniz bu bilgiyi gereksiz bulduğu içindir.
Tiroid (guatr), hipoglisemi, şeker hastalığı(DM) gibi sistemik hastalıklar şayet iyi tedavi edilmezse unutkanlığa sebep olur. Genç yaşta beyin hasarına sebep olan bazı hastalıklar ve kazalar ve bazen de beyin operasyonları unutkanlık sebebi olabilir.
Unutkanlığı engellemek için beyin sürekli çalıştırmak unutkanlığı da engellemektedir. Yeni bilgiler öğrenmek, farklı bir dil öğrenmek, kağıt oyunları oynamak, bulmaca çözmek gibi aktiviteler beyin fonksiyonlarını çalıştırarak beynin genç kalmasını sağlamaktadır. Her unutkanlık Alzheimer değildir.
Ceviz. Biz ceviz dedik ama aslında ceviz ve fındık başta olmak üzere birçok kuru yemiş, içeriğindeki Omega 3 yağ asitleri sayesinde unutkanlığın önüne geçiyor ve hafızayı güçlendiriyor. Bu nedenle günde 1 avucu geçmeyecek şekilde ceviz, fındık gibi kuru yemişler yemeyi ihmal etmemeniz gerekiyor.
Bununla beraber, dünden bugüne bazı İslam alimleri, haddinden fazla uykunun beyni hantallaştırdığını, sürekli dolu olan midenin zihne menfi tesir ettiğini, sabah kerahatinde uyumanın ve harama bakmanın da unutkanlığa sebep olduğunu ifade etmişlerdir.
Unutkanlık Alzheimer hastalığı dışında; damar tıkanmaları nedeniyle, tiroit bozukluklarında, B12 vitamini, folik asit gibi bazı vitaminlerin veya maddelerin eksikliklerinde, kalp hastalığı, karaciğer hastalığı, böbrek hastalığı gibi başka organların hastalıklarının beyni etkilemesi ile ve parkinson hastalığı gibi ...
Yeşil çay hafıza dostudur. Yeşil çay yoğun kafein içerir ve zihnin daha da açılmasını sağlar. Uzmanlar tarafından yapılan araştırmaya göre yeşil çay hafızayı güçlendirir ve doktorlar tarafından da yeşil çay önerilir. Kepek içeren tahıl besinleri bir diğer hafızayı güçlendiren ve unutkanlığı azaltan besinlerdir.
Bu konuda bilgi sahibi oldukları için unutkanlık durumlarına nöroloji uzmanları bakar. Sinir hastalıkları bölümü olarak da hastanelerde geçmektedir.
Eğer unutkanlık hastalığı; vitamin eksikliği sonucuyla oluşuyorsa, hekim vitamin ilaçları verebilir. Psikolojik sebeplerden ötürü unutkanlık varsa psikiyatri ilaçları tavsiye edilmektedir. Unutkanlık hastalığının ortadan kaldırılması adına ya da azaltılması adına insanların yaşam stilini değiştirmeleri gerekebilir.
Yaş ilerledikçe daha çok unutkan olduğumuz bir gerçektir. Yeni şeyleri öğrenmek, daha önce bilinen isimleri ve kelimeleri hatırlamak veya kişisel eşyalarımızı bulmak daha uzun zaman alabilir. Bunlar genellikle ciddi bellek kusurlarının değil; ılımlı bir unutkanlığın bulgularıdır.
Kişinin yaşantısını olumsuz yönde etkileyen unutkanlık bir hastalık olarak tanımlanır ve buna bağlı birçok sebebi vardır. Her yaşta ve cinsiyette görülebileceği gibi bir anda da ortaya çıkabilir, zamana yayılarak da belirti verebilir. Unutkanlık duruma göre ciddi duruma göre masum bir hastalıktır.
Dolayısıyla tüm canlıların uykuya ihtiyacı vardır. Yeterli uyku almamak zararlıdır: dikkat dağınıklığı, unutkanlık ve ve asabiyete sebep verir. Aynı şekilde fazla uyku alınması durumunda da yorgunluk ve sersemlik hali hissedilebilir. Uyku kişinin ruh hali ile bağlantılıdır.
Unutkanlıktan kurtulmak ve zekânın açılması için bu dua okunur: "Bismillâhirrahmânirrahîm, Ferdün, Hayyün, Kayyûmun, Hakemun, Adlün, Kuddûsün(1). İyyâke na'büdü ve iyyâkenesta'în. (2) İnnâ fetahnâ leke fethan mubînâ."(3) On dokuz defa okunacak.
Biberiye Yağı Hafızayı Güçlendirir: Bu yağ; harika bir beyin ve sinir toniğidir. Sınavlar sırasında öğrenciler tarafından sıklıkla kullanılır. Çünkü odaklanmayı arttırır ve verimli çalışmayı sağlar. Zihinsel aktiviteyi uyarır ve depresyon, zihinsel yorgunluk ve unutkanlık için iyi bir çözümdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri