Skrotal ultrasonografisi, hasta sırtüstü yatırılarak çekilir. Ultrasonografi cihazı ile skrotum denilen karnın alt kısımları incelenir. Yaklaşık olarak işlem 35-40 dakika gibi bir sürede gerçekleşir. Hasta açısından hiç bir ağrı sızı hissedilmez.
Karaciğer, böbrekler, pankreas, safra kesesi, dalak, mesane, testis ve yumurtalıklar gibi iç organların görüntülemesinde. Kalp kapakçıklarının işlevi, kalpteki anormallikler, kapak yetersizliği veya kapakçıklardan kan sızmasını değerlendirebilir.
Genellikle testis ağrısı yaşayan erkelerde çekilir. İşlem öncesi ve sonrasında herhangi bir hazırlık gerekmez. Ultrason probu ile karın alt bölgesi ve testislerin görüntülenme işlemi yapılır. Ultrason probunun hareket ettirilebilmesi için işlem yapılacak bölgeye ultrason jeli uygulanır.
Yerleştirme: Transdüseri vücut yüzeyine yerleştirin ve jel tabakasını kalın bir tabaka halinde uygulayın. Transdüser, görüntülenmesi gereken bölgeye doğru hareket ettirilirken, ultrason cihazı dalgaları gönderir ve yansıyan dalgaları alır. Görüntüleme: Cihaz, yansıyan dalgaları işleyerek bir görüntü oluşturur.
Klinisyen inmemiş testis olmasından şüphelendiğinde Radyoloji Uzmanına hastayı yönlendirir. Konusunda uzman ve deneyimli radyologlar öncelikle kese (skrotum), sonra kasıklar ( inguinal kanal) hala testis görülemiyorsa karın (abdomen ) değerlendirmesi yapar.
İlgili 38 soru bulundu
Testisi saran torbanın cildinde herhangi bir değişiklik veya şişlik olup olmadığına bakın, – Orta parmaklarınız testisin altında, başparmağınız üstünde olmak üzere parmaklarınız arasında testise nazikçe basarak ve parmaklar arasında kaydırarak muayene edin.
SKROTAL (TESTİS) RENKLİ DOPPLER ULTRASON
Skrotum (testis torrbası): Skrotumun ciltaltı kalınlığı değerlendirip skrotal kese içerisindeki sıvı miktarının artıp artmadığı tespit edilir. Ayrıca skrotal sıvının içeriği incelenip kese içerisinde herni (fıtık) ve hareketli taş olup olmadığı ortaya konur.
İşlem esnasında mesanenin dolu olması gerekir. Hastanın idrara sıkışık olması durumunda çekim işlemi yapılabilir. Hasta sırt üstü pozisyonda yatar ve ultrason çekimi karın bölgesinden uygulanır. Mesanede meydana gelen durumlar değerlendirilir ve işlem bitince rapor haline getirilir.
Ultrason Kaç Dakika Sürer? Ultrason işlemi genellikle 15-45 dakika sürmektedir. İşlemler radyoloji uzmanı tarafından gerçekleştirilir. Bazı hallerde ise ultrason eğitimi almış pratisyen hekimler, doğum hemşireleri (ebeler) ve fizyoterapistler de ultrason çekebilir.
“Ultrasona girmeden önce ne yapılmalı?” sorusunun yanıtı aşağıdaki gibidir: Tetkikten önce 1,5 – 2,5 litre kadar su tüketilerek mesanenin tamamen doldurulması gerekir. Bunun dışındaki özel uygulamalar görüntüleme yöntemi özelinde farklılık gösterir.
– Testislerin boyutu, kıvamı ve her iki testis arasındaki simetri kontrol edilir. – Varikoel, hidrosel, hipospadias ve penis eğriliği muayene edilir. – Skrotumda şişlik veya ağrıya neden olan durumlar incelenir. – Rektal muayene yöntemiyle yapılır.
Çünkü tüm bu detaylara göre hissedilen testis ağrısı skrotum adı verilen testis torbasının yanı sıra, üreme sisteminin diğer organlarında, kasıklarda hatta bazı durumlarda karın bölgesinde ve bacaklarda hissedilebilmektedir.
Skrotal renkli Doppler ultrason nasıl yapılır ? İnceleme hasta supin pozisyondayken yapılır. Testis hassas ise, hastadan muayeneyi kolaylaştıracak bir pozisyonda tutması istenebilir. Bu özellikle küçük kitlelerin değerlendirilmesi için kullanışlıdır.
Kesinlikle can acıtıcı değildir. Kullanım sırasında rahat olunmasına özen gösterilmeli ve hijyenik olması gerekir. Kliniğimizde ultrasonografinin vajinal probuna tek kullanımlık condom geçirilerek hasta ultrasonografi ile değerlendirilir.
Mamografi, meme kanserinin erken teşhisinde kullanılabilecek, meme röntgeni olarak da bilenen en önemli görüntüleme yöntemi olarak öne çıkar. Meme ultrasonu ise günümüzde radyasyon riski olmadan meme dokusundaki çoğu durumu ortaya çıkarabilen ses dalgaları ile çalışan, radyasyon içermeyen bir uygulamadır.
Karın içindeki organların ultrasonu için erişkinlerde hastanın 8-12 saat süre ile aç karnına olması gerekir. 1 aya kadar çocuklarda emzirme süresi kadar, 5 yaşına kadar çocuklarda 4 saatlik, 10 yaşına kadar olanlarda 6 saatlik açlık gereklidir.
Bazı ultrason tetkikleri için ön hazırlık gerekebilir. Örneğin karın bölgesine yönelik bir inceleme yapılacaksa, genellikle hastanın 8 saat aç olması tercih edilir. Bazı incelemeler için idrar torbasının dolu olması gerekir. Bu durumda ultrasona girmeden önce bir litre kadar su içerek idrara sıkışılır.
Yanınızda 1.5 lt. su getiriniz ve incelemeden 1 saat önce başlamak üzere 10 dakika ara ile 2 bardak su içiniz. Mesane dolumu (idrara sıkışma) hakkında görevli sekretere bilgi veriniz. Üst Batın US: Üst batın US öncesinde 5 saat aç kalmanız gereklidir.
Üroloji uzmanları ise hastaların yaptıkları şikayetlere bağlı olarak rahatsızlığın tespiti için üriner ultrason ister. Böylelikle şikayete neden olan rahatsızlık öğrenilerek sonraki aşamaya geçilir. Üriner ultrasonu çekimleri sayesinde böbreklerde taş, kum ya da kist varsa görüntülenir.
Üriner muayene hastalıkların teşhisi için yapılacak ilk adımlardan biridir. Uzman doktor, teşhisi kolaylaştırmak ve kapsamlı bir muayene gerçekleştirebilmek için üriner görüntüleme talep ediyor. Üriner sistemde kitle, tümör, kum ya da enfeksiyon olup olmadığını saptayan ultrason, net değerlendirme yapılmasını sağlıyor.
Hastanın aç olmasına gerek yoktur. Ancak, idrar kesesinin içini ve arkasındaki üreme organlarını görebilmek için hastanın idrara sıkışık olması gerekir. İdrar sıkışıklığının çok fazla olması, hem hasta sıkıntı çekeceğinden, hem de ultrason yaparken yeterli baskı yapılamayacağından istenmez.
Testis tümörlerinde tanı için fizik muayene, testis ultrasonu ve kan testlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu tetkiklerin yanı sıra, tümörün yayılma riskine karşı akciğer filmi ve tomografi de çekilmektedir. Zira birçok kanser tümöründe olduğu gibi, tanıda geç kalınması tehlikeli olabilir.
Yeni gelişen bir yumru, sertlik veya şişlik fark edildiği durumda, en kısa zamanda üroloji uzmanına başvurmak gerekir. İnmemiş testisi olan, ailesinde testis kanserine yakalanmış olan veya karşı testisinde kanser gelişmiş kişilerin testis kanseri riski, normal topluma göre daha yüksektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri